Kamomilla

(Matricaria recutita; Asteraceae) kamomill

Kamomilla on vanha peltojen ja pientareiden yksivuotinen asterikasveihin kuuluva rikkakasvi, joka on harvinaistunut kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi.

Suvun nimi Matricaria on johdettu latinan sanoista mater (= äiti) sekä matrix (= kohtu), jotka viittaavat kasvin käyttöön naisten sairauksissa. Kreikan khamaimelon (= maaomena) puolestaan viittaa kasvin makeahkoon tuoksuun. Yrtin rauhoittavan vaikutuksen vuoksi egyptiläiset kutsuivat sitä ”Auringon jumalan kukaksi”.

Kamomilla rohtona

Rohtona käytetään kukkia. Vaikuttavia aineita ovat eteerinen öljy (0,3—1,0 %; sisältää mm. 1-bisa- bololia 25—45 %, bisabolloksideja, kamatsuleenia, farneseenia, rnatrisiinia, myrseeniä, kadineenia, geraniolia ja salisyylihappoa) ja lisäksi flavonoidit (apigeniini, kversetiini ja luteoliini), kumariinit (herniariini ja umbelliferoni), koliini, lima-aine, kamornillaesteri, karvasaineet, fytosteriini, klorogeenihappo ja nikotiinihappo.

Kamomilla laukaisee sileiden lihaksien kouristuksia ja rauhoittaa vatsaa; sitä käytetään vatsavaivoihin, maha-suolikanavan tulehduksiin, ilmavaivoihin, koliikkiin ja kuukautiskramppeihin. Kamomillalla on tulehduksia parantava, antibakteerinen vaikutus, joka edistää haavojen paranemista. Ulkoisesti käytettynä kamomilla desinfioi ja rauhoittaa ihoa; lievittää iho- ja silmätulehduksia ja parantaa ihon ja limakalvon bakteeritulehduksia. Kamomilla lievittää myös kutinaa ja hoitaa herkkää, ärsyyntynyttä, kuumottavaa ja yliherkkää ihoa. Kylvyissä kamomillaa käytetään iho-ongelmia ja tulehduksia hoitamaan ja ihon uudistumista edistämään. Kamomilla on tärkeä rohto myös suolihuuhteluissa.

Kamomilla