Mäkikuisma

(Hypericum perforatum) johannesört

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on luonnonvarainen, tehokkaasti levittäytyvä monivuotinen ruoho. Sen kukat punertuvat murskattaessa punaisen väriaineen, hyperisiinin, vapautuessa; tämä on liittänyt kuisman monenlaisiin vereen liittyviin uskomuksiin. Tyypillisesti kerrotaan mäkikuisman versoneen Johannes Kastajan tai Jeesuksen maahan vuotaneesta verestä.

Mäkikuisma rohtona

Rohtona mäkikuismasta käytetään kukkivia versoja. Vaikuttavia aineita ovat hyperisiini eli punainen väriaine (0,1-0,3 %), flavonoidit (mm. hyperosidi ja rutiini), hyperforiini, katekiinityyppiset parkkiaineet, fytosterolit, fenolikarbonihapot ja eteerinen öljy (0,05-0,2%).

Mäkikuismalla on sapeneritystä lisäävä, tulehduksia estävä ja supistava vaikutus; hermosäikeiden uusiutumista parantava ja arpia parantava vaikutus. Mäkikuismaa käytetään sisäisesti mielen rauhoittamiseen ja mielialan parantamiseen; leikkauksien ja sädehoidon sekä sytostaattien aiheuttamien tuskatilojen ja masentuneisuuden hoitoon; ja ruoansulatuskanavan häiriöihin. Kansanlääkinnässä mäkikuismalla on hoidettu närästystä, keuhkotautia, vatsavaivoja, virtsapoltetta, altakastelua, kurkku kipua ja korvatulehduksia.

Mäkikuisma ulkoisesti käytettynä

Mäkikuismaa käytetään ulkoisesti öljynä hermovaurioihin, iskiaskipuihin, lihas- ja jännetuppitulehduksiin, lihasjännityksiin ja auringonpolttamalle iholle; suun huuhteluun suu- ja ientulehduksissa. Kylvyissä kuismalla hoidetaan jännityksiä, hermostuneisuutta ja masennusta. Ne kohottavat mielialaa, edistävät arpikudoksen ja hermotuksen paranemista ja hoitavat ihotulehduksia. Homeopatiassa mäkikuismaa käytetään hermovaurioiden hoitoon. Kuisma saattaa pitkäaikaisesti käytettynä aiheuttaa auringonvalon vaikutuksesta valolle herkistymistä etenkin hyvin vaaleaihoisille.

Mäkikuisma