Peltokorte

(Equisetum aruense; Equisetaceae) åkerfräken

Peltokorte on monivuotinen itiökasvi, jonka kasvusto leviää syvällä kasvavien maavarsien avulla.

Peltokorte rohtona

Rohtona käytetään koko vihreää kasvia, joka kerätään juhannuksen aikaan. Vaikuttavina aineina on versossa yli 10 % kivennäisaineita, joista 2/3 on piihappoa; lisäksi saponiineja (ekvisetoniini ja ekvisetogeniini), flavonoideja (mm. kversetiini- ja kemferoliglykosidit), alkaloideja, (nikotiini) parkkiaineita, steroleja, beetasitosteriiniä, C-vitamiinia ja rodaniinia (tuoreiden kasvien mehussa).

Peltokortetta käytetään virtsaneritystä lisäävänä rohtona munuais- ja rakkovaivoihin ja eturauhassairauksiin ja reumaattisiin kipuihin ja kihtiin. Peltokorte estää verenvuotoa, ja sitä on käytetty myös liian runsaiden kuukautisten hoidossa. Se lisää valkoisten verisolujen määrää.

Piin lähteenä peltokortteella on mahdollisesti sidekudoksiavahvistava vaikutus. Peltokortetta on käytetty kroonisissa keuhkoputkentulehduksissa, keuhkotuberkuloosissa ja myös liialliseen sapeneritykseen. Peltokorte parantaa ja supistaa haavoja ja eteerinen öljy torjuu bakteereita. Sitä on käytetty ulkoisesti suu- ja kurlausvetenä suu- ja nielusairauksien hoitoon, ja kylpyinä tai kääreinä tulehduksiin, ihottumiin ja sienisairauksiin. Kansanlääkinnässä peltokorte tunnetaan “verta puhdistavana” rohtona.

Huom! Peltokortteen voi helposti sekoittaa myrkylliseen suokortteeseen (Equisetum palustre).

Peltokorte