Takiainen

(Arctium spp.; Asteraceae) kardborre

Takiaislajeja on useita: isotakiainen (Arctium lappa), pikkutakiainen (Arctium minus) ja seittitakiainen (Arctium tomentosum). Ne ovat yleensä kaksivuotisia, isoja asterikasveja, jotka kasvavat joutomailla ja tienpientareilla.

Takiainen rohtona

Rohtona käytetään juurta ja siemeniä. Vaikuttavia aineita ovat inuliini (27-45 %), lima-aine (sisältää hiilihydraatteja n. 70 %), parkkiaineet, hartsit, eteerinen öljy (joka sisältää 66:a yhdistettä), polyasetyleeniyhdisteet, polyfenolit (mm. kahvi- ja klorogeenihappo), seksviterpeenilaktoni ja palmitiinija steariinihapot.

Takiaista käytetään nestettä poistavana ja ulostavana rohtona. Se edistää maksan ja sapen toimintaa, vaikuttaa sappi- ja munuaiskiviin, alentaa verensokeria ja lisää hiilihydraattitoleranssia (sokerinsietokykyä).

Takiainen lisää vastustuskykyä infektioita vastaan ja tuhoaa stafylokokkeja. Takiaista on käytetty ihottumien hoitoon myös sisäisesti. Takiaisenjuurta käytetään ulkoisesti paiseisiin, rohtumiin ja finneihin; se tasapainottaa talineritystä ja hoitaa ihovaivoja. Kansanlääkinnässä se tunnetaan “verta puhdistavana” ja nestettä poistavana rohtona, ja sitä on käytetty ulostuslääkkeenä, sappi- ja rakkovaivoihin, reumaattisiin kipuihin ja kasvaimiin sekä ulkoisesti rohtumiin ja huonosti paraneviin haavoihin, esimerkiksi säärihaavoihin.

Takiainen