• Rentoutuminen ja uni

Hengitä syvään

Nykymaailman tilanne, jossa on niin paljon ennennäkemätöntä muutosta ja epävarmuutta, voi saada stressitason nousemaan. Monelle tämän hetkiset olosuhteet ovat haastavat ja käytettävissä olevat voimavarat voivat olla vähissä. Stressin laatuun vaikuttaa myös oma suhtautumisemme olosuhteisiin. Kaikki stressi ei aina ole haitallista. Esimerkiksi urheilun aiheuttama stressi vahvistaa kehoa, mutta voimakas ja pitkään jatkuva stressi kuormittaa fyysisesti ja psyykkisesti.

Tietoisuus siitä, mistä stressiä syntyy ja miksi, auttaa tarvittavaan muutokseen toiminnassa ja valinnoissa. Kun tunnistamme henkisen tilamme, voimme tukea mielen tasapainoa lisäämällä hyvinvointia edistäviä pieniä tekoja arjessamme. Päivittäiset itsehoidolliset teot tukevat hyvinvointia ratkaisevalla tavalla. 

Itsestä huolehtiminen

Löytyy monia keinoja, joilla voimme auttaa mieltä rauhoittumaan ja kehoa rentoutumaan. Itsestä huolehtiminen on ensimmäinen askel kohti tasapainoa ja hyvinvointia. Luomalla itsellemme hyvinvoinnin rituaaleja arkeen, pysähdymme säännöllisesti itsemme äärelle kuuntelemaan ja jaksamme paremmin. Kun sinä säteilet tasapainoa ja rauhaa, leviää se ympäristöösi ajatuksissasi, sanoissasi ja teoissasi. 

Hengitä tietoisesti

Kun olet tietoinen hengityksestäsi, huomaat että alat pidättämään hengitystäsi, kun sinua alkaa jännittää tai olet peloissasi. Stressin huomaa myös nopeammasta pinnallisemmasta hengityksestä. Voimme tietoisesti elämän haastavissa tilanteissa rentouttaa itseämme syvällä palleahengityksellä. Kun hengität palleasta, kylkiluut laajenevat ja keuhkot täyttyvät ilmasta. Syvällä hengittämisellä aktivoimme parasympaattista hermostoa, joka rentouttaa koko kehoa, tasaa sydämensykettä ja laskee stressihormoneja. Syvästi hengittäessäsi kehosi kertoo mielellesi, että ei ole hätää ja näin voit suhtautua tilanteeseesi rauhallisemmin.

Rauhoittavat yrtit

Ota kasvit tueksesi. Yrttejä käyttämällä voimme rauhoittaa mieltä ja kehoa. Frantsilan yrttiuutteet kuten Kamomilla ja Kauranversouute eli Tyyneydentipat valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa luomuviljeltyjen kasvien bioaktiiviset tehoaineet uuttuvat miedossa lämmössä viikkojen ajan luomualkoholiin. Kamomilla -ja Kauranversouute ovat hyvin imeytyvässä muodossa ja niitä nautitaan kuuriluontoisesti parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Nauti päivittäin 3-5 kertaa päivässä 15-20 tippaa veteen sekoitettuna. Lapsille uutteita annetaan tippa per ikävuosi, ja alkoholin haihduttamiseksi, uute voidaan sekoittaa kuumaan veteen. Myös Unilintu-uute on tehokas tukituote nukahtamisvaikeuksista kärsiville. 

De-stress tonic on rauhoittava yrttieliksiiri suihkepullossa, jota on helppo käyttää myös ollessasi liikkeellä. De-stress tonic sisältää vahvistavaa adaptogeenistä ruusujuurta ja kauranversoa sekä sitruunamelissaa, jotka rauhoittavat mieltä ja hermostoa. De-stress tonicin miellyttävän raikkaassa maussa on hyppysellinen ruusua ja kardemummaa. 

Rentouttava lämpö

Kiinalaisen lääketieteen mukaan stressin taustalla on vahva sisäinen tunne – pelko. Pelko liittyy tunnetilana munuaiseen, kuten hormonaalisen toiminnan säätelykin. Akupunktiossa ja yrttilääkinnässä stressiä hoidetaan yleisesti munuaisen energiatilaa tasapainottamalla. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaisia hoitamalla voimme vahvistaa koko olemusta sekä tukea psyykkiseltä puolelta rauhoittumista. Munuaiset rakastavat lämpöä ja hellää hierontaa. Alaselän aluetta on hyvä hieroa illalla nukkumaan mentäessä rauhoittavalla Laventelisalvalla ja lämmitetty Paras Ystävä kaurapakkaus viimeistelee rentoutumisen kokemuksen. Käytä kaurapakkausta myös niska-hartia-alueen rentouttamiseen. 

Hoitavat tuoksut

Vietämme nyt poikkeuksellisen paljon aikaa kotona. Tunnelmaa voi kohottaa aromaterapeuttisilla eteerisillä öljyillä. Eteerisiä öljyjä viisaasti käyttämällä voimme tukea terveyttämme ja vahvistaa haluttuja tunnetiloja. 

Mandariini ja appelsiini ovat tuoksuina makean raikkaita hyvän mielen tuoksuja. Käytä diffuuserissa ja vartaloöljyissä.

Mäntyöljyssä on metsän virkistävää voimaa, joka energisoi, stimuloi ja terästää keskittymiskykyä. Antiseptinen ja desinfioiva mäntyöljy raikastaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Männyn eteerisellä öljyllä on hengitysteitä avaava vaikutus. Käytä diffuuserissa ja tuoksulyhdyssä.

Mieltä elävöittävässä eteerisessä Frankinsensiöljyssä on ylevän terpeeninen pintavivahde. Tuoksun pohjasävy on lämpimän rikas ja makean balsaminen. Frankinsensi nostattaa mielialaa, lievittää stressiä, vahvistaa keskittymiskykyä, edistää henkistä tasapainoa ja parantaa luovuutta. Käytä diffuuserissa ja ihon hoidossa esimerkiksi Hellä hoitoöljyyn sekoitettuna.

Eteerisessä Bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen. Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä.

Siirry työkalupalkkiin