Joulurauhan tuoksu – ylevä frankinsensi

Frankinsensia käytettiin jo antiikin aikana Intiassa, Kiinassa ja lännen katolisessa kirkossa uskonnollisissa seremonioissa. Frankinsensi tunnetaan yhtenä kolmesta lahjasta, jonka itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle. Palaessaan frankinsensi erittää suitsutussavua, jota pidettiin pyhyyden ja rukouksen symbolina. Muinaisessa Egyptissä frankinsensia käytettiin nuorentavissa kasvonaamioissa ja hajusteissa.

Mieltä elävöittävässä eteerisessä frankinsensin eteerisessä öljyssä (Boswellia carteri) on ylevän raikas terpeeninen pintavivahde. Tuoksun pohjasävy on lämpimän rikas ja makean balsaminen. Frantsilan frankinsensi tulee Kenian ja Somalian alueelta ja se höyrytislataan olibaani-puun pihkasta.

Tämä metsäinen juurituoksu nostattaa mielialaa, lievittää stressiä, vahvistaa keskittymiskykyä ja parantaa luovuutta. Frankinsensi sopii erinomaisesti diffuuseriin tai tuoksulyhtyyn luomaan rauhallista ilmapiiriä. Frankinsensi sopii hyvin yhteen appelsiinin ja muiden sitrus -sekä mausteisten tuoksujen kanssa, kuten kardemumman.

Luonnollisessa ihonhoidossa frankinsensi hoitaa erityisesti kuivaa ja tulehtunutta ihoa, nopeuttaa ihon uusiutumista ja parantaa arpia, jolloin se sopii erittäin hyvin myös hierontaöljyyn. Frantsilan ihonhoitotuotteissa frankinsensia hyödynnetään erityisesti Tehovoiteessa.  Ihoa uudistavana eteerisenä öljynä frankinsensi sopii erinomaisesti myös vartaloöljyn valmistukseen. Lisää mieltymyksesi mukaan muutama tippa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen (noin 15 ml) neutraalia ihonhoitoöljyä. Öljyksi soveltuu hyvin Hellä hoitoöljy.

Myös Virpi Raipala-Cormierin kehittämässä Taivaallisessa parfyymissä voi aistia frankinsensin ylevän vivahteen yhdistettynä taivaalliseen Maariantuoksuheinään. Tämä parfyymi sopii pyhittämään elämän erityisiä hetkiä.

Sukellus frankinsensin historiaan

Kolme itämaan tietäjää, Balthasar, Melchior ja Caspar, toivat tarinan mukaan Jeesus-lapselle kultaa, mirhamia ja ”pyhää savua”. Tuo Raamatussa mainittu pyhä savu on suomeksi käännetty yksinkertaisesti suitsukkeeksi. Sen ainutlaatuinen, mausteinen, mäntyyn ja sitruunaan vivahtava makea tuoksu tuo mieleen paitsi Pietarinkirkon jumalanpalveluksen, myös Tuhannen ja yhden yön tarinat. Tuoksu on niin eksoottinen, ettei se oikeastaan ole tästä maailmasta. Tämä olibaanipuun (Boswellia sacra) pihka, eli frankinsensi on ollut aikoinaan kullan arvoista. Sitä on käytetty parfyymeissa ja hajusteena yli 6000 vuotta.

Kun arkeologi Howard Carter marraskuussa 1922 löysi faarao Tutankhamonin haudan, monien aarteiden joukosta löytyi myös mausteita ja hajusteita sisältäviä astioita. Rasvaan säilötyt aineet tuoksuivat vielä heikosti. Yksi tuoksuaineista oli olibaani.

Ikivanhalla tuoksuaineella on monta nimeä ja suomennos sille on frankinsensi. Se tulee vanhan ranskan sanoista ”franc encens”, mikä tarkoittaa puhdasta, oikeaa ja jaloa suitsuketta. Paljon vanhempi sana on olibaani, joka tulee arabian kielen sanasta ”laban”, joka tarkoittaa maitoa ja valkoista. Omanilaiset kutsuvat suitsukettaan nimellä ”luban.” Kaikkein arvokkaimmat pihkapallot ovat valkoisia, mistä se on saanut nimensä.

Boswellia -puu muistuttaa enemmänkin pensasta kuin puuta. Se pystyy kasvamaan jopa kivikkoisessa maaperässä. Usein kaikkein armottomimmat maaperät tuottavat parhaimmat pihkat.  Kun puu on yli kahdeksan vuotta vanha, se alkaa tuottaa pihkaa. Lämpötilan noustessa huhtikuussa pihkaa aletaan ottaa talteen. Puun kuori viilletään auki nostamalla pitkä ja kapea suikale. Suojaamaton alue voidellaan ja pihka valuu astiaan. Ulkoilman ansiosta pihka kovettuu palloiksi tai ”kyyneleiksi” ja ne kerätään kahden tai kolmen viikon kuluttua. Pihkan arvo määräytyy sen värin, kyynelten koon ja öljyn koostumuksen perusteella. Parasta laatua kutsutaan nimellä hojari ja sitä syntyy Dhofarin vuoriston ilmastossa, kun alue peittyy ennen kesämonsuunin alkamista usvaan.

Omanin eteläosissa, Arabianmeren rannikolla sijaitsevassa Dhofarissa, suitsuttaminen on läsnä lähes kaikissa tilanteissa. Kun lapsi syntyy, suitsuketta poltetaan 40 päivää. Häät, uskonnolliset juhlat, vieraiden vastaanottaminen kotona – kaikissa tilanteissa on suitsukkeen polttoon liittyvä seremonia. Naiset käyttävät olibaania hiustenhoitoaineena ja raikastamaan hengitystä. Poltetun suitsukkeen karstaa käytetään meikkinä. Olibaanikynttilöitä poltetaan öisin. Dhofar on maailman tuoksuvin laakso. Se on Unescon maailmanperintökohde, ”Frankinsensin maa”.

Frankinsensin eteeristä öljyä saadaan höyrytislaamalla kuivatut pihkapallot.  Traditionaalisesti olibaania on käytetty muun muassa ehkäisemään ja hoitamaan tulehduksia. Öljyä käytetäänkin aromaterapiassa, parfyymeissa sekä monissa ihonhoitotuotteissa.

Frantsilan vieraskynä VTL Ari Turunen on kirjoittanut useita kulttuurihistoriaa käsitteleviä tietokirjoja, joita on käännetty 11 eri kielelle.  Hän kirjoittaa seuraavaa tietokirjaa aromiaineista ja tuoksuista sekä kulttuureista, joista ne ovat kotoisin. Hänen lempituoksunsa on vetiver. Tuoksuja käsittelevässä juttusarjassa Ari avaa tuoksujen ihmeellistä maailmaa.