Kasvin matka siemenestä tuotteeksi

Frantsilan pelloilta tämän vuoden sato on pian korjattu. Luomuviljellyt kukat ja yrtit varastoidaan huolellisesti Kyröspohjan Yrttihallille odottamaan jalostumistaan hoitaviksi tuotteiksi kuten uutteiksi, voiteiksi ja hoitoöljyiksi. Kurkistetaanpa kasvin matkaa siemenkylvöstä valmiiksi tuotteeksi.

Joka kevät, kun pahimmat pakkaset alkavat olla vain kalsea muisto ja aurinko alkaa lämmittämään pilvien takaa, Frantsilan yrttipelloilla tuhannet uudet kasvit syntyvät ja alkavat odottaa kasvuaan täyteen potentiaaliinsa, jolloin niistä päästään jalostamaan hoitavia tuotteita. Runsaasti laadukasta ja puhdasta satoa tuottavilla pelloilla mikään ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan luomuyrttien viljelemiseen tarvitaan paljon tietoa, taitoa sekä työtunteja. Joskus myös hikeä ja hampaiden kiristelyä.

Kaikki alkaa huhtikuussa, kun yli talven levänneen kasvihuoneen ovet avataan. Sisälle rakennetaan kuin pieni synnytysosasto, jossa lämpötila, kosteus ja valo ovat ihanteelliset pikkuruisille siemenille ja niistä myöhemmin esiin kurkkaaville kasvivauvoille. Kymmeniä mustia, kennoiksi kutsuttuja alustoja täytetään turvepitoisella kasvualustalla ja tuhansia siemeniä kylvetään niihin. Puutarhurit kastelevat kennoja päivittäin ja odottavat malttamattomina ensimmäisten versojen ilmestymistä.

Sillä aikaa, kun kasvihuoneessa hoidetaan taimia, on pellot kunnostettava mahdollisimman mukavaan kuntoon sinne pian muuttavia uusia asukkaita varten. Traktorin päältä pyyhitään pölyt pois, ja syksyllä kynnetty maa äestetään ja jyrsitään. Maan kuohkeus takaa yrttien juurille helpon pääsyn syvälle maahan, jossa vesi sekä arvokkaimmat ravinteet piilottelevat.

Kun kohopenkitkin on tehty ja maa alkaa olla tarpeeksi lämmin, on istutustalkoiden aika. Perinteisesti kesäkuun alussa kausihuoneessa jo terhakoiksi taimiksi kasvaneet yrtit pääsevät elämänsä kyydille, kun ne traktorin perään kiinnitetyn peräkärryn kyydistä saavat ihailla juuri puhjenneita puiden lehtiä samalla, kun matkaavat lopullisille asuinseuduilleen. Nokkoset, siankärsämöt, persiljat, sitruunamelissat, mintut ja monet muut ihanuudet pääsevät kaikki omille riveillensä edustamaan lajeillensa tyypillistä erityisyyttä.

Kesän lämmöstä ja virkistävistä sateista ryntäävät nauttimaan myös monet maan alla lymyilleet, ei niin toivotut kasvit. Vaikka esimerkiksi voikukat, ohdakkeet ja juolavehnä ovat kaikki tärkeitä rohdoskasveja, on niitä kohdeltava rikkaruohoina ja pidettävä ne kurissa, jotta sadonkorjuun aikaan viljelykasvien sekaan ei eksyisi odottamattomia vieraita.

Heinäkuussa alkavat ensimmäiset kasvit olla parhaimmillaan ja korjuutyöt voi aloittaa. Suurin osa kasveista kerätään käsin, jolloin jokainen yksittäinen kasvi tulee väkisinkin tarkastettua eikä huonoja yksilöitä pääse jatkoon. Tai viileässä, lehtien alla lepääviä etanoita! Monet yrtit ehtivät kasvattaa vielä toisenkin sadon ennen syksyn halloja, joten puuhaa riittää aamusta iltaan. Onneksi pellolla olo hiljentää mielen ja täyttää sydämen rakkaudella luontoa kohtaan.

Kun kasvit alkavat palella, eivät ne jaksa enää yhteyttää, eli kasvaa. Talven tuloa emme täällä pohjoisessa voi estää, joten viimeisten sadonkorjuutöiden jälkeen monivuotiset kasvit jätetään talviunille ja jo liian vanhojen ja kitukasvuisten yrttien paikalle kylvetään apilalannoitus, joka saa rauhassa jäädä palauttamaan maata niin ravinteikkaaksi, että siihen voi taas joku kesä istuttaa uudet yrtit.

Valikoima Frantsilan tuotteita: