Kehäkukka saattaa ihon kevääseen

Valon määrä lisääntyy nyt pohjoisella pallonpuoliskolla kovaa vauhtia. Eilen oli kevätpäiväntasaus ja talvi alkaa olla virallisesti lopuillaan. Oli vuosi millainen tahansa, vuodenajat muistuttavat meitä luonnon luotettavasta kiertokulusta. Kehäkukan saattelemina otamme ilolla vastaan kevään ja lisääntyvän auringonvalon.

Farm-to-skin – pellolta iholle

Aloitamme kehäkukkien uuden viljelykauden huhtikuussa. Tämä on jokavuotinen perinne, sillä kehäkukka on yksivuotinen kasvi. Kehäkukkien siemenet heräävät kasvihuoneen kosteassa lämmössä ja kesäkuussa istutamme taimet käsityönä Hämeenkyrön pelloille. Hoidamme peltojamme luomustandardien mukaisesti.

Kukat aukeavat yksi toisensa jälkeen, kuin miljoona pientä aurinkoa. Kehäkukka tuottaa mettä koko kasvukautensa ajan, ja houkuttelee paikalle tuhansia pölyttäjiä. Se on ensiarvoisen tärkeä tekijä luontomme kokonaisuudessa. Kesän lopussa korjaamme kehäkukat käsin. Tahmeaa, oranssia hartsia jää sormenpäihin. Pyöreä tuoksu jää muistoksi kesästä. Kehäkukka jättää pellot entistä parempaan kuntoon kasvettuaan niillä. Maaperä on optimaalinen seuraavan kasvukauden viljelylle, sillä kehäkukan juurakko uudistaa maaperää ja toimii aktiivisesti suhteessa sen sienirihmastoihin.

Uutamme kehäkukkien arvokkaat ravinteet öljyihin ja tinktuuroihin. Säilömme ne suihkeisiin, voiteisiin ja salvoihin. Kuivatamme myös terälehtiä teesekoituksiimme. Tallennamme auringon voiman ja kehäkukan hoitavat tehoaineet tuotteisiimme, jotta niistä voidaan nauttia ympäri vuoden.

Ihon eväät kevätaurinkoon

Kehäkukan lukuisat ravintoaineet hoitavat ihoa monipuolisesti, joista alfa- ja beta karotenoidit ovat erityisen tärkeitä juuri nyt. Nämä luonnon tehoaineet uudistavat ja rauhoittavat ihoa. Ne auttavat ihoa tuottamaan melaniinia, eli ihon väripigmenttiä, joka tuo iholle rusketuksen. Keväisessä ihon hoidossa, kehäkukka sopii niin suojaamaan kuin korjaamaan ihoa auringon vaikutuksilta.
Talven koettelemat kasvot virkistyvät suihkauksella Kehäkukka-kasvovettä, jonka tuoksussa on sitrushedelmien raikkautta. Kasvovesi sopii puhdistamaan sekä kosteuttamaan ihoa. Raikas kehäkukkasade virkistää olemusta.

Kehäkukkavoide on muodostunut luottotuotteeksi monelle herkkäihoiselle ja se sopii kaikenikäisten ihoa hoitamaan. Kehäkukkavoide rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Kehäkukan hoitavista vaikutuksista hyötyy tulehdusherkkä -sekä kuiva atooppinen iho. Se sopii myös päivittäiseen ihonhoitoon ja meikin alle. Voiteen tuoksu on pehmeän yrttinen.

Kehäkukka-porkkanaöljy on oranssien karotenoidien sävyttämä. Hyvin imeytyvä öljy pehmentää ihoa, auttaa ihosoluja uudistumaan ja tuo lämpimän sävyn kasvoille. Sitä voi myös sekoittaa Kehäkukkavoiteeseen. Tuoksumaailmassa porkkanan makeus pyöristää kehäkukka-aromia, vivahteita antaa muun muassa neroli.

Kehäkukka tuo iholle vuosisatojen parannusperinteet ja viisauden, joka yhdistää monet mantereet sekä sukupolvet. Kehäkukan hoitavat vaikutukset on tunnettu jo vuosisatoja ympäri maailmaa. Intian ayurvedisessä perinteessä se tunnetaan ruuansulatuksen parantajana, ja ayurvedassa ruuansulatusta pidetäänkin ihmisen hyvinvoinnin perustana. Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet kehäkukkaa esimerkiksi haavojen parantamiseen.

Euroopassa kehäkukan käyttö yleistyi keskiajalla, jolloin sitä käytettiin väriaineena sekä sahramin tavoin mausteena. Kehäkukan monipuoliset hoitavat vaikutukset perinteisenä lääkekasvina on tunnustettu myös tieteen näkökulmasta. Viralliset lähteet (mm. British Herbal Pharmacopoeia ja Saksan liittovaltion julkaisema Commission E Monographs) kertovat, että kehäkukka on antiseptinen ja ehkäisee tulehduksia, desinfioi ja rauhoittaa ihoa, parantaa haavoja ja lisää ihon kimmoisuutta.

RITUAALI: Kehäkukkameditaatio
Apuväline: Kehäkukka kasvovesi
– Löydä aurinkoinen paikka, jossa saat olla hetken rauhassa. Ota mukava istuma-asento. Tunne kehosi paino alustaa vasten, ja luovuta alustalle painoasi yhä enemmän.
– Kuvittele, että istuinkyhmyistäsi kasvaa tukevat juuret. Kuvittele, että päälaki ja sydän kurkottavat kohti taivasta – kuten kukka tavoittelee aurinkoa.
– Sulje silmät. Aisti auringon lämpö ja sävy suljettujen silmäluomiesi lävitse.
– Hengittele syvään sisään ja ulos.
– Käytä kehäkukkaa vertauskuvana meditaatiollesi. Kukan keskiö on hiljaisuus. Ajatukset jotka tulevat ja menevät ovat terälehtiä. Kun ajatukset ottavat huomiosi, huomaa se ja päästä niistä lempeästi irti. Palaa yhä uudestaan kukan keskipisteeseen: hiljaisuuteen ja hengitykseen.
– Kun tunnet itsesi valmiiksi, räpyttele silmiä auki ja päätä meditaatio rauhassa.
– Vahvista saapumista tähän hetkeen ja päivään suihkauttamalla kasvoillesi Kehäkukka-kasvovettä. Aisti tuoksu sieraimissa ja tuntemus iholla.