• Eteeriset öljyt ja tuoksut

Nenä edellä – Aromaterapiakoulutusta Frantsilassa

Frantsilan Hyvän olon keskuksessa järjestetään monipuolisesti aromaterapiakoulutusta ja kursseja. Syksyllä 2019 aromaterapian opinnot aloittanut Mariela Sarkima kertoo kokemuksistaan eteeristen öljyjen parissa.

Olen pienestä tytöstä saakka haistellut elämää, mennyt eteenpäin nenä edellä! Ensimmäisen uutoskokeiluni tein jo lapsena. Olin tuolloin 10-vuotias ja halusin tallentaa pihalla kukkivien juhannusruusujen tuoksun pulloon. Vuosien varrella olen työskennellyt laajasti kauneuden ja hyvinvoinnin alalla ja haave aromaterapiaopinnoista on kulkenut mukanani monen vuoden ajan. Kesti kuitenkin 15 vuotta löytää aika ja tila aloittaa aromaneuvojan ja -hoitajan opinnot. Itselleni oli sanomattakin selvää, että halusin saada oppini Suomessa aromaterapian ja kasvilääkinnän pioneerityötä tehneen Virpi Raipala-Cormierin vetämässä koulutuksessa. Frantsilan öljyt ovat myös olleet käytössäni jo vuosien ajan, joten tunsin niiden toimivuuden ja turvallisuuden.

Tänä syksynä alkaneen koulutuksen myötä olen saanut hurjasti lisätietoa eteeristen öljyjen hyödyntämisestä kokonaisvaltaisessa mielen- ja kehon huollossa. Tuntuu uskomattomalta, että kasvien sisällä on niin paljon ”näkymätöntä tietoa”, joka voidaan valjastaa pienen pieneen pisaraan eteeristä öljyä. Tuoksujen ja kasviöljyjen hyödyntäminen hyvinvoinnin edistämisessä on todella monipuolista. Olemme kurssilla oppineet mm. vatsa- ja suolisto- sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen helpottamista aromaterapian avulla. Puhumattakaan stressin lievityksestä! Huomaan omia hyvinvointityöpajoja ja -retriittejä vetäessäni ihmisten kokevan tällä hetkellä kuormitusta ja uupumusta huolestuttavan monella tasolla. Luonnolliset tuoksut ovat todella toimiva ja ennen kaikkea helppo tapa tukea omaa ja myös läheisten hyvinvointia.

Eteeristen öljyjen tuoksumolekyylit herättävät haistajan havainnoimaan. Mieleen saattaa nousta  tunne tai muisto, johon aivot reagoivat ja hormonituotantomme ”komentokeskus”, aivolisäke aktivoituu. Öljyt vaikuttavat elimistöön ja hermostoon hajuaistin lisäksi hengityksen kautta sekä myös ihon läpi imeytyen hieronnassa tai vaikkapa jalkakylvyssä käytettynä. Yksinkertaisimmillaan aromaterapiaa voi hyödyntää tuoksuttamalla kotona diffuuserin, eli höyrystimen tai tuoksulampun avulla.

Oma ikisuosikkini on laventeli, jota voi hyvin kutsua eteeristen öljyjen tutkimuksen kantaäidiksi. Aromaterapia nimittäin on saanut alkunsa kemisti René Gattefossén lievittäessä aikanaan palovammaansa laventelin eteerisen öljyn avulla. Tämän jälkeen laventelin ihon paranemista nopeuttavaa ja hermostoa rauhoittavaa vaikutusta on tutkittu laajasti. Laventelin eteeristä öljyä käytetään mm. unen laatua parantavien valmisteiden sekä ihoärsytystä rauhoittaven tuotteiden raaka-aineena. Laventeli toimii myös täydellisenä ankkurina tuoksuyhdistelmissä, sillä sen ominaisuuksiin kuuluu toisten tuoksujen esiin tuominen. Sitä voi turvallisesti käyttää myös lasten aromaterapiassa. Kokeile yöpöydälle jätettävää tuoksuliinaa, johon on tiputettu pari tippaa laventelin eteeristä öljyä rauhallisen unen tuojaksi.

Koulutus on todella vienyt mukanaan ja antanut paljon mielenkiintoista tietoa eteeristen öljyjen vaikutuksista. Seuraavana koulutusviikonloppuna helmikuussa 2020 on vuorossa naisten ja lasten hyvinvointiin keskittyvät kaksi päivää ihanan Mervi Hardénin opissa. Maaliskuun alussa Frantsilan perustaja Virpi opastaa ihmisen psyykkisen hyvinvoinnin saloihin ja kuun viimeisenä viikonloppuna on luvassa todellinen tehopaketti niille, jotka haluavat saada perusopin eteeristen öljyjen käytöstä. Kurssit ovat avoimia kaikille, jos tuoksujen maailma kutsuu, tule mukaan! Kurssipaikkana toimii Frantsilan Hyvän olon keskus Hämeenkyrössä. Siellä ajan viettäminen on jo itsessään todella rentouttava kokemus, puhumattakaan herkullisesta kasvisruoasta ja illalla lämmitettävän yrttisaunan lempeistä löylyistä.

Lue lisää Frantsilan kursseista täältä, toivottavasti tapaamme tuoksujen parissa.

Teksti: Mariela Sarkima, hyvinvointi- ja kauneusasiantuntija

Siirry työkalupalkkiin