• Ihonhoito

Rakkautta talvi-iholle

Talvi-ihon hoito – näin lisäät rakkautta ihonhoitoon 

Luontaishoitaja Marja Jokelalla on herkkä ja atooppinen iho, joka pysyy nykyään hyvässä kunnossa myös talvella. Poimi tästä jokaiselle sopivat Marjan ihonhoitovinkit, joilla talvi-ihon hoito muuttuu kokonaisvaltaista hyvinvointia ja rakkautta lisääviksi teoiksi. 

Nuorena Marja Jokelalla ei ollut tietoa herkän, mutta samalla epäpuhtaan ihon erityistarpeista. Hänen ihonsa oli kylmään vuodenaikaan punaisen laikukas, tulehtunut, kuiva ja kutiseva. Varsinkin kasvoilla ja ärtyneellä silmänympärysiholla se tuntui erityisen kurjalta. 

 ”Pystyn hyvin ymmärtämään asiakkaitani omien kokemusteni perusteella, kun he kuvailevat ihon ongelmien lisäävän stressiä ja jopa rajoittavan elämää”, Marja kertoo. 

Nykyään Marjalla on takana pitkä ura monipuolisena luontaishoito- ja koulutusalan yrittäjänä. Hän on tehnyt vuosia yhteistyötä Frantsilan kanssa, toiminut esimerkiksi kouluttajana, yrttimyyjänä ja tuoteneuvojana. Frantsilan tuotteilla hän sai aikanaan oman ihonsakin kuntoon ja allergikkona käyttää nykyään vain luonnonkosmetiikkaa.  

Marja on luvannut kertoa talvi-ihon lempituotteensa mutta muistuttaa, että iho tarvitsee kehon suurimpana erityselimenä muutakin huomiota. 

Iholle kannattaa suoda ajatusta ja aikaa. Lempeys, suoja, hoiva ja rakkaus ovat iholle tärkeitä asioita. 

 

Talvi-ihon luottotuotteet 

Marja aloittaa talvi-ihon hoidon hyvissä ajoin heti syksyllä, jotta iho on hyvässä kunnossa, kun sisäilma kuivuu ja ulkona viima alkaa purra.   

Silloin hän alkaa kiinnittää enemmän huomiota ihon kosteutukseen: hän huolehtii riittävästä nesteytyksestä, nauttii sisäisesti hyviä rasvoja, kuten Frantsilan Optimi-omegaöljyä, ja ottaa käyttöönsä Frantsilan ravitsevan Tehovoiteen sekä kosteuttavan Turve & ruusu -seerumin. Niitä hän käyttää koko talven. 

Myös Elvyttävä yrttisavinaamio on luottotuotteeni, sitä käytän paljon ympäri vuoden.” 

Herkkäihoisena Marja ei talvipakkasilla kuori ihoaan, vaikka hellävarainen Uudistava kuorintavoide on hänellä muuten käytössä läpi vuoden. Jos iho osoittaa ärtymisen merkkejä, hän tekee yrttisavinaamiosta ja tehovoiteesta oman sekoituksensa.  

Hoitojen tekeminen on rakkauden osoitusta ja hoivaa itseään kohtaan. Kun levittää voiteet ja naamiot hieroen lempeästi ja ajatuksen kanssa, hierominen edistää hyvän olon hormonien tuotantoa ja kasvojen lymfaneste- ja pintaverenkierron toimintaa. Itselle hoitojen tekeminen parantaa myös itsemyötätuntoa”, Marja sanoo. 

Naamion vaikutuksen aikana voi vaikka kuunnella musiikkia, lukea kirjaa tai meditoida, ottaa itselleen oman rauhallisen hetken. Samalla stressi vähenee ja illalla on helpompi nukahtaakin.” 

”Ajattelen, että iho on raja ihmisen ja maailman välillä. Kun ihoa hoitaa, samalla vahvistaa sen terveyttä ja immuunipuolustusta mutta myös omaa henkistä suojaustaan”, Marja Jokela sanoo. 

Paranna verenkiertoa, suojaa ihoa 

Marja hoitaa ihoaan myös verenkierron kautta. 

Pidän liikuntaa tärkeänä. Kun ääreisverenkierto pysyy aktiivisena, ihokin voi paremmin, eikä palele niin herkästi.” 

Talvisin Marja harrastaa monipuolisesti luontoliikuntaa ja saattaa käydä parikin kertaa kaudessa nauttimassa Lapin hiihtoladuista. Kotonaan Hämeenkyrössä hän käy ainakin kerran viikossa pulahtamassa Kauhtuan savusaunalta avantoon. Kylmäaltistus parantaa monen muun asian lisäksi ihon pintaverenkiertoa. 

Talviaktiviteetteja varten Marja suojaa ihonsa etukäteen. Frantsilan Tehovoide ja kasvoöljyt sopivat hyvin myös meikin alle. Pidemmillä talviretkillä ja varsinkin Lapin pakkasissa Marja levittää hyvissä ajoin ennen ulkoilua kasvoille Karitevoita. Ulkoilemaan lähtiessä hän ei laita meikkivoidetta vaan antaa voiteen suojata. 

 

Avantopäivinä hän usein öljyää ihonsa aamulla ja saunan jälkeen rasvaa hyvin koko kehon. 

Usein kotonakin saunassa käydessä öljyän ensin ihon ja menen saunaan vasta sitten. Näin myös kotona voi tehdä ayurvedisen hoidon.” 

Marja suosittelee tähän esimerkiksi Hellä aroma perusöljyä, johon voi halutessaan lisätä myös eteerisiä öljyjä. Kasvoille hän suosittelee Ruusu kasvoöljyä tai Anti-Pollution Facial Serumia. 

Nekin kannattaa levittää rauhassa hieroen, sillä kosketuksella on valtava voima. 

Koskettaminen lievittää stressiä 

Kosketuksen voimasta on tehty paljon tutkimuksia. Koskettaminen esimerkiksi lisää läheisyyshormoniksikin kutsutun oksitosiinin tuotantoa sekä mielialaa ylläpitävää välittäjäainetta serotoniinia, Marja Jokela kertoo. 

Kosketus myös laskee stressitasoa aktivoimalla kehon rauhoittumisjärjestelmää, eli parasympaattista hermostoa. 

Varsinkin hieronta on erittäin miellyttävää kosketusta. Käyn itse paljon erilaisissa hoidoissa – mikä sen ihanampaa kuin että saan olla hoidettavana ja samalla edistän terveyttäni ja hyvinvointiani monin tavoin.” 

Hierovaa kosketusta voi lisätä myös kotona arkeen, jos asuu muiden kanssa. Marja suosittelee esimerkiksi jalkahoitojen tekemistä yhdessä lasten kanssa. Jokaiselle vatiin oma jalkakylpy ja lopuksi rasvaus Virkistävällä jalkavoiteella, mielellään niin, että joku toinen rasvaa. Kumppanin kanssa voi levittää toiselle vartalovoiteen tai tehdä toisilleen kasvohoidot. 

Se on paitsi rakkauden osoitusta myös parasta hemmottelua ja yhdessäoloa.” 

Ja erittäin hyödyllistä talvi-ihon hoidossa, kun sydämen lisäksi pehmenee iho.  

Siirry työkalupalkkiin