• Ihmiset
  • Ihonhoito

Kimmo Ohtonen haluaa luoda aktiivisesti toivoa

Toimittaja-kirjailija Kimmo Ohtonen tekee luontodokumentteja ja pyrkii omalla toiminnallaan vaalimaan luonnon monimuotoisuutta ja luomaan toivoa tulevaan. Tuore isä haluaa tehdä myös arjessaan arvojaan vastaavia valintoja.   

Huhtikuussa Kimmo Ohtonen suuntaa perheensä kanssa Rosalan saarelle Hiittisten saaristoon kuvaamaan uutta dokumenttiaan.  

Se kertoo Itämeren rannoilla elävistä ihmisistä ja paikallisista eläinlajeista, joiden elämä on vuosien saatossa muuttunut dramaattisesti. Tapaamisten kautta Kimmo Ohtonen avaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen, saasteiden ja muoviroskien vaikutuksia Itämeren biodiversiteettiin.  

”Dokumenteissani on aina mukana myös ihmisiä, koska ihminen on osa luonnon kokonaisuutta ja vaikuttaa siihen toimillaan”, Kimmo sanoo.  

”Olen ratkaisukeskeinen optimisti ja haluan luoda aktiivisesti toivoa. Kaikki muutos lähtee kommunikoinnista muiden kanssa, mitään ei synny ilman.”  

Aktiivisen toivon ideologia viehättää häntä myös Frantsilassa, jossa tuotteiden kotimaisia yrtti- ja kasviainesosia viljellään omilla luomupelloilla Hämeenkyrössä uudistavan viljelyn metodein. Uudistava viljely sitoo hiiltä maahan, mikä lisää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.  

Viime vuosina Kimmo ja hänen Laura-vaimonsa ovat siirtyneet entistä enemmän luonnollisiin ja kestäviin vaihtoehtoihin niin ruoassa kuin muissakin tuotteissa. Ajatus on vain vahvistunut, kun he saivat helmikuussa esikoisensa.  

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.  

Tilaa Palsta. Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat -15 % alennuksen verkkokaupan koko valikoimasta. 

Luonnollinen apu eri tarpeisiin  

Kun Kimmo Ohtonen kuvasi alkuvuonna ilmestynyttä Naalin paluu -luontodokumenttia, hän saattoi hiihdellä yksin pitkiä päiviä pohjoisen tuntureilla. Selässä keikkui painoa jopa 30 kiloa, kun hän raahasi mukanaan myös isoa kameraa ja jalustaa.  

”Silloin olisi ollut hyvä olla Tiikerin voimasalvaa mukana. Kun tuollaisen päivän jälkeen pääsee viimein kylmissään tuvalle, kaikki asiat, jotka tuovat nopeaa apua ja lämpöä, ovat tervetulleita.”  

Kimmo tutustui hoitaviin salvoihin, kun Laura keksi käyttää Frantsilan Terva & pihkasalvaa Alma-mäyräkoiran kipeisiin anturoihin. Koiran tassut paranivat hyvin, vaikka tuote onkin suunniteltu ihmisille.  

”Se oli minulle yksi hyvä herätys, että luonnolliset tuotteet ovat toimineet aina, ihmisethän ovat kautta aikojen hoitaneet itseään erilaisilla rohdoilla.”  

Hän aikoo pakata Terva & pihkasalvaa jatkossa varsinkin vaelluksille, sillä pieneen purkkiin pakattu salva auttaa hiertymiin, kovettumiin ja hyttysen pistoihin.  

Ajatus, joka kolahti kovaa  

Kimmon mielestä hyvinvointi lähtee siitä, että elää arvojensa mukaisesti. Hän on kiitollinen, että omat arvot heijastuvat arjen lisäksi myös työhön, jossa hän saa puhua ja tehdä tekoja monimuotoisen luonnon puolesta.  

Hänestä tulevaisuuden suunnan muuttamiseen tarvitaan niin yksilöt, yhteisöt kuin yhteiskuntakin.  

”Frantsila on hyvä esimerkki siitä, että yrityksetkin voivat olla osa luonnon hyvinvoinnin vaalimista ja ympäristön parantamista. Lähtökohtana on se, että eletään luonnon kanssa mahdollisimman sopusoinnussa”, Kimmo sanoo.  

Itämeren kuvausreissuille Kimmo ja Laura ottavat mukaan myös monitoimisalvaksi kutsutun 11 yrtin salvan, joka sopii vauvankin herkälle iholle.  

”Laura sanoi heti, että kokeillaan salvoja myös lapselle, jos tulee tarvetta. Jaamme yhteiset arvot, ja luonnonmukaiset tuotteet tuntuvat oikealta tavalta hoitaa lasta.”  

”Usein olen kuullut ihmisten puhuvan, että he haluavat voida sanoa vuosien päästä lapsilleen, että ovat toimineet luonnon ja ilmaston puolesta. Tuo lause on kolahtanut lapsen syntymän jälkeen kovaa. Kun tyttäreni kasvaa, haluan voida sanoa hänelle, että yritin.”  

Siirry työkalupalkkiin