Tuhattaituri siankärsämö

Siankärsämö on ollut kulttuurihistorialtaan, hyöty- ja lääkekäytöltään yksi merkittävimmistä kasveista Euroopassa ja Aasiassa. Siankärsämöllä on myös koristearvoa puutarhassa ja se sopii yhä suositumpaan luonnonmukaisen puutarhan trendiin.

Suomeen laji on saapunut muinaistulokkaana jo satoja vuosia vuotta sitten. Siankärsämölle (Achillea millefolium) tunnetaan Suomessa 160 nimeä, mm. tuhattaituri, pellon vanhin, tuhatlehtinen, noitakukka, akantupakki ja kaljanen. Siankärsämön kasvitieteellisen nimen kerrotaan tulevan antiikin myyttisestä sankarista Akilleuksesta. Hän huomasi ensimmäisenä kasvin parantavat vaikutukset.

Myyttinen kasvi

Siankärsämöön liittyy runsaasti kulttuuripohjaisia uskomuksia ja tarinoita. Sitä on käytetty amuleteissa suojelemaan ryöstäjiltä ja koirilta. Sekä antiikin Roomassa että Pohjois-Amerikan alkuperäkansojen keskuudessa sitä on kutsuttu sotayrtiksi ja elämän lääkkeeksi, jolla voidaan parantaa haavoittuneiden vammoja. Ranskassa siankärsämöä kutsutaan timpurin yrtiksi, sillä saattaa olla verenvuotoa hyydyttävää vaikutusta. Kiinassa siankärsämöä on käytetty ennustamiseen ja Intiassa kuumelääkkeenä.

Perinteinen yrttikasvi
Siankärsämö on yleinen lähes koko maassa ja kukkii valkoisin mykerökukin kesä-syyskuussa. Laji viihtyy niityillä, peltojen, ojien, metsien ja teitten reunoilla sekä joutomailla lähes koko maassa. Siankärsämön lehdet sopivat salaatteihin, kastikkeisiin, muhennoksiin ja vaikka juustotarjottimelle. Siankärsämöä käytetään myös maustamaan oluita. Joillekin siankärsämö voi aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita ja ihottumaa.

Houkutteleva ja karkottava
Luonnossa siankärsämö tuottaa hyötyä monille hyönteisille. Kukat houkuttelevat pieniä kovakuoriaisia ja kärpäsiä. Tuoksun on todettu karkottavan tuhohyönteisiä ja houkuttelevan petohyönteisiä. Kasvi jää kuihtuessaan pystyyn talventörröttäjänä, mistä ilahtuvat mm. punatulkut, vihervarpuset ja urpiaiset, jotka nauttivat sen siemenistä.

Vaikka siankärsämöä tapaakin paljon luonnon kasvupaikoilla, voi sille varata paikan myös puutarhassa – omana kukkapenkkinään, yrttikasvien seassa tai muiden kukkakasvien joukossa. Mukaan kannattaa ottaa myös hieman pohjoisempaa punertavakukkaista alalajia.

Siankärsämön siemeniä on saatavilla Maatiaisen siemenvälityksestä.

Teksti: Maatiainen yhdistys, jonka tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus.

Siankärsämö rohtokasvina

Siankärsämö tunnetaan myös naistenyrttinä, joka auttaa moneen vaivaan. Siankärsämöllä voi hoitaa kivuliaita kuukautisia, helpottaa vaihdevuosivaivoja ja hoitaa virtsatiehyeitä. Siankärsämö tunnetaan vahvistavana ja vastustuskykyä kohottavana yrttinä. Ihon hoidossa siankärsämöllä on supistava, virkistävä ja desinfioiva vaikutus. Kansanparantajat ovat sanoneet, että jokaisen ikääntyvän pitäisi käyttää siankärsämöä päivittäin sen vahvistavan vaikutuksen ansiosta.

Siankärsämön voimaa hyödynnetään Frantsilan monipuolisissa tuotteissa uutteena, kukkatippoina, luonnonkosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Siankärsämö on Virpi Raipala-Cormierin ehdoton lempiyrtti.

Frantsilan verkkokaupasta voit tilata kotiin jokaisen yrttipuutarhurin klassikon, jonka on kirjoittanut Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier. Mauste- ja rohtoyrttien kotipuutarhaviljely -opas tarjoaa valtavan määrän inspiraatiota ja ohjeita rohtokasvitarhan perustamiseen sekä tietoa mauste- ja rohtokasvien parantavista vaikutuksista.