Tuoksujen ihmeellinen maailma – eteeriset öljyt hyvinvoinnin tukena

Luonnon tuoksut ja aidot eteeriset öljyt voivat toimia arjen ankkureina omaan hyvinvointiin. Nuuhkaisu omaa lempituoksua voi nostattaa välittömästi mielialaa tai vahvistaa rauhoittavaa tunnetta, piristää väsynyttä oloa tai tehostaa keskittymiskykyä.

Eteeristen öljyjen käyttö on tunnettu kansanlääkinnässä jo vuosituhansia. Modernin aromaterapian tutkimus syventää ymmärrystä kasvien hoitavista tehoaineista, joita aromaterapiassa ja fytoterapiassa monipuolisesti hyödynnetään.

Miellyttävät tuoksut muistuttavat meitä hengittämisen tärkeydestä. Syvä ja rauhallinen hengittäminen on yksi terveyden ja hyvinvoinnin peruspilareista. Se, miten hengitämme, on suorassa yhteydessä fyysiseen ja psyykkiseen tilaamme. Sanonta kuuluukin ”Se, miten hengität, siten ajattelet ja miten ajattelet, siten hengität”. Voimme kaikissa elämän tilanteissa rentouttaa mieltä ja kehoamme tietoisesti syventämällä hengitystä. Syvä ja rauhallinen hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoa, joka saa kehon ja mielen rauhoittumaan. Sydämen syke tasaantuu ja tasapainoinen läsnäolo vahvistuu jokaisella hengenvedolla.

Hajuaisti ja tuoksumuistot

Hajuaisti on hyvin intiimi ja meihin syvästi vaikuttava, mutta kenties aisteistamme vähiten noteerattu. Kun hengitämme syvään, hajuaisti aktivoituu, joka on kemiallinen kaukoaisti. Hajuaistimus syntyy ilmaan haihtuneista aromaattisista kemiallisista aineista eli tuoksumolekyyleistä. Ne kulkeutuvat sisäänhengitysilman mukana nenäontelon takaosaan, jossa hajuepiteelimme sijaitsee. Sieltä tuoksumolekyylit jatkavat matkaansa hajukäämiä pitkin ja saapuvat limbiseen järjestelmään. Täällä tapahtuu tuoksun tunneaistimus.

Kemiantohtori Jari Tuominen kuvaa kirjassaan Tuoksujen ihmeellinen maailma, kuinka tuoksut vaikuttavat aivoissa. Tuoksumolekyylin sisältämä informaatio analysoidaan ensin mantelitumakkeessa ja hippokampuksessa. Nämä molemmat alueet aivoissa käsittelevät myös muistia. Tässä vaiheessa tulevat tunteet mukaan, koska edellä mainituissa keskuksissa tallentuvat myös muistomme. Tästä syystä tuoksu voikin tuoda menneen asian vahvasti nykyhetkeen. Helen Keller, yhdysvaltalainen kuurosokea kirjailija, aktivisti ja luennoitsija on todennut kauniisti tuoksun olevan kuin ihmeellinen velho, jolla on kyky kuljettaa meidät halki kaikkien elettyjen vuosiemme. Lempituoksuja nuuhkiessamme hyödynnämme siis samalla elettyä elämäämme, elämän kokemuksiamme ja valtavaa määrää intuitiivista tietoa. Uusia tuoksuyhdistelmiä luodessamme synnytämme uusia tuoksumuistoja. Elämän onnellisia hetkiä emme voi pullottaa, mutta tuoksun voimalla voimme luoda voimakkaan onnellisen muistijäljen aivoihimme, johon voimme palata vuosienkin jälkeen.

Tuoksujen kemiaa

Jokaisella on omat ainutlaatuiset tuoksumieltymykset ja vuodenajat sekä elämäntilanteet saattavat vaikuttaa vahvasti siihen, mitkä tuoksut milloinkin puhuttelevat. Kun ymmärrämme tuoksujen toimintamekanismeja, voimme tietoisesti hyödyntää niitä omaa hyvinvointiamme tukemaan.

Kurkistetaan tuoksuihin kemian näkökulmasta ja kuinka tuoksut oikeastaan vaikuttavat meihin:

Euforiset tuoksut kuten greippi ja jasmiini stimuloivat hypotalamusta, joka aiheuttaa neurokemikaalien eli enkefaliinien vapautumista. Enkefaliinit toimivat kivunlievittäjinä ja ensivaikutelmana on mielialan koheneminen, hyvän olon tunne. Patsuli ja Ylang Ylang puolestaan stimuloivat aivolisäkettä, jonka seurauksena vapautuu endorfiineja, hyvän olon hormoneja. Kamomilla, laventeli ja appelsiininkukan tuoksu eli neroli aktivoivat raphe-tumaketta vapauttaen samalla serotoniinia. Serotoniini on rauhoittava yhdiste, joka vaikuttaa mieltä ja kehoa rauhoittavasti. Uupuneelle ja voimattomalle tuoksuista, kuten rosmariini ja havupuut on apua noradrenaliinin vapauttamisessa, joka puolestaan lisää energiaa ja virkistää olemusta.

Muistot ja tuoksut kietoutuvat toisiinsa

Tutkimusten mukaan tunne, jonka ihminen kokee voimakkaana ja ensimmäistä kertaa yhdistettynä tuoksuun, luo pysyvän muistijäljen aivoihin. Löytämällä omat lempituoksumme, voimme monipuolisesti vahvistaa positiivisia impulsseja sekä tukea hyvinvointiamme eri elämäntilanteissa.

Flunssa-aikoina raikkaista tuoksuista, kuten piparminttu ja eukalyptus voi saada apua hengitysteitä avaamaan. Väsynyttä virkistämään sopivat energisoivat ja vahvistavat sitrus- ja havutuoksut.  Töihin tuoksutteluun sopii keskittymiskykyä lisäävä rosmariini. Japanissa työyhteisöissä hyödynnetään sitruunan virkistävää tuoksua.  Kukkien tuoksuilla on sanottu olevan oppimiskykyä parantava vaikutus. Iltaan ja kaikenikäisten rauhoittumista tukemaan sopii eteeristen öljyjen äiti, hellävarainen laventeli. Frantsilan lempeä Laventelisalva on helppokäyttöinen ja se sopii käytettäväksi myös lapsille.

Eteeriset öljyt sopivat itsehoitoon ja hemmotteluun. Niistä voi sekoittaa ihanan tuoksuisen vartalo- tai kylpyöljyn tai luoda oman hoitavan parfyymin. Rentouttava ja tuoksuva jalkakylpy tai tuoksut saunassa tuovat arkeen luksusta. Eteeriset öljyt toimivat tehokkaina tunnelman kohottajina niin diffuuserissa kuin tuoksulyhdyssä käytettyinä.

Oman tuoksun luominen

Frantsilan eteeristen öljyjen valikoima tarjoaa hurmaavia mahdollisuuksia tuoksuyhdistelmien luomiseen. Tämä tuoksujen yhdistelmä on yksi omista lemppareistani, ja se sopii ihanaksi rakkauden osoitukseksi itselle tai puolisolle, vaikka aromaterapeuttisena hierontana. Valoisa greippi (Citrus paradisi) latvatuoksuna tuo tuoksuun raikkaan ja kevyen tuulahduksen, samalla aktivoiden lymfan virtausta kehossa. Sydäntuoksussa hehkuu runsas ja ylellinen ruusu (Rosa damascena), joka yhdistyessä kardemumman (Elettaria cardamomum) juurevaan ja metsäiseen maailmaan luo hurmaavan ja harmonisen tuoksun.

Love is like a beautiful flower which I may not touch, but whose fragrance makes the garden a place of delight just the same. –Helen Keller

Love potion

-10 ml jojobaöljyä (parfyymiin tai hierontaöljyyn) tai

-1 dl merisuolaa (jalkakylpyyn)

-Greipin eteerinen öljy 4 tippaa

-Ruusun tai männyn eteerinen öljy 4 tippaa

-Kardemumman eteerinen öljy 2 tippaa

Sekoita eteeriset öljyt jojoba öljyyn tai vaihtoehtoisesti merisuolaan lempeydellä. Nauti tuoksujen hoitavasta voimasta hierontaöljynä, parfyyminä tai sydäntä lämmittävänä jalkakylpynä.

Tilatessasi eteerisiä öljyjä Frantsilan verkkokaupasta saat mukaasi Eteeristen öljyjen esitteen, jossa on syventävää tietoa tuoksujen vaikutuksista.

Ohjeita eteeristen öljyjen turvalliseen käyttöön:

 • Hieronnassa ja ihonhoidossa tehdään aina laimennus. Lisää teelusikalliseen (n. 5 ml) kasviöljyä 1–2 tippaa eteeristä öljyä. Pohjaöljynä käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä tai voidetta.
 • Höyryhengitystä tai kasvojen höyrytystä varten käytä 2 tippaa pariin litraan kuumaa vettä. Aseta pyyhe pään yli ja aseta kasvot sopivalle etäisyydelle vedestä.
 • Kylpyveteen voit tiputtaa eteeristä öljyä 5–10 tippaa esim. ensin shampooseen (n. 1 rkl) tai merisuolaan sekoitettuna.
 • Tuoksulyhdyssä annostus on 1–4 tippaa veden pinnalle ja lyhdyn alle tuikkukynttilä. Käytä kuumaa vettä niin saat tuoksua nopeasti.
 • Huonetuoksua saat, tuoksulyhdyn lisäksi, pirskottelemalla eteeristä öljyä esim. matoille tai lisäämällä sitä ilmankostuttimeen, diffuuseriin tai suihkepulloon alkoholin kera.
 • Löylytippoina eteerisiä öljyjä voit käyttää, saunan koosta riippuen, 1–5 tippaa löylykauhalliseen vettä tai ”saunan henkeen” tiputettuna. Huom. ei koskaan suoraan kiuaskiville!
 • Parfyymin voit tehdä myös tuoksumieltymyksesi mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä jojoba- öljyyn tai alkoholiin esim. 10 ml kohti 10–15 tippaa.
 • Pyykkietikkaa varten lisää 50 ml kohti väkiviinaetikkaa 5–10 tippaa eteeristä esim. laventeliöljyä. Lisää se huuhteluainesäiliöön.

Varoitukset

 • Eteerinen öljy on laimennettava aina ennen käyttöä iholle. Poikkeuksena teepuuöljy, jota voit laittaa tipan päivittäin kynnen päälle, kynsisieniongelmaan ja laventelia tipan palaneelle iholle.
 • Eteerisen öljyn joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa se huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä.
 • Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti omin neuvoin. Niitä tosin käytetään suklaan ja hunajan maustamisessa pieniä määriä. Vahingon sattuessa tulee heti ottaa muutamia ruokalusikallisia kasviöljyä, jolloin limakalvoja ärsyttävä ominaisuus laimenee. Älä oksennuta!
 • Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskaana oleville, imettäville äideille tai vauvoille kuin tilapäiseen, hyvin vähäiseen käyttöön.
 • Jotkut eteeriset öljyt, kuten sitruuna, saattavat olla allergisoivia yliherkille ihmisille. Huomioi myös, että jotkut eteeriset öljyt aiheuttavat iholle ruskehtavia pigmenttilaikkuja joutuessaan auringonvalon kanssa tekemisiin. Tällaisia ovat lähinnä sitrukset. Näistä valoherkistävimmät ovat bergamotti ja sitruuna.

Säilytys: Eteeriset öljyt säilyvät parhaiten viileässä ja suojassa auringonvalolta.

Kirjoittaja Frantsilan luova johtaja Anna Karhu-Cormier, Diplomi fytoterapeutti ja Frantsilan Scent labin kehittäjä.