27.11.2019, jupiter
Turve: Usein kysytyt kysymykset
Jo vuosikymmenten ajan ihmiset ovat tulleet Frantsilaan oppimaan luonnollisesta hyvinvoinnista ja suomalaisten kasvien terveysvaikutuksista. Useat heistä ovat löytäneet luonnollisen avun erilaisiin vaivoihin ja terveysongelmiin Frantsilan kursseilta, tuotteista ja Frantsilan perustajan, Virpi Raipala-Cormierin neuvoista.
Frantsilan luomuyrttitilan itse viljelemät raaka-aineet sekä muut kasviperäiset ja luonnosta peräisin olevat raaka-aineet ovat enenevässä määrin asiakkaidemme kiinnostuksen kohteena. Mitä enemmän ihmiset tulevat tietoisiksi siitä, mitä heidän käyttämänsä kosmetiikka sisältää, sitä enemmän kasvaa tarve ajantasaiselle tiedolle.
Eräs raaka-aineemme on herättänyt erityisen paljon kysymyksiä ja kiinnostusta aina kansainvälisiä markkinoita myöden. Kyseessä on turve, ikivanha ja perisuomalainen ihmeaine.
Mitä turve on?
Turve syntyy osittain hajonneen kasvillisuuden ja muun orgaanisen aineksen, kuten erilaisilla soilla esiintyvien sammalten, sarakasvien ja varpujen, hitaasta kasaantumisesta ja maatumisesta.
Turvesuot alkoivat muotoutua täällä pohjolassa noin 12 000 vuotta sitten, kun jäätiköt vetäytyivät viimeisimmän jääkauden lopulla. Tästä syystä suurin osa turvesoista löytyy pohjoisilta leveyksiltä, kuten Suomesta, jonka ilmasto, maantiede ja ympäristö ovat ihanteellisia turpeen muodostumisen kannalta.
Turvetta on kerätty polttoaineen lähteeksi jo tuhansien vuosien ajan. Turve onkin yleisesti luokiteltu fossiiliseksi polttoaineeksi, joka oikeissa olosuhteissa on muiden fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen, muodostumisen ensimmäinen vaihe. Suomessa turve on kuitenkin luokiteltu hitaasti uusiutuvaksi polttoaineeksi. Nykyaikana, teollisessa turvetuotannossa turve kuoritaan kuivatetun suon pinnasta, jonka jälkeen siitä voidaan valmistaa esimerkiksi palaturvetta, jota käytetään muun muassa kotitalouksien lämmitykseen.
Miksi turve on niin ajankohtaista?
Tähän löytyy montakin vastausta, joista tärkein ehkä on se, että tiedeyhteisö on alkanut enenevässä määrin tiedostaa turvesoiden ekosysteemin ja etenevän ilmastonmuutoksen yhteyden. Turvesoiden ekosysteemi on yksi tehokkaimmista hiilinieluista maailmassa, sillä turvesoiden kasvillisuus sitoo turpeesta vapautuneen hiilidioksidin, ja näin ylläpitää merkittävää, luonnollista tasapainotilaa. Tätä luonnon omaa prosessia tutkimalla voisimme saada hyödyllistä, uutta tietoa hiilidioksidin sitomisesta.
Samaan aikaan, yli 3000 vuotta vanhojen ”suoruumiiden” löytymisen yhteydessä, arkeologit ovat huomanneet, että turvesuot pitävät sisällään myös merkittäviä tallentumia ihmisen historiasta. Nämä muumioituneet ruumiit ovat säilyneet ihmeellisen hyvin maatessaan tuhansia vuosia vanhoissa suohaudoissaan ympäri Pohjois-Euroopan. Syy tähän löytyy happamien turvesoiden lähes hapettomista olosuhteista. Nämä olosuhteet yhdistettynä kylmään ilmastoon ovat saaneet orgaanisen aineksen, kuten ihon, hiukset, vaatteet ja jopa sisäelimet säilymään meidän päiviimme saakka. Olemme vasta nyt alkamassa ymmärtää näiden soiden arkeologisen arvon, ja näkymän jonka ne tarjoavat kivikaudella ja rautakaudella eläneiden esi-isiemme elämää.
Onko turve uusi nuoruuden lähde?
Lopulta, kuten olet ehkä arvannutkin, turpeen säilövät ominaisuudet on löydetty myös kosmetiikkateollisuudessa. Jos turve pystyy pitämään 3000 vuotta vanhan ruumiin nuorekkaana, voimme vain kuvitella mitä se voi saada aikaan alle satavuotiaalle! Muutaman viime vuoden aikana turvetta on ylistetty seuraavana suurena anti-age -hittinä, ja se on löytänyt tiensä lukemattomiin kauneudenhoitotuotteiseen, ja varsinkin osaksi korealaista kosmetiikkaa, jota kutsutaan myös nimellä K-beauty.
Vaikka emme menekään kaikkien uusien muotivirtausten mukana, on näytetty toteen, että hoitoturve sisältää monia tehokkaita, bioaktiivisia ainesosia, kuten humiiniaineita, luonnollista estrogeenia sekä suuria määriä mineraaleja ja hivenaineita, joilla voi oikein käytettynä olla useita hyödyllisiä vaikutuksia monenlaisiin vaivoihin. Erityisesti fulvohappo ja useat kosteuttavat ainesosat, joita turpeesta on löydetty, suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta ja tehostavat sen omaa kollageenintuotantoa, joka tekee siitä ihanteellisen raaka-aineen ihon, hiusten ja päänahan hoitoon. Turve auttaa myös nopeuttamaan solujen uusiutumista, joka lisää ihon joustavuutta ja supistaa ihohuokosia. Se on hellävarainen ja se on hyvä rohtumien sekä muuten kuivan tai herkän ihon hoidossa. Turpeen on todettu olevan turvallinen lähes kaikille hiusten, ihon, ja päänahan tyypeille.
Turve on myös hyvä tuki ja hoitokeino sisäiseen puhdistukseen, ja on ihanteellinen saunassa tehtäviin koko vartalon hoitoihin tai turvekylpyihin. Turve tehostaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jonka takia turvehoitojen aikana on tärkeää juoda paljon vettä. Turve on niin tehokkaasti puhdistavaa, että turvehoitoja ei suositella käytettäväksi raskauden aikana.
Mistä Frantsilan turve tulee?
Käyttämämme turve tulee pieneltä tilalta Salon kylästä Etelä-Pohjanmaalta. Turpeen tuotannosta vastaavat Kaisla ja Veikko Aho, jotka ovat omistaneet turvesuonsa jo vuodesta 1986.
Kylän vanhat miehet ovat kertoneet Veikolle, että paikallinen turve on lähtöisin hyvin hienosta, puhtaasta humuksesta, joka on rapautunut lähiseudun joista ja puittomilta suomailta, ja jonka virtaava vesi on tuonut heidän tilalleen. Kuten aikaisemmin todettiin, turpeen muotoutuminen on alkanut jo tuhansia vuosia sitten, jonka tuloksena Ahojen turve on erittäin hyvälaatuista, puhdasta ja pehmeää, ja sijaitsee niin syvällä maan sisässä, ettei se koskaan jäädy. Hoitoturve on erittäin maatunutta ja mustaa, noin 5000-10 000 vuotta vanhaa.
Turpeen kerääminen tapahtuu kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, ja se tehdään täysin käsityönä. Perheen poika, Tero, nostaa lapiolla turpeen syvältä suosta. Koska Ahot eivät käytä raskasta kalustoa tai koneita turpeen kerääminen, he pääsevät suon pintakerrosta syvemmälle ja pystyvät nostamaan vanhinta ja hyvälaatuisinta turvetta häiritsemättä turpeen muodostumiseen tarvittavaa ekosysteemiä. Heidän kestävä lähestymistapansa turpeen keräämiseen on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Frantsila hankkii turpeensa juuri Ahojen tilalta.
Kun Ahojen tila aloitti toimintansa, heillä ei ollut vielä tietoa turpeen käytöstä muuten kuin polttoaineena. He eivät olleet kuulleet hoitoturpeesta tai sen mahdollisuuksista, ennen kuin perheen tytär Kati alkoi miettiä, olisiko tällä hienolla raaka-aineella muitakin käyttötapoja kuin energiapoltto. Ajan kuluessa, ulkopuolisten asiantuntijoiden ja Turun yliopiston tutkijoiden avulla, he ovat oppineet oikeat tavat kerätä turvetta ja tarkistaa sen laatu, ja heidän tilaltaan kerätyn turpeen voidaankin sanoa kuuluvan maailman laadukkaimpiin hoitoturpeisiin.
Tämä vastuullisesti kerätty hoitoturve on ainoa turve, jota käytämme tuotteissamme.