5.4.2022, jupiter
Näin viljelemme hyvinvointia
Sillä on suuri merkitys, missä – ja miten – ihonhoitotuotteiden raaka-aineet on kasvatettu. Frantsilan toimitusjohtaja Jupiter Cormier vie meidät sinne mistä kaikki alkaa: pelloille.
”Haluan luoda kukoistavia ekosysteemejä”, Frantsilan toimitusjohtaja Jupiter Cormier sanoo ja ottaa askeleen pellolla, jota hänen sukunsa on viljellyt kymmenen sukupolven ajan.
Frantsilan luomuyrttitila sijaitsee Hämeenkyrössä, Pirkanmaan sydämessä. Sen pelloilla ja puutarhassa kasvaa yli 20 luonnonkasvia ja yrttiä. Niistä valmistetaan Frantsilan rakastetut, tehokkaat ja moneen kertaan palkitut ihonhoitotuotteet sekä muut kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat tuotteet.
Jupiter Cormierin vanhemmat, agronomit Virpi Raipala-Cormier ja James Cormier alkoivat viljellä suvun tiluksia luomumenetelmin jo 1980-luvun alussa. He olivat todellisia pioneereja – luomuviljelyn lisäksi myös kasvilääkinnässä ja kasvien fytoterapeuttisesti vaikuttavien aineiden tutkimisessa.
Jokaisella kukalla, kasvilla ja yrtillä on oma vaikutuksensa. Yksi uudistaa ihoa ja toinen lisää aineenvaihduntaa. Tehoaineet ovat sitä vahvempia mitä ravinteikkaammassa maaperässä kasvit ovat kasvaneet.
Ja juuri maaperään Frantsilassa palautuu kaikki. Hyvinvoiva maaperä pitää huolen, että Frantsilan tuotteissa on parhaat mahdolliset raaka-aineet. Mutta samalla se pitää huolta koko ekosysteemistä. Maapallon hyvinvoinnista.
Hyvinvoivia ekosysteemejä
Jupiter Cormier on kasvanut näillä pelloilla veljensä Valo Cormierin kanssa. He ovat leikkineet punaisina kukkivien kaunopunahattujen välissä ja oppineet hoitamaan itseään kasveilla ja yrteillä.
”Olemme saaneet ja saamme jatkuvasti luonnolta niin paljon. Haluamme antaa sille takaisin”, Jupiter Cormier sanoo. “Vastavuoroisuus luo kukoistusta niin kuin missä tahansa suhteessa.”
Frantsilan kymmenes sukupolvi – Jupiter ja Valo – on siirtynyt viljelemään peltoja uudistavan viljelyn periaatteiden mukaisesti. Uudistavaa viljelyä pidetään yhtenä avaintekona taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
”Viljelemme pelloillamme tuotteidemme kasviraaka-aineita menetelmillä, joilla maaperä rikastuu ja ekologinen monimuotoisuus lisääntyy”, Jupiter Cormier sanoo astellessaan pitkin keväänkosteita peltoja.
Ideana on sitoa erilaisin metodein hiiltä mahdollisimman paljon maaperään. Hiili rikastaa maata, parantaa sen laatua – mikä taas synnyttää rikkaita ekosysteemejä. Ja rikkaat ekosysteemit sitovat ilmasta hiilidioksidia. Ylläpitävät hyvän kehää.
Ihmisen ja luonnon kukoistusta
Jupiter Cormier osoittaa peltoa, joka kukkii parin kuukauden kuluttua oranssina. Kehäkukka on yksi Frantsilan tuotteiden rakastetuimpia ainesosia. Sen fytoterapeuttiset tehoaineet kosteuttavat ja suojaavat ihoa. Siksi sitä käytetään monessa Frantsilan ihonhoito- ja hygieniatuotteessa.
Pian Frantsilassa alkaa vuoden innostavin vaihe: kasvihuoneisiin istutetaan 21 000 tainta kasvamaan, ja juhannusruusun kukinnan aikaan ne siirretään uudistavan viljelyn mukaisesti elävöitetyille pelloille – maaperään, josta on saatu eri metodein vielä edellisvuottakin rikkaampi.
Frantsilaiset hoitavat kasvien, kukkien ja yrttien kasvattamisen lisäksi muutkin työvaiheet itse: He keräävät satoa pitkin kesää, kuivattavat kasveja ja uuttavat niistä tehoaineita. He valmistavat tehoaineista tuotteita ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi: erilaisten ihonhoito- ja hygieniatuotteiden lisäksi sisäisesti nautittavia ravintolisiä, teetä ja kukkaterapiatippoja.
Kaikkien tuotteiden taustalla on ajatus ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisesta – mutta niin että myös luonto kukoistaa.
Meistä jokainen voi olla kukoistusta luova osa luontoa
”Minulle Frantsila ei ole vain yritys. Se on aktiivisen toivon paikka”, Jupiter Cormier sanoo. ”Jokainen meistä voi toimia paremman tulevaisuuden puolesta. Me frantsilalaiset haluamme vahvistaa ymmärrystä ja kokemusta siitä, että me ihmiset olemme osa luontoa.”
Jupiter Cormier nostaa pellosta palan multaa kämmenelleen. Siitä alkaa kaikki. Niin Frantsilan tuotteet kuin elämä itse.
”Meidän frantsilalaisten elämäntyö on nousta yhdeksi konkreettiseksi ratkaisuksi maailman isoimpiin kriiseihin. Meistä jokainen voi olla kukoistusta luova osa luontoa.”