Mesiangervo

(Filipendula uImaria; Rosaceae)
älggräs, älgört

Mesiangervo on monivuotinen voimakastuoksuinen ruusu kasvien heimoon kuuluva ruoho, jota tavataan hyvin yleisenä koko Suomessa. Useissa kielissä se on saanut nimen “niityn kuningatar”, koska se valtaa nopeasti itselleen sopivat kosteat kasvupaikat.

Mesiangervo rohtona

Rohtona käytetään kukkivaa versoa. Vaikuttavia aineita ovat flavonoidiglykosidit (1-2%; pääasiassa rutiinia, isokversitriinia ja spirakosidia), eteerinen öljy (sisältää spireosidia, spireiiniä, salisiinia, gaulteriiniglykosidia, salisyylialdehydiä ja metyylisalisylaattia), pyrogallolityyppinen parkkiaine (juurakossa), heliotropiini, kivennäissuolat, C-vitamiini ja tanniinit. Salisyylihappo eristettiin vuonna 1839 mesiangervon nupuista.

Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia. Hien- ja virtsaneritystä lisäävän ja antireumaattisen vaikutuksen takia sitä käytetään niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekudostulehduksiin. Mesiangervolla on antiseptinen ja virkistävä vaikutus. Se vaikuttaa ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyihin, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin. Lisäksi sitä käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumisia, verenpainetautia ja ohentamaan verta aspiriinin tapaan.

Mesiangervon kukat auttavat erityisesti ummetukseen. Juurakolla on haavoja parantava ja limakaivoja supistava vaikutus; juurikeitettä käytetään sisäisesti liikahappoisuuteen, närästykseen, mahahaavaan ja ripuliin ja ulkoisesti kääreinä märkiviin haavoihin ja hiustenlähtöön.

Mesiangervo ulkoisessa käytössä

Mesiangervoa käytetään ulkoisesti myös kutinaa rauhoittavassa silmävedessä. Kylpyinä mesiangervo helpottaa veritulpan oireita, lievittää kipuja ja jännitystiloja ja poistaa nestettä ja turvotuksia ja piristää mielialaa ja hoitaa unettomuutta.

Suurina määrinä mesiangervo voi aiheuttaa pahoinvointia ja huimausta. Aspiriinille allergiset voivat reagoida myös mesiangervoon.

mesiangervo