30.10.2023, matias.seppanen

Rauhoittumisen taito

Ammattilaisen vinkit, miten rentoutua kiireen keskellä

Syystalvi kutsuu luontoa ja ihmistä lepoon, mutta monelle se on kiireistä aikaa. Luontaisterapeutti Marja Jokela jakaa parhaat itsehoitokeinonsa, miten voit rentoutua ja rauhoittua joka päivä, vaikka elämä olisi muuten hektistä.

Kun syksy alkaa, kiireet lisääntyvät. Niin myös luontaisterapeutti Marja Jokelalla, jonka luota asiakkaat hakevat apua moniin stressiin liittyviin vaivoihin, kuten tuki- ja liikuntaelinongelmiin ja univaikeuksiin. 

Jos miettii luonnon ja ihmisen syklisyyttä, niin syksy on luopumisen ja sisäänpäin kääntymisen aikaa. Se mikä näkyy luonnossa, näkyy myös ihmisissä. Siksi moni hakee hoidoiltakin kehon jännitysten purkamista ja rentouttavaa kosketusta.” 

Marjan työpäivät venyvät syksyisin usein pitkiksi. Hän tunnistaa sen, että marraskuun myötä keho ja mieli voivat kuormittua töissä tavallista enemmän, koska pimeään vuodenaikaan ihminen kaipaa luontaisesti enemmän lepoa.  

Joudun käyttämään konkreettisia keinoja, että saan rauhoitettua itseni arjessa.” 

Marja listasi hyväksi kokemansa konstit, joilla hän saa arkeensa lempeyttä, rentoutumista ja lepoa, oli päivä millainen tahansa.  

 

Tiesitkö, että saat -15% koko tuotevalikoimasta, kun tilaat uutiskirjeemme? Lisäksi Frantsilan uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon hoitovoimasta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. 

(Pakollinen)

Miten rentoutua?

Marja kokee, että rentoutumisessa on kaksi tärkeää tekijää: hengitys ja kosketus.

Hengitys

”Jotta voimme rentoutua, parasympaattisen hermoston eli elimistön rauhoitusjärjestelmän pitää aktivoitua. Siinä auttaa hengitys. Kiireessä ja stressissä hengitys nopeutuu. Pysähtymällä säännöllisesti rauhalliseen ja syvään hengittämiseen voi keholle lähettää viestiä, että se on rauhassa ja turvassa.” 

Tee näin: Ota useampi viiden minuutin hengittelytauko osaksi työpäivää. Keskity hengittämään syvään ja erityisesti uloshengittämiseen. Se aktivoi parasympaattisen hermoston ja auttaa aivoja elpymään. Viidessä minuutissa ehdit halutessasi samalla venytellä, tehdä joogaliikkeitä, piipahtaa ulkona, meditoida tai heittäytyä pitkällesi. 

Marjan tuotesuositus: Laventelisalva kulkee helposti mukana töihin ja voit hieroa sitä esimerkiksi ranteisiin, kun haluat rauhoittua. Laventelin tuoksu tyynnyttää levotonta mieltä.

Kosketus

”Kosketus on todella rentouttavaa. Lihasjännitykset voi poistaa hierojalla tai kosketushoidoissa, ja puolison kanssa voi vuorotellen hieroa toisiaan. Mutta itseään voi hoitaa myös omalla kosketuksella. Jo kosteusvoiteen hierominen ajatuksella lisää itsemyötätuntoa ja rauhoittaa hermostoa.” 

Tee näin: Lisää Perusvoiteeseen tai Hellä-aromaperusöljyyn mieltä rauhoittavaa tai stressiä lievittävää eteeristä öljyä, kuten Laventelia, Frankinsensia, Roomalaista kamomillaa, Bergamottia tai Santelipuuta. Hiero voide tai öljy kehoon samalla rauhallisesti hengitellen. Voit käyttää eteerisiä öljyjä myös diffuuserissa tuomaan huoneeseen rauhoittavaa tuoksua tai sipaista muutaman tipan tyynyliinalle. 

Marjan tuotesuositus: Lämmitettävä Paras ystävä -kauratyyny rentouttaa syys- ja talvi-iltoina. Aseta esimerkiksi ristiselän alle tai hartioille tv:tä katsellessa tai kylmien jalkojen päälle nukkumaan mennessä. 

Näin voit parantaa unta

Marja pyrkii vaalimaan unta joka yö ja nukkumaan kahdeksan tuntia, jotta keho ja mieli ehtivät palautua ja elpyä.
”Olen herkkäuninen ja arvostan unen laatua, unihygieniaa ja säännöllistä unirytmiä. Vähennän ajoissa kofeiinin käyttöä ja ruutuaikaa, mutta olen löytänyt monia muitakin nukahtamista ja unta parantavia keinoja, kuten yrttiuutteita. Kun keho saa riittävästi unta, elimistön rauhoittumisjärjestelmä toimii, stressi vähenee ja keho pääsee korjaamaan itse itseään.” 

Tee näin: Purentalihasten kireys on melko yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa muitakin lihasjännityksiä ja päänsärkyä. Kokeile rentouttaa purentalihaksesi illalla hampaidenpesun yhteydessä hieromalla kasvojen lihaksistoa kevyesti, tähän sopii myös Kuisma-hoitoöljy. Samalla voit hieroa myös niskaa ja hartioita. Jos illalla syke ei meinaa rauhoittua, kokeile levittää Laventelisalvaa rintalastan alueelle rauhoittamaan mieltä ja kehoa. 

Marjan tuotesuositukset: Unilintu-yrttiuute sisältää univalmiutta lisääviä yrttejä, kuten humalaa ja kanervaa. Unilinnun ohella voit ottaa myös Tyyneyden tippoja, jonka sisältämä kauranversouute tukee parasympaattista hermostoa ja voi rauhoittaa levotonta mieltä. Iltaöljy on kätevä roll-on tuomaan rentouttavaa tuoksua iholle nukkumaan mennessä. 

Marja arvostaa hyvää unta. Syksyisin ja talvisin hän ei sovi mielellään tapaamisia varhaiseen aamuun, jotta päivä alkaa levollisesti. 

Opi kuuntelemaan kehoa

Marja Jokela korostaa, että jokainen keho on erilainen: jaksaminen ja levon tarve ovat yksilöllisiä, ja se mikä toimii yhdellä rentoutumiseen, ei välttämättä toimi samalla tavalla toisella. Siksi on tärkeää oppia kuuntelemaan oman kehon viisautta ja viestejä.

Miten kehoa oppii kuuntelemaan? 

Keho viestii ongelmista erilaisin oirein, ja niitä voi pysähtyä tiedostamaan. Voi miettiä, mistä oire viestii, millaisia muutoksia se kannustaa tekemään omaan elämään. Aika usein ihminen kyllä tietää vastauksen, mutta ei ota vakavasti kehonsa viestejä”, Marja sanoo. 

”Itse esimerkiksi tarvitsen tössöttely-päiviä, jolloin vain puuhastelen kotona ja ulkoilen ilman aikataulua. Levon ja rentoutumisen ei tarvitse olla paikallaan oloa ja totaalista tekemättömyyttä, vaan ennemmin hyvää mieltä tuovaa rauhallista tekemistä.” 

Pysähtymistä oman kehon tarpeiden kuunteluun auttaa myös hakeutuminen luontoon. Metsä on marraskuussakin vaikuttava paikka. 

”Luonnossa oleilu auttaa pysymään tasapainossa. Kun päivällä ulkoilee vähäisessäkin valossa, se voi auttaa synkronoimaan ihmisen paremmin luonnon rytmiin.”