27.2.2023, jupiter

Salvia

Salvia officinalis - Lamiaceae eli Huulikukkaiskasvit 

Salvia eli ryytisalvia tai rohtosalvia on monivuotinen puolipensasmainen huulikukkaiskasvi, jota kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa. Kreikkalaiset pyhittivät salvian Zeukselle. Kasvin korkeasta arvostuksesta kertoo salvian viittaus sanaan salvera (=pelastus). Sen hyödyllisyyttä kuvaa sanonta ”Cur moriatum homo cui salvia croscit in horto” eli ”Miksi miehen annettiin kuolla, kun puutarhassa kasvaa salviaa”. Salvia tuli tunnetuksi 800-luvulla luostaripuutarhojen myötä. 

Vaikuttavia aineita ovat eteerinen öljy (0,5 – 2,5%; joka sisältää mm. tujonia (n. 50%) sineolia (n. 15%), kamferia (n. 15%) ja borneolia); karvasaine pikrosalviini (karnosoli), flavonoidit (1-3%; mm. luteoliini), diterpeenihapot (oleanoli- ja ursolihappo), omena-, kahvi-, rosmariini- ja fumariinihappo, parkkiaineet (2-8%) ja saponiinit. 

Salvian antioksidatiivisesti vaikuttavat aineet ovat fenoliglykosideja. Eteerisen öljyn pääkomponentit ovat alfa- ja beta-tujoni, jota yhteensä on 35-60%. Lisäksi öljyssä on kamferia, 1,8-sineolia, borneolia ja bornyyliasetaattia. 

Salviasta on useita eri lajeja ja Muskatellisalviaa (Salvia sclarea) käytetään aromaterapiassa laajasti rauhoittavana eteerisenä öljynä.