17.9.2019, matias.seppanen

Calendula Officinalis: Painonsa arvoinen kultaa

”Kehäkukan upea väri ja sen loistavat terveyshyödyt tuovat mieleeni pienen auringon.” — Virpi Raipala-Cormier

Kehäkukan sadonkorjuu kuuluu yrttitilamme palkitsevimpiin aikoihin. Kehäkukan matka siemenestä tuotteisiimme on upea, moniaistillinen kokemus, joka alkaa siitä näystä kun vihreät pellot muuttuvat vähän kerrallaan oranssiksi kukkaloistoksi. Kukan tahmea hartsi tarttuu sormiin poimiessa, ja tunnemme niiden tuoksun kun kuivaamme ja valmistamme niistä muun muassa voidetta, öljyä, salvaa, teetä ja tinktuuraa. Jos auringonpaisteella olisi tuoksu, se olisi tämä.

Työskentely näiden sitkeiden ja syötävien yksivuotisten kasvien kanssa muistuttaa meitä kehäkukan huomattavista ravinnehyödyistä ja loputtomista erilaisista käyttötavoista, joita on dokumentoitu jo satojen vuosien ajan monissa eri kulttuureissa. Entisaikaan kehäkukkaa käytettiin seremoniallisiin ja käytännön tarkoituksiin lähes jokaisessa maailmankolkassa. Intian ayurvedisessä perinteessä kehäkukkaa (hindiksi genda), käytettiin edistämään tervettä ruoansulatusta ja vatsan hyvinvointia, kun taas perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kehäkukan (jin zhan ju) käyttö oli ulkoista sen vaikuttaessa paikallisesti verenkiertoon ja ihon terveyteen. Lisäksi monissa Keski- ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuureissa kehäkukkaa käytettiin sekä sisäisesti vatsavaivoihin että ulkoisesti edistämään haavojen paranemista.

Jo keskiajasta lähtien kehäkukka on ollut laajalti saatavilla Euroopassa, jossa sitä on myös kutsuttu köyhän miehen sahramiksi. Kehäkukkaa käytettiin ruoanlaitossa antamaan väriä ja makua, ja sillä värjättiin myös hiuksia ja vaatteita. Se antoi tarvittaessa myös voille ja juustolle houkuttelevan keltaisen sävyn. Ajan kuluessa tietoisuus kehäkukan merkittävistä ravinnehyödyistä kasvoi, ja nykyään siitä valmistetaan esimerkiksi voiteita, tinktuuroita ja teetä ärsyyntyneen ihon hoitoon, suun hyvinvointiin, lihaskivun lievittämiseen ja haavaumien, kuukautiskipujen, aknen ja emätintulehduksen hoitoon. Lisäksi se sopii rauhoittamaan pitkäaikaisia suolistovaivoja sekä ruoansulatushäiriöitä.

Kasvimaailman kultaa

Kuinka yhtä kasvia voi käyttää niin monella tapaa? Virallisten lähteiden mukaan (mm. British Herbal Pharmacopoeia ja Saksan liittovaltion julkaisema Commission E Monographs) kehäkukan voidaan sanoa olevan tulehduksia ehkäisevä, antiseptinen,desinfioiva, rauhoittava ja aineenvaihduntaa lisäävä. Sitä käytetään myös kouristusten vastalääkkeenä, kuukautisia kiihottavana ja helpottavana ainesosana sekä haavojen parantamiseen ja ihon kimmoisuuden lisäämiseen. Kehäkukkaa arvostetaan myös iho-ongelmien, ihottuman (esim atooppinen taiveihottuma), kutiavan ihon ja auringonpolttaman ihon hoidossa, sillä se edistää ihosolukon uudistumista ja rauhoittaa tulehduksia.

Kehäkukan vaikutusten laaja kirjo johtuu yli neljästäkymmenestä aktiivisesta yhdisteestä, jotka on löydetty sen kukista, lehdistä ja juurista. Vaikuttaviin aineisiin kuuluu triterpeenit (mm. faradoli, breiini, arnidioli, erytrodioli, kalenduladioli ja ursatnioli), kalendulosidit, flavonoidit (isonamnetiini- ja kversetiiniglykosidit), karotenoidit (lykopiini, sitroksantiini, flavokromi, flavoksantiini ja violaksantiini), eteerinen öljy ja oleonolihappotyyppiset saponiinit.

Ottaen huomioon tämän luonnon omien antioksidanttien määrän, kehäkukan (Marigold) voidaan todella sanoa olevan painonsa arvoinen kultaa.

Kehäkukka ja uudistava maatalous

Kehäkukan hyödyt eivät rajoitu ainoastaan terveyteen ja ihonhoitoon, sillä se vaikuttaa kasvaessaan positiivisesti myös maaperään. Sen arvo luomuviljelyssä ja elvyttävässä maataloudessa liittyy sekä tahmeaan hartsiin joka toimii luontaisena hyönteiskarkotteena, että juuristoon joka toimii aktiivisessa suhteessa maaperän sieniin tehden siitä ideaalin kasvin maaperän uudistamiseen.

Kehäkukka houkuttelee paikalle myös laajan kirjon hyödyllisiä hyönteisiä, varsinkin pölyttäjiä, sillä se tuottaa mahlaa koko kasvukautensa ajan. Jos etsit jotain uutta puutarhaan, kehäkukka on erinomainen pari lähes mille tahansa kasville. Se sopii erityisen hyvin myös kylmään ilmastoon, kuten Suomeen, jossa se voi tuottaa satoa myös keväisin ja syksyisin. Kehäkukka leviää kuitenkin helposti, joten kannattaa varautua odottamattomiin kukintoihin seuraavana kasvukautena.

Mahdolliset varotoimet

Suuria määriä kehäkukkaa ei suositella raskaana oleville mahdollisten supistusten vuoksi.

Lisää:

Calendula’s anti-inflammatory properties
Calendula’s effects on diaper rash and acne
Calendula cream’s effects on skin redness, pain and irritation during irradiation for breast cancer