30.7.2021, jupiter

Eteeriset öljyt kesään: Laventeli

Tänä kesänä blogimme vieraskynään tarttuu tietokirjailija ja VTL Ari Turunen. Hän kirjoittaa seuraavaa tietokirjaa aromiaineista ja tuoksuista sekä kulttuureista, joista ne ovat kotoisin. Tuoksujen taustoja käsittelevässä juttusarjassa Ari avaa perinteitä ja ainesosia eri tuoksujen kohdalla, jotka kaikki löytyvät eteerisinä öljyinä Frantsilan valikoimasta. Seuraavaksi vuorossa laventeli, jonka eteerinen öljy rauhoittaa paitsi mieltä myös ihoa, jota kesällä koettelee niin aurinko kuin hyönteiset.

Laventeli (Lavandula angustifolia) on varmasti yksi rakastetuimmista tuoksuista Euroopassa. Violetinsiniset laventelipellot ovat synonyymi Etelä-Ranskan Provencelle ja sen rennolle elämäntyylille. Laventelista on tislattu eteeristä öljyä jo 1500-luvulta lähtien. Sen raikas, vihreä ja makea tuoksu rentouttaa ja voi aiheuttaa jopa lievää euforiaa.

Laventeli on voimakastuoksuinen yrtti, jota on käytetty paljon etenkin hajusteena. Roomalaisilla oli tapana lisätä laventelia kylpyveteensä . Siitä se on saanut nimensäkin. Latinankielinen sana lavare tarkoittaa peseytymistä. Laventeli löysi tiensä luonnollisesti saippuoihin.

Laventelilla on mielenkiintoinen yhteys ristiretkiin. Ritareihin teki vaikutuksen muslimien tuoksukulttuuri. Ritarit innostuivat arabien kylpylöistä ja heidän tavastaan parfymoida talojaan ja vaatteitaan. Karskit ritarit alkoivat Eurooppaan palattuaan sijoitella laventelin oksia ja kimppuja asuinhuoneisiin ja vuodevaatteisiin.

Laventelin historia on täynnä kuninkaallisia käyttäjiä. Ranskan Kaarle VI vaati missä tahansa yöpyessään aina tyynyjä, jotka oli täytetty laventelilla. Englannin kuningatar Elisabet I piti laventelilla täytettyä astiaa ruokapöydässään ja vaati tuoreita laventelinkukkia käyttöönsä joka päivä, mikä oli puutarhureille haaste Englannin ilmastossa.

Laventeli on varsinaisesti kotoisin Välimeren alueelta. Se viihtyy erityisesti aurinkoisessa Etelä-Ranskassa. Ranska onkin laventelin suurin tuottajamaa. Etelä-Ranskassa laventelisato korjataan heinä-elokuussa, jolloin Grassen ja Luberonin kaupungit juhlivat laventelia.

Laventelin eteerinen öljy saadaan tislaamalla laventelin kukkia. Öljy sisältää paljon linalyyliasetaattia (30-55 %), ja linaloolia (20-35 %). Linalyyliasetaattia on paljon monissa kukissa ja maustekasveissa, kuten kardemummassa. Sitä on sitruunassa ja se on myös yksi bergamottiöljyn merkittävä ainesosa. Erityisen paljon linalyyliasetaattia on myös muskatellisalviassa (Salvia sciarea).

Linalyyliasetaatti on linaloolin johdannainen, sen esteri. Hyvän makean sitrusmaisen ja kukkaisen tuoksunsa takia linalyyliasetaatti on erinomainen parfyymien raaka-aine ja sitä käytetään paljon saippuoissa.

Ranskassa laventelin kasvupaikka määrittää tarkasti sen eteerisen öljyn laadun. Aromaattisten aineiden tutkijan Peter Holmesin mukaan villinä, 500-1600 metrissä kasvava laventeli on aromaattisinta ja hienointa. Siinä on kukkainen tuoksu, koska sen esteripitoisuus on suuri. 200 kiloa kuivattua materiaalia tuottaa kilon villiä laventeliöljyä. Koska sen kerääminen on työlästä, villin laventelin hinta on sen mukainen. Sen öljyä kutsutaan nimellä lavande sauvage. Viljelty laventeli tuottaa vain 120 kilosta kilon eteeristä öljyä. Laventeliklooneista saadaan kaikkein heikkolaatuisinta öljyä. Vain 30-40 kiloa kloonatusta laventelista tuottaa kilon öljyä. Laventeli on huijareiden suosiossa. Hybridilaventelia voidaan myydä aitona puhumattakaan öljyistä, jotka on tehty muista kasveista (esimerkiksi Espanjan salvia eli Salvia lavandulifolia).

Kirjallisuutta

Holmes, Peter (2016): Aromatica. A Clinical Guide to Essential Oil Threpeutics. Volume 1: Principle And Profiles. Singing Dragon, London and Phildelphia.

Rhind, Jennifer Peace (2014): Fragnance and Wellbeing. Plant Aromatics and Their Influence on the Psyche. Singing Dragon, London and Philadelphia.

Frantsilan laventelin eteerinen öljy

Höyrytislaamalla korkeimman laadun laventelia saadaan eteerinen öljy, jota tarjoamme niin 10 ml kuin 30 ml pakkauksessa. Laventelia käytetään ulkoisesti ihon rauhoittamiseen monenlaisissa tilanteissa. Kesällä ajankohtaista on varsinkin lievittää hyönteispistojen ärsytystä, sekä rauhoittaa auringon polttamaa ihoa. Laimenna eteeristä öljyä aina ennen iholle laittamista, esimerkiksi voiteeseen tai öljyyn. Kun sekoitat laventelin eteeristä öljyä Kehäkukkavoiteeseen annat samalla iholle kehäkukan rauhoittavat ja ihoa uudistavat ominaisuudet.

Frantsilan laventelisalva

Laventelisalva tarjoaa eteerisen öljyn hyödyt kätevässä pakkauksessa, joka on käyttövalmis suoraan iholle. Käytä laventelisalvaa rauhoittamaan ihoa niin auringonoton jälkeen kuin hyönteisten pistämiin kohtiin. Sivele salvaa hoidettavaan kohtaan 2-3 kertaa päivässä. Laventelin tuoksu rauhoittaa mieltä, lisää serotoniinintuotantoa, ja on myös kesällä oiva apu unensaantiin.