10.12.2024, Kirsi Kallionimei
Millaista on työskennellä harjoittelijana Frantsilassa? Opiskelijat kertovat
Frantsilan tilalla työskentelee kasvukaudella luonto-, puutarha- ja maatalousalan opiskelijoita, jotka pääsevät kehittämään osaamistaan tai tekemään tutkimusta nyt myös pitkäaikaisissa harjoitteluohjelmissa. Kolme harjoittelijaamme eri puolilta maailmaa kertoo, millaista Frantsilassa on työskennellä.
Ruiskaunokkipenkki kylpee elokuun auringossa. Sen ympärille on kyykistynyt keskenään rupatteleva joukko, joka kerää kukintoja Frantsilan yrttiteetä varten. Jos jossakin pääsee työskentelemään ruohonjuuritasolla, niin täällä Frantsilan luomupelloilla Hämeenkyrössä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista, sekä -15% ensimmäisestä tilauksestasi verkkokaupassamme.
”Olen ollut täällä huhtikuusta lähtien ja saanut kokea koko kasvukauden kolmesta takatalvesta ja taimien istutuksesta lähtien, ja pääsen vielä korjaamaan sadonkin. Olen oppinut viljelystä käytännön kautta paljon. On ollut ihanaa”, kertoo Luonnonvaratuottajaopiskelija Ronja Wallgrén, 24.
Frantsilan uudistunut harjoitteluohjelma tarjoaa entistä pidempiä harjoittelumahdollisuuksia luonto-, puutarha- ja maatalousalan opiskelijoille ja luo edellytyksiä myös tieteelliselle tutkimukselle. Ohjelmassa on kiinnitetty erityisesti huomiota harjoittelijoiden työhyvinvointiin ja kehittymiseen, jotta opiskelijat saisivat mahdollisimman syvän ymmärryksen luomuyrttien kasvatuksesta ja maaperää uudistavasta viljelystä.
Lisäksi ohjelmassa panostetaan siihen, että työelämää tilalla pääsevät kokemaan myös kansainväliset opiskelijat, joilla voi olla muuten vaikeaa löytää harjoittelupaikkaa kielimuurin takia.
Viljelyosaaminen syventyy
Devika Mohoppu Thanthreelage, 33, istahtaa auringon paahtaman kasvihuoneen penkille ja sanoo, ettei lämpö haittaa häntä lainkaan, onhan hän Sri Lankasta. Devika muutti perheensä kanssa Suomeen opiskelemaan, koska hän halusi oppia kestävää ja luonnonmukaista maataloutta.
Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) opiskelevalle Devikalle harjoittelupaikka Frantsilassa oli unelmien täyttymys.
”Halusin tänne, kun luin, että täällä on pitkä luomuviljelyhistoria. Rakastan tätä paikkaa, täällä todella aistii monipuolisen biodiversiteetin.”
Devika tekee harjoittelun aikana pelloilla hyönteiskartoitusta, sillä hän haluaa oppia enemmän hyönteisten moninaisuudesta ja tehdä aikanaan lopputyönsä tuhoeläinten luonnonmukaisesta hallinnasta.
HAMKista harjoitteluun on tullut myös Alaa Eddine Fatam, joka muutti Marokosta Suomeen 17 vuotta sitten. Hän tekee harjoittelun aikana samalla lopputyötään, jossa hän tutkii luonnonmukaisia vaihtoehtoja viljelypalstojen muovisille katteille.
”Pidän diversiteetistä täällä. Frantsila antaa mahdollisuuden erilaisille ihmisille eri taustoista työskennellä maanviljelyn parissa. Pääsen syventämään osaamistani seuraavia askeliani varten”, tohtoriksi tähtäävä Alaa sanoo.
Motivaatio synnyttää kaunista
Jokainen harjoittelijoista kiittää viljelypäällikkö Heini Kylänpäätä ja viljelyvastaava Valo Cormieria, joilta voi kysyä neuvoa ja oppia uutta.
Heini on lähtenyt uudistamaan yli 40-vuotiaan luomuviljelytilan käytäntöjä yhä enemmän uudistavan viljelyn suuntaan aloitettuaan työssään vuonna 2023. Hän on halunnut tehdä harjoitteluohjelmista pitkäjänteisempiä, ammattimaisempia ja kansainvälisempiä.
”Olen itse asunut aikanaan Hollannissa ja ymmärrän vieraassa maassa asumisen haasteet. Siksi olen halunnut voida tarjota mahdollisuuksia työllistyä niillekin, jotka eivät vielä Suomea puhu”, Heini kertoo.
Pellon lisäksi Frantsilaan voi hakea työharjoitteluun myös puutarhan puolelle. Puutarhanhoidosta vastaa ranskalainen Jean Emmanuel Fournier, eli Manu, joka toivoo harjoittelijoilta erityisesti halua oppia ja tehdä itse kädet mullassa.
”Kun motivaatio on kohdallaan, puutarhassa syntyy paljon kaunista”, Manu sanoo.
Itse kerättyä omiin tuotteisiin
Devika Mohoppu Thanthreelage on muuttanut miehensä ja lapsensa kanssa Hämeenkyröön vuokra-asuntoon harjoittelun ajaksi, Ronja Wallgrén ja Alaa Eddine Fatam taas asuvat viikot Frantsilan järjestämässä majoituksessa ja menevät viikonlopuiksi kotiin.
Ronja kertoo käyvänsä töiden jälkeen Hämeenkyrön järvissä uimassa, pyöräilemässä ja kävelyillä luonnossa. Liikkuminen hellii lihaksia, kun päivässä on ollut paljon kitkemistä ja poimimista, sanalla sanoen kyykkimistä.
Frantsila tarjoaa harjoittelijoille kattavan koulutusohjelman lisäksi majoituksen vanhassa hirsitalossa, aamupalan, buffet-lounaan Frantsilan Kehäkukka -ravintolassa sekä välipalan.
”Täällä on hyvä ja avoin ilmapiiri ja tosi mukavia ihmisiä,” Ronja kertoo harjoittelun parhaista puolista.
”Ja onhan tämä ainutlaatuinen yritys, kun kasvit kasvatetaan itse omiin tuotteisiin”, Ronja sanoo ja viittaa suomalaisiin luonnonkosmetiikan ja -hyvinvoinnin tuotteisiin, joita Frantsilan peltojen sadosta valmistetaan.
Ronja muistelee aurinkoista päivää metsässä, jolloin he kartoittivat ja keräsivät Kipu-hoitoöljyyn tulevaa suopursua peräti 12 kiloa. Se oli yksi parhaista päivistä.
”Kahvitauolla istuttiin mättäällä ja nautittiin auringosta suopursujen huumaavassa tuoksussa.”