28.4.2021, jupiter

Ruusu, kukkien kallisarvoinen kuningatar

Ruusua pidetään kukkien kuningattarena, varsinkin huumaavan tuoksunsa takia. Senkin vuoksi rakastamme käyttää ruusua tuotteissamme, mutta ruusun ihoa hoitavat ominaisuudet ovat vähintään yhtä tärkeä tekijä.

Kiinalaisessa lääketieteessä ruusua pidetään Qitä, eli elämänenergiaa, liikuttavana. Qin jumittuminen johonkin osaa kehoa on tärkeä hoitaa. Muistat kenties tilanteen, jossa haistat ruusua ja päästät syvän huokauksen hengittäessä ulos – aah. Näin ruusu vapauttaa jännityksiä, vieden kohti huoletonta oloa.

Aromaterapiassa ruusun tuoksu ilmentää rakkauden tunteen, eli avaa sydämen aluetta ja voi siten herättää vastarakkauden. Perustajamme Virpi Raipala-Cormierin sanoin:

Ruusu voi auttaa parisuhteessa niin, että todella tajuaa mitä rakastaminen on. Se on sitä, että saa auttaa toista kehittymään kaikilla elämän alueilla. Oman itsen tarpeet jäävät vähemmälle ja on helpompi rakastaa pyyteettömästi.

Frantsilan ruusut ja niiden ravinteet

Oletetaan, että ruusua on kasvanut maapallolla jo miljoonia vuosia. Romanttisesta maineestaan huolimatta ruusu on sitkeä kasvi, ja Suomessakin kymmenkunta villiruusulajiketta menestyvät hyvin.

Rohtona ruususta käytetään sen eteeristä öljyä, siemenöljyä sekä kukkia, mutta myös hedelmiä eli ruusunmarjoja sekä joskus lehtiä. Hedelmissä on C-, B-, E- ja K-vitamiineja, pektiiniä, parkkiaineita, sokereita, hedelmähappoja, nikotiiniamidia, karotenoideja, flavonoideja sekä antosyaaneja. Hedelmiä ja lehtiä pidetään elimistöä vahvistavina, piristävinä, limakalvoja supistavina sekä virtsaneritystä lisäävinä. Eteerisen öljyn vaikuttavat aineet ovat geranioli, sitronelloli, farnesoli, neroli, eugenoli ja myrseeni. Nimenomaan öljy nostaa mielialaa sekä tuo säännöllisyyttä kuukautiskiertoon. Myös ruusun terälehdillä sellaisinaan on hyvää hormonaalista vaikutusta.

Frantsilassa kasvaa muutaman eri ruusulajikkeen pensasta; juhannusruusua, mökinruusua, suviruusua, mustilanruusua, valamonruusua ja kurtturuusua. Ruusut pärjäävät pitkälle omin avuin vuodesta toiseen, varsinkin kun ripottelemme niiden ympärille kompostimultaa. Tuotteisiin käytämme terälehtiä, joiden sävyt vaihtelevat valkoisesta fuksianpunaiseen. Ne kerätään juhannuksen tienoilla hellin sormin koreihin. Uutamme ne sekä jojobaöljyyn että vesi-alkoholiliuokseen, jotka toimivat pohjana monelle kosmetiikkatuotteelle.

Ihonhoidon aateliaines ruusu

Ruusun eteerinen öljy on kallisarvoinen, erittäin arvostettu ainesosa varsinkin ihonhoidossa. Ruusu hoitaa, rauhoittaa ja vahvistaa ihoa, varsinkin ikääntyvää ihoa. Säännöllisesti käytettynä se voi edesauttaa couperosa-ihon, eli laajentuneiden verisuonien, parantumista. Se myös ennaltaehkäisee ja silottaa ryppyjä.

Bulgarialainen Rosa damascena on eteeristen ruusuöljyjen aatelia, ja sitä yhdistämmekin Frantsilassa omiin ruusu-uutoksimme luodaksemme monivivahteisia ja rikkaita ruusutuotteita.

Ruusu –kasvovesi on kenties monikäyttöisin, aistillisin ruusutuotteemme. Se on Frantsilan klassikko uudessa modernissa pakkauksessa, joka on saanut vaikutteensa klassisista apteekkarien pulloista. Kasvovesi kosteuttaa, rauhoittaa, silottaa juonteita sekä nostaa mielialaa. Suihkauta kasvovettä puhdistetulle iholle, suihkauttele myös aina tarvittaessa kosteuttamaan ja raikastamaan kasvoja. Voit myös suihkuttaa kasvovettä ensin vanulle, jolla taputtelet kasvovettä iholle.

Ravitseva kasvovoide on myös saanut uuden asun, ja siinä on erityisen huumaava ja tyylikäs tuoksuprofiili. Ruusun herkkyyttä taittaa maanläheisempi vivahde eri lääkeyrttien uutoksia sekä mm. santelipuun eteerisestä öljystä. Voide toimii niin päivä- kuin yövoiteena, hoitaen ihoa todella monipuolisesti. Ruusun siemenöljy ennaltaehkäisee pintaryppyjä sekä korjaa esim. auringon vaurioittamaa ihoa, ja ruusun eteerinen öljy uudistaa ja rauhoittaa ihoa. Monipuoliset luomuöljyt sekä yrttiuutokset ravitsevat ja elvyttävät ihon toimintoja.

Ruusu -suihkugeeli on kolmas uudistunut ruusuklassikkomme. Se on oiva tapa tuoda ruusu hemmottelemaan aisteja joka päivään, ja sopii koko perheelle. Suihkugeeli puhdistaa ihoa hellävaraisesti, juhannusruusun uutos pehmentää ja rauhoittaa sitä, jättäen ihon silkinsileäksi.

Villiruusu –kukkaterapiatipat ovat tapa antaa itselle ja läheisille Bach-menetelmän mukaista hoitoa. Homeopaatti ja lääkäri Edward Bachin kehittämä menetelmä toimii mielialan, tunne-elämän sekä elämänlaadun kohottajana. Suomalaiset Bach-kukkaterapeutit ja Frantsilan tuotekehittäjät ovat syvällisen tutkimuksen sekä tutkimusryhmän avulla löytäneet 24 kukkaa, jotka soveltuvat suomalaisten perusluonteeseen ja tyypillisiin ongelmiin. Villiruusu näistä avaa yhteyden sieluun, ja meditatiivinen lause sen käytön yhteydessä on ”Koen jumalallista rakkautta”.

Ruusun eteerinen öljy on saatavilla myös tuotteena valikoimassamme. Kyseessä on liuos, johon tulee kymmenen prosenttia huippulaadukasta Rosa damascena –öljyä, sekä jojobaöljyä. (Sellaisenaan ruusun eteeristä öljyä ei saa pullosta ulos, jos sen huimaavaan hintaan edes olisi varaa.) Sillä voi edesauttaa naisen elinvoimaa, onnellisuutta ja rakkautta, sekä elvyttää hormoonitoimintaa. Levitä ruusun eteeristä öljyä (muutama tippa toistamiseen laimennettuna neutraaliin hierontaöljyyn) keskelle rintaa kun on stressiä tai ahdistusta, tai alavatsalle ja ristiluun alueelle vaihdevuosissa.

Ruusu on myös tärkeä ainesosa Frantsilan seuraavissa tuotteissa:

Hellävarainen puhdistusemulsio, joka hellävaraisesti mutta tehokkaasti poistaa epäpuhtaudet, ja jossa juuri ruusu pehmentää ihoa sekä elvyttää jopa harmaantunutta ”stressi-ihoa”.

Tehovoide, jossa ruusun kaikki hyödyt ikääntyvän ihon hoidossa yhdistyy 11 yrtin epitelisoivaan, uudistavaan vaikutukseen, pitäen ihon kimmoisana ja nuorekkaana.

Uudistava kuorintavoide, jossa erittäin hienojakoiset piilevähelmet yhdistyy ruusun kosteuttavaan vaikutukseen sekä 11 muun kasviuutoksen voimaan.

Elvyttävä yrttisavinaamio, joka valkosavellaan tehokkaasti poistaa ihon epäpuhtauksia ja supistaa ihohuokosia, ja muilla yrteillään monipuolisesti hoitaa ihoa ja hellii aisteja, ei vähintään ruusun eteerisen öljyn kautta.

 

RESEPTI: Ruusuinen parfyymi

30 ml luomualkoholia (mieluiten 60-80 %), tai jojobaöljyä

5-10 tippaa ruusun eteeristä öljyä

6 tippaa villiruusun kukkaterapeuttista uutosta

Sekoita keskenään kauniiseen pulloon, mahdollisesti suihkepulloon. Voit halutessasi lisätä myös muita eteerisiä öljyjä. Nauti mieltä kohottavasta ja naisellista energiaa vahvistavasta tuoksusta, esimerkiksi kaulalle ja ranteiden sisäpuolille laitettuna.

Lisää parfyymiohjeita löydät Virpin kirjasta Luonnonkaunis, WSOY 2004. Voit tilata sen tästä