30.3.2023, Kirsi Kallionimei
Näin syntyvät Frantsilan salvat
Frantsilan salvat ovat funktionaalisia täsmätuotteita erilaisiin tarpeisiin. Ne ovat luonnollinen vaihtoehto esimerkiksi ihonhoitoon ja lihasjumeihin. Frantsilan salvoja käsityönä tekevä Maria Haapala kertoo, miten ihmevoiteet syntyvät.
Jos jonkun työtilassa tuoksuu ihastuttavalle, niin Maria Haapalan.
Salvantekohuone on Frantsilan tehdasrakennuksen perällä. Se on loisteputkien valaisema, valkoinen ja kliininen, mutta tuoksu on kuin kesäiseltä kukkakedolta. Ja sieltähän tuoksu konkreettisesti tuleekin, kuivattujen rohtokasvien muodossa.
Maria on valmistanut työkseen Frantsilan salvoja jo yli kahdeksan vuotta. Hän kertoo, että tilan tuoksu vaihtelee sen mukaan, mitä hän on kulloinkin purkittamassa.
”Silloin kun valmistan Laventelisalvaa, tuoksu saa minut aina rentoutumaan.”
Se onkin Laventelisalvan idea. Sen tuoksu rauhoittaa esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, mutta salva sopii myös rauhoittamaan ihoa.
Tänään Maria on luvannut näyttää, miten salvat syntyvät.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Tilaa Palsta. Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat -15 % alennuksen verkkokaupan koko valikoimasta.
Salaisuus on yrttiöljyissä
Niin kuin muissakin Frantsilan tuotteissa, myös salvoissa kaikki alkaa omilta luomupelloilta Hämeenkyröstä. Kun salvoihin käytettävät rohtokasvit, yrtit ja kukat on poimittu ja kuivattu, ne jauhetaan tilalla hienoksi ja tuodaan tehtaalle.
”Salvojen teko on kokonaan käsityötä”, Maria sanoo. Ja hyvin tarkkaa sellaista.
Frantsilan salvoja on viittä erilaista, ja niitä on aina teossa eri vaiheissa. Ensimmäinen vaihe on öljyuutoksen teko: Maria kaataa yrttien päälle isoihin ämpäreihin kasviöljyjä, pääasiassa auringonkukka- ja oliiviöljyä. Sitten hän vie seokset lämpöhuoneeseen viikoksi tekeytymään, käy välillä sekoittelemassa.
Sen jälkeen Maria prässää öljyuutoksen ja antaa prässätyn öljyn laskeutua vielä viikon, jotta sakka painuu astian pohjalle. Sitten hän suodattaa öljyn käsin.
Purkituspäivänä Maria sekoittaa keitokset hellalla. Toisella levyllä hän lämmittää teräskattilassa yrttiöljyn, jonka hän on suodattanut vielä kertaalleen. Toisella levyllä hän sulattaa mehiläisvahaa. Kun molemmissa kattiloissa on sopiva lämpötila, hän yhdistää raaka-aineet.
Huoneen toisella seinustalla on pitkä metallinen salvakone, yhden naisen tuotantolinja. Maria kaataa lämpimän seoksen salvakoneen suppiloon, josta seos valuu alhaalla olevaan rasiaan. Maria tarkistaa vaa’alla pistokokein purkkien painot ja korkittaa purkit. Salva jäähtyy muutamassa minuutissa kiinteäksi.
Marian ennätys on 880 purkkia päivässä.
Marian omat suosikkisalvat
Maria kertoo olevansa introvertti ja hän nauttii, kun saa työskennellä yksin omassa rauhassa.
Joskus salvojen tuoksut kuljettavat hänet jonnekin muualle. Marian ehdoton suosikki on Terva & pihkasalva, voimakastuoksuinen tehovoide, jota hän käyttää kuivien kantapäiden pehmittämiseen, ja hänen rakennustöitä paiskiva miehensä esimerkiksi hyttysen puremiin. Tätä desinfioivaa salvaa on heillä aina kotona.
Terva & pihkasalvassa tuoksuu Marian mielestä vapaus. Pihkan tuoksu vie hänet lapsuuden Ouluun, syvänvihreään saniaismetsään, jossa hän seikkaili ja leikki pitkät kesäpäivät naapurin lasten kanssa eikä koskaan kuullut, kun äiti huusi syömään.
Tervan tuoksu tuo mieleen edesmenneen isän ja tämän tervaaman puuveneen. Sillä perhe kulki Perämerellä Hailuodon edustalle kalaverkkoja kokemaan. Joskus löytyi näkinkenkiä.
Marian toinen suosikkisalva on lämmittävä Tiikerin voimasalva, jota hän käyttää olkapäihinsä. Hän rakastaa sen syvän oranssia väriä ja voimakasta tuoksua, jossa sekoittuvat esimerkiksi piparmintun, rosmariinin, inkiväärin ja mesiangervon aromit.
”Käytän sitä yleensä aamuisin ja tuon tuoksun työpaikalle mukanani”, Maria sanoo ja nauraa.
Tunnetko jo Frantsilan salvat?
Teepuusalva (uutuus!): ihon epäpuhtauksien hoitoon
11 yrtin salva: monitoimivoide lukuisiin iho-ongelmiin
Laventelisalva: ihon rauhoittamiseen ja mielelle
Terva & pihkasalva: kovettumiin ja hyttysen pistoihin
Tiikerin voimasalva: lihasten ja nivelten hoitoon