29.1.2022, jupiter
Piparmintun viilentävä, virkistävä voima
Jo muinaisissa kulttuureissa piparminttua on arvostettu suuresti ja hyödynnetty hyvinvoinnin tukena. Suomessakin hyvin viihtyvä kasvi on oiva kumppani kuumilla keleillä. Viilentävä, virkistävä vaikutus on useimmille tuttu niin minttupastilleista kuin hammastahnasta. Piparminttua voi hyödyntää niin väsymyksen kuin levottomuuden hoidossa. Kahden mintun risteymä tuo tasapainoa monenlaisiin tilanteisiin.
Piparminttu (Mentha x piperita) on monivuotinen huulikukkakasvi, jota pidetään sekä rauhoittavana että virkistävänä. Piparminttu on vihermintun (Mentha spicata) ja vesimintun (Mentha aquatica) risteymä, eikä tee itse siemeniä.
Piparminttua on viljelty vuosituhansia Kiinassa ja Japanissa. Muinaisessa Egyptissä piparminttu oli niin arvostettu kasvi, että sitä käytettiin valuuttana. Myös Raamatussa on maininta mintusta. Kreikkalaisessa mytologiassa on taru piparmintun synnystä: sen mukaan Manalan hallitsija Haade rakastui Mintha-nymfiin, joen tyttäreen. Haadeen mustasukkainen puoliso Persefone surmasi nymfin, jonka jäännöksistä kasvoi minttukasvi. Tarun toisen version mukaan Persefone muutti tytön kasviksi ja tuomitsi hänet hedelmättömäksi – siksi minttu viihtyy veden äärellä ja kantaa epämuodostuneita hedelmiä.
Huippulaadukkaan piparmintun viljely Frantsilassa
Piparminttu menestyy hyvin Suomessa, ja Frantsilassa on oma kanta josta otamme juuriversoja joka vuosi. Piparmintusta on valtava määrä eri kantoja, joilla on vaihtelevat ulkonäöt, makuvivahteet sekä pitoisuudet vaikuttavia aineita. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Yliopiston Raimo Hiltunen tutki eri minttukantoja Suomessa. Tutkimuksessa arvioitiin antioksidantteja, eteerisiä öljyjä sekä vaikuttavia aineita, ja Frantsilan piparminttukanta osoittautui Suomen parhaimmiksi.
Koska piparminttu ei lisäänny siemenistä kasvi täytyy aina jakaa, eli pistokkaat otetaan vanhojen kasvien juuriversoista tai pistokkaista. Tätä kutsutaan suvuttomaksi viljelyksi. Luomustandardien mukaisesti hoidetuilla Hämeenkyrön pelloilla piparminttu saa kasvaa yöttömän yön valossa, jossa kasvin pitoisuus eteerisiä öljyjä tutkitusti kasvaa huomattavasti suuremmaksi kuin esimerkiksi Keskieuroopassa viljellyissä, vastaavissa kasveissa. Viljelemme Frantsilassa myös karjalanminttua (Mentha x dalmatica) ja kissanminttua (Nepeta cataria), jota käytetään muun muassa Tuutu-teessä ja Unilintu-yrttiuutoksessa.
Jossain vaiheessa heinäkuuta, satokauden olosuhteista riippuen, keräämme piparmintut käsin, puukkojen avulla. Sadunkorjuun jälkeen lehdet erotetaan tikkumaisista varsista ja ne kuivataan, murskataan ja pakataan, kunnes ne päätyvät tärkeäksi raaka-aineeksi teesekoituksiimme sekä uutoksiin luonnonkosmetiikkaamme.
Mentolivoittoiset vaikuttavat aineet
Eri minttulajikkeet vaikuttavat paljolti samalla tavalla kuin piparminttu. Mintuilla on antibakteerinen, desinfioiva vaikutus, jota ollaan tiedetty hyödyntää vuosituhansia. Piparminttu rauhoittaa, virkistää ja viilentää.
Piparmintusta rohdoksi käytetään versoja sekä eteeristä öljyä, jonka vaikuttavat aineet koostuu peräti 50-prosenttisesti mentolista joka aiheuttaa viilentävää aistituntemusta. Mentolin ohella eteerisessä öljyssä on mentonia, sineolia, jasmonia, fellandreenia, mentyyli-isovaleriaattia, kodineenia sekä parkki- ja karvasaineita. Piparmintun eteeristä öljyä käytetään laajasti kosmetiikassa, makeisissa sekä hammastahnoissa – kaikissa tuotteissa, joihin halutaan mentolin viilentävää vaikutusta.
Ihon raikastukseen
Ulkoisesti piparmintulla hoidetaan ärtynyttä ihoa. Piparminttu on rasvaisen, epäpuhtaan ihon hoitoon sopiva kasvi.
Yliherkkyys piparminttuöljylle voi aiheuttaa ihon ja ruuansulatuskanavan ärtymystä, ja herkkävatsaisille myös ilmavaivoja. Piparmintun eteeristä öljyä ei suositella alle 3-vuotiaiden lasten hoitoon, sillä se vaikuttaa nielemisrefleksiin joka ei välttämättä ole vielä kehittynyt kunnolla. Mintun käyttöä ei suositella samaan aikaan päivästä homeopaattisen lääkityksen kanssa, sillä molemmat ovat niin vahvoja vaikutuksiltaan. Piparminttu ei sovi pitkäaikaiseen, yhtäjaksoiseen käyttöön, muun muassa sen takia että se suurina annoksina kohottaa verenpainetta.
Piparmintun rooli tuotteissamme
Frantsilan tuotteissa hyödynnetään piparmintun vaikutuksia sekä ulkoisen kauneuden että sisäisen hyvinvoinnin hoitamiseen.
Klassikkomme Hellä-shampoo on saanut uudistuneen asun piparmintun koristamasta pullosta. Shampoo antaa hiuksille kiiltoa ja korjaa varsinkin vaurioituneita ja värjättyjä hiuksia. Piparmintun eteerinen öljy rauhoittaa mahdollista kutinaa ja raikastaa hiuksia. Kukkaterapeuttiset uutokset mustikasta, ratamosta, villiruususta sekä kuusesta tukevat ravintoaineiden saantia ja lisäävät itsevarmuutta oman ulkonäön suhteen.
Luonnon deodorantti tarjoaa tehokasta suojaa luonnon raaka-aineista, jotka myös hoitavat kainaloiden ihoa. Se sisältää antibakteeristen yrttien uutoksia, ja piparminttu on niistä yksi. Piparminttu tarjoaa myös rauhoittavat, raikastavat vaikutuksensa deodoranttiin. Trietyyliestraatti estää hien hajun muodostumista alentamalla ihon pH-arvoa ja nuolijuurijauhe pitää kainalot kuivina vetämällä kosteutta iholta. Tuotteen teho on huomioitu esimerkiksi ehdokkuudella Nordic Natural Beauty Awardsissa.
Hammastahnamme sisältävät luonnollisesti piparminttua, joka tuo niihin antiseptistä, antimikrobista, hoitavaa vaikutustaan. Yrtti- ja kukkauutokset hoitavat suuta ja ikeniä. Voit valita fluorillisen tai fluorittoman luonnon hammastahnan.
Piparmintun eteeristä öljyä sellaisenaan löytyy myös valikoimasta. Se virkistää, auttaa keskittymään, hellii ihoa ja kiihottaa ruokahalua. Kun haluat kokea piparmintun vaikutukset puhtaimmillaan, ota eteerinen öljy käyttöön.
Frantsilassa luomuviljelty piparminttu on tärkeä ainesosa monessa yrttiteessämme. Teet ovat lähinnä tarkoitettu juotaviksi, mutta niitä voi käyttää terapeuttisesti myös kylpynä tai hauteena, hiusten huuhtelussa sekä pienenä lisänä kukkien kasteluvedessä. Kesällä teetä kannattaa myös hauduttaa runsaasti ja jäähdyttää jääteeksi.
Juhlamieli on täynnä makua. Ystävyyden yrttitee on perustajamme Virpi Raipala-Cormierin ensimmäisiä teesekoituksia, joita hän alkoi kehittämään 14-vuotiaana. Hyvä olo tukee vatsan hyvinvointia. Puhdas puro on yrttitee puhdistuskuureihin ja paastojen tueksi; piparmintun antiseptinen vaikutus auttaa puhdistamaan elimistöä.