3.6.2024, Kirsi Kallionimei

Yrteillä ja aromaterapialla elinvoimaiset hiukset

 

Kiharat vai piikkisuorat? Punertavat vai upeasti kiiltävät mustat? Paksut vai silkin ohuet hiukset?

Perimäämme emme voi vaikuttaa, mutta hiustemme ja hiuspohjamme terveyteen kylläkin. Hiuksemme altistuvat monenlaiselle rasitukselle erilaisten käsittelyiden, kuten permanenttien ja vahvojen väriaineiden takia. Myös aurinko, föönaus ja uima-altaiden kloori heikentävät hiuksia. Lisäksi elintavat, yleiskunto ja homonaaliset muutokset näkyvät usein hiustemme kunnossa, toisinaan jopa hiusten lähtönä ja haurastumisena. Yhtenä stressimittarina voi toimia hiuspohja.

Voit saada apua hiusten ja hiuspohjan hyvinvointiin laadukkaiden hiustenhoitotuotteiden lisäksi omalta kotipihaltasi sekä käyttämällä kotimaisia yrttiuutosöljyjä. Hiusjuuriin voidaan imeyttää erilaisia yrttien tehoaineita tukemaan verenkiertoa ja vaikuttaa siten hiusten kuntoon hiuspohjan kautta paikallisilla hoidoilla. Nokkosen lisäksi tuore rosmariini tukee hiusten kasvua myös sisäisesti käytettynä.

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista.

(Pakollinen)

Nokkonen hiusten ja hiuspohjan apuna

Hiuspohjan verenkierto kuljettaa ravintoaineita hius- eli karvatuppeen asti sekä poistaa kuona-aineita hiuspohjan kudoksesta. Kotimainen nokkonen on loistava apulainen hiuspohjan hyvinvoinnin ylläpitoon ja tukemiseen.

Nokkonen ja peltokorte kunnostavat hiuksia tuoreina yrtteinä ja jauheina sisäisesti käytettyinä, runsaan, helppoliukoisen ja hyvin imeytyvän piin ansiosta. Ulkoisesti hiusten heikkouteen ja haurauteen voi auttaa nokkosesta valmistettu naamio tai hauduke. Nokkonen tasapainottaa talineritystä, elvyttää hiuspohjan verenkiertoa ja antaa ravintoaineita hiuspohjaan ja hiusjuuriin, jolloin hiusten kunto paranee ja ne saavat myös kiiltoa. Laita huuhteeseen 1 rkl kuivaa tai 1 dl tuoretta nokkosta 2–3 dl kuumaa vettä kohti ja anna muhia 15–30 minuuttia. Lisää hiuksiin jäähtyneenä.

Nokkonen on tehokkainta puuromaisena naamiomassana, joka levitetään hiusten pesun jälkeen hiuspohjaan ja peitetään harsolla tai pyyhkeellä. Nokkosnaamio saa vaikuttaa noin 20 minuuttia pyyhkeen alla lämpimässä, esimerkiksi saunassa. Hoidon jälkeen nokkonen vain huuhdellaan pois. Huomioi, että nokkonen värjää pyyhkeen rusehtavaksi.

Nokkoshuuhde sopii parhaiten tummille, rasvoittuville hiuksille, mutta hoitaa myös muun väristen hiusten kuntoa. On hyvä kuitenkin tietää, että nokkonen voi viedä värjätyistä hiuksista väriä pois.

Käytä Frantsilan nokkosta ja rosmariinia sisältävää Nokkonen-turve hiuspohjan hoitoöljyä, kun haluat elvyttää hiusten ja hiuspohjan kuntoa helposti.

Yrtit ja eteeriset öljyt tukena hiusten pesussa

Hiuspohjaa hoidetaan kuten muutakin ihoa. Hiuspohjan öljyhoitoihin voit lisätä verenkierron tukemiseksi myös eteerisiä öljyjä, kuten rosmariiniöljyä. Kuivalle iholle sopii samaan tapaan myös laventelin eteerinen öljy esimerkiksi Frantsilan Kehäkukkavoiteeseen tai Kuismaöljyyn  sekoitettuna. Hiero öljyhoidon aikana hiuspohjaa voimakkaasti pyörittävin liikkein, jotta verenkierto vilkastuu ja yrttien tehoaineet imeytyvät paremmin. Anna yrttiöljyn vaikuttaa hiuspohjassa ja hiuksissa vähintään puoli tuntia lämpimän pyyhkeen alla tai saunassa pyyhkeen alla. Öljyhoitojen jälkeen hiukset pitää pestä muutaman kerran, jotta öljyn saa pois.

Valitse hiusten pesuun hellävarainen, mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita sisältävä shampoo tai palashampoo. Shampoon hoitotehoa voit parantaa helposti kasviuutteilla. Lisää teelusikalliseen shampoota esimerkiksi viisi tippaa Shampooseen voit lisätä jokaisella pesukerralla myös tipan sopivaa eteeristä öljyä, kuten rosmariinia, tukemaan verenkiertoa ja vahvistamaan hiusten kasvua. Käytä laventelin eteeristä öljyä hiuspohjan ihottumiin, piparmintun eteeristä öljyä kutiavaan ihoon, ylang ylangia hauraille, kaksihaaraisille hiuksille sekä teepuuta tai timjamia hilseeseen.

Hiusten pesun lopuksi voit lisätä noin 1 dl yrttihauduketta, joka sekin jätetään vaikuttamaan hiuksiin. Nokkosta käytetään eniten vahvistamaan tummia hiuksia. Tulokset näkyvät yleensä jo kolmessa viikossa. Kamomillalla ja kehäkukalla huuhtelu kirkastaa vaaleita hiuksia ja antaa niille kiiltoa sekä rauhoittaa hiuspohjaa.

Lempeän hiustenhoidon perusohjeet

Hoida hiuksiasi yhtä hellästi kuin hoidat kasvojasi ja käytä luonnollisia hiustenhoitoaineita. Pese hiukset vain tarvittaessa. Liiallinen pesu on haitallista ja aktivoi tukan rasvoittumista. Kun peset tukkasi, laimenna shampoo ja levitä se hyvin kostuttamiisi hiuksiin. Vain pieni määrä shampoota riittää. Hiukset tulevat pestyksi, kun peset huolellisesti päänahan ja hierot sitä. Muista huuhdella hiukset lopuksi viileällä vedellä, jotta hiussuomut menevät umpeen, ja hiukset saavat kiiltoa.

Hiusten luonnollinen pH on noin 5,5, minkä vuoksi lopuksi on hyvä käyttää yrttihuuhteluvesiä kuten nokkoshuuhdetta tai omenaviinietikkaa tai sitruunamehua (1/2 tl yhtä litraa kohti), joilla tukan ja päänahan pH palautetaan normaaliksi. Hoitoaineet poistavat myös sähköisyyttä ja tulevat helposti kammattavimmiksi.

Hoida hiuspohjaa ravitsevilla öljyillä, esimerkiksi Frantsilan Nokkonen-turve hiuspohjan hoitoöljyllä ja yrttihuuhteilla. Tee viikoittain esimerkiksi hiuksiin jätettävä nokkoshuuhtelu elvyttämään niin hiuspohjan kuin hiustenkin kuntoa pesun ja hoitoaineen jälkeen. Hunajalla voit ravita hiuspohjaa, ja turve- ja yrttinaamioita voit käyttää hiuspohjan ja hiustenkasvun ongelmissa.

Vihdo saunassa hartioitasi, käsiäsi ja niskaasi ja valele vihtavettä hiuspohjaan, sillä koivu kosteuttaa hiuspohjaa. Vihdo myös koko vartalosi, koska se tukee verenkiertoa ja lymfan kulkua. Suojaa hiukset saunassa saunamyssyllä tai pyyhkeellä ja pidä hiukset kosteina.

Huolehdi hiusharjan ja -kamman puhtaudesta. Käytä shampoota ja lämmintä vettä. Huuhtele harja ja kampa huolellisesti ja pane harja kuivumaan harjakset alaspäin. Valitse kampa, joka naarmuta hiusta.

Terveet elämäntavat osana hiusten hoitoa

Syö terveellisesti ja hyvin niin, että saat kaikki ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet, joita myös hiukset tarvitsevat voidakseen hyvin. Ravintona on hyvä käyttää aina kun mahdollista luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita. Kannattaa välttää liiallista suolan käyttöä ja kemikaaleja ruoassasi, koska munuaiset joutuvat silloin koville. Syö lämpöisiä ruokia mieluummin kuin kylmiä. Juo runsaasti ruoka-aikojen välillä mutta älä kylmänä. Huolehdi myös siitä, että vesi on laadultaan hyvää.

Nuku kunnolla ja ulkoile, jotta saat paljon happea. Pidä huolta siitä, että kehosi lämpötila ja verenkierto on hyvä ja alaselkäsi ja jalkasi pysyvät lämpiminä, jolloin myös hiuspohjasi verenkierto on automaattisesti parempi. Tee voimistelu- tai joogaliikkeitä, jotka tukevat erityisesti pään alueen verenkiertoa. Vältä stressiä ja päihteitä. Nollaa itseäsi luonnossa ja meditaatiolla ja hiljaisilla hetkillä.

 

Hiusten kuntoa elvyttävä hiuspohjan hieronta

Hiero päivittäin hiuspohjaa muutama minuutti. Hiero pehmeillä sormenpäillä koko päänahka läpi ja yritä irrotella sitä kallosta. Ota sormillasi kiinni hiuksista läheltä päänahkaa alkaen hiusrajasta ja tukistele näin koko pää läpi ja kopsuttele sormenpäilläsi hiuspohjaa. Näin elvytät sen verenkiertoa ja sitä kautta hiusten terveyttä. Hiero myös korvat, korvantaustat ja niska-hartia-alue ja venyttele käsiäsi.