27.2.2023, jupiter

Auringonhattu

Echinacea purpurea

Kaunopunahattu eli auringonhattu on kotoisin Pohjois-Amerikan preerioilta. Ulkonäöltään mykerökukkaiset auringonhatut ovat komeita 100-180 cm korkuisia, pystyjä ruohokasveja, joiden violetinpunaiset laitakukat kaartuvat hieman alaspäin. Kukinnot esiintyvät purppuran eri sävyissä. Eri lajikkeita löytyy myös lähes valkoisina. Kaunopunahattu on monivuotinen asterikasvi, joka menestyy perennana hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa. Se säilyy kukkavaasissakin pitkään. 

Vaikuttavia aineita ovat kahvihappojohdokset, fenolit (kahvi- ja sikoriinihappo, juurissa ekinakosidi), isobutyyliamiinit (mm. ekinasiini), polysakkaridit (inuliini, heteroksylaanit ja ramnogalaktaanit), polyasetyleenit, rasvahapot ja fytosterolit (mm. beetasitosteroli). Eteerinen öljy, jota on versossa 0,08 – 0,32% ja juuressa 0,04 – 1,3%, jotka sisältävät mm. humuleenia, karyofylleeniä, karyofylleeniepoksidia ja polyiinejä.  

Rohtona käytetään kukkimisaikaan kerättyjä versoja sekä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä kerättyjä juuria. Juurisato korjataan vasta kolmantena kasvatusvuonna. vaikutuksesta. Auringonhatusta on tehty yli 400 tutkimusta mm. sen immuniteettiä vahvistavasta vaikutuksesta.  

Frantsilan Luomuyrttitilalla aloitettiin kaunopunahatun laajamittainen viljely jo 1982 ensimmäisenä Suomessa.