27.11.2018, jupiter

Eteeriset öljyt energian lähteenä

Kaamos on aika, jolloin tahti saa hidastua. Valon vähyys ja kylmyys saavat meidät väsymään herkemmin. Illalla on ihana kääriytyä lämpimään vilttiin keräämään voimia. Useimmiten meidän kuitenkin täytyy rientää töihin ja harrastuksiin, aivan kuten muinakin aikoina. Tuoksut tarjoavat monia keinoja virkistyä ja pysyä hyvässä vireessä kaamoksenkin keskellä.

Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä on hyödynnetty kautta aikojen terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden tukena. Modernissa aromaterapiassa hyödynnetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, hartseja ja siemeniä, hedelmiä. Frantsilan valikoimasta löydät 36 aitoa eteeristä öljyä joilla voit tukea hyvinvointiasi monipuolisesti ja luonnollisesti. Tiesitkö, että eteerinen öljy on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään, sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa.

Monipuolisia ja monikäyttöisiä eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää mielialan hoitamiseen, ihonhoitoon ja desinfiointiin, flunssan oireiden helpottamiseen, tunnelman luomiseen ja pyykinpesuun. Vain taivas on rajana. Yhdessä eteerisessä öljyssä on useita vaikuttavia tuoksukomponentteja, jolloin yhdellä öljyllä voi olla useampi funktio. Kaamos-aikana, tuoksuista kuten rosmariini ja havupuut, voi olla hyötyä väsyneelle, koska ne auttavat noradrenaliinin vapauttamisessa lisäten energiaa ja intoa. Laventelin eteerinen öljy taas saa aivoissa rauhoittavan serotoniinin tuotannon aktivoitumaan, jolloin mieli ja keho rentoutuvat. Sanotaan, että ihmiset, jotka työskentelevät laventelipelloilla, eivät koskaan kärsi päänsärystä. Laventelilla tiedetään olevan kipua lievittäviä ominaisuuksia. Ihon hoidossa hellävarainen laventeli sopii uudistamaan ihoa ja hoitamaan palovammoja.

Eteeristä öljyä voisi kuvata taianomaisesti pullon henkenä. Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen tiivistä ainetta. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima. Yhteen tippaan laventelin eteeristä öljyä tarvitaan kottikärryllinen tuoretta laventelin kukkaa. Eteerinen öljy tulee laimentaa iholle laitettaessa. Lisää 1-2 tippaa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen hoitavaa pohjaöljyä. Laventelia ja teepuuta voi käyttää suoraan iholle pienelle kohdealueelle, esimerkiksi ihoa desinfioimaan. Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, huomioithan lapset ja eläimet. Eteeristen öljyjen nauttimista sisäisesti emme suosittele niiden voimakkuuden takia. Jos sinulla on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia, käytät lääkitystä tai olet raskaana, kannattaa kääntyä aromaterapeutin puoleen, jotta löydät itsellesi oikeat eteeriset öljyt.

Kaamoksen Virkistäjät

APPELSIINICitrus Sinensis

Appelsiini antaa energiaa ja kohottaa mielialaa. Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Loistava öljy joulun odotukseen! Käytä ihonhoitoöljyissä, kylvyissä sekä huonetuoksuna.

EUKALYPTUSEucalyptus Globulus

Eukalyptus on miellyttävän virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilmaa. Tämä tuoksu sopii hyvin talviaikaan. Se lievittää hengitystiehyeiden tukkeumia ja on erityisen hyvä apu flunssan oireiden lievityksessä. Kokeile eukalyptusta hyöryhengityksessä, diffuuserissa tai saunatuoksuna. Eukalyptus vahvistaa ja elvyttää väsynyttä oloa sekä poistaa lihasjännityksiä.

MÄNTYPinus Sylvestris

Mänty on raikas, metsäinen tuoksu, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä ja desinfioi huoneilmaa. Voimaa antavaa ja virkistää männyn eteeristä öljyä käytetään väsymystilojen hoitoon. Mänty tuo ikivihreän puun voimaa omaan olohuoneeseen. Männyn energisoiva tuoksu sopii hyvin aamuun. Kokeile yhdistää männyn eteeriseen voimaan energisoivia sitrustuoksuja kuten greippiä ja appelsiinia.

SITRUUNACitrus Lemon

Sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa japanilaisten tutkimusten mukaan parantamaan työtehoa. Sitruuna sopiikin loistavasti diffuuseriin esimerkiksi töihin. Raikkaan tuoksunsa lisäksi sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä verenkierrolle.

ROSMARIINIRosmarinus Officinalis

Rosmariini on mausteisen raikas tuoksu, joka stimuloi verenkiertoa ja ruoansulatusta. Sitä on käytetty virkistämään muistia, poistamaan väsymystä, hoitamaan reumatismia ja kipuja. Runsaasti käytettynä se saattaa nostaa verenpainetta. Älä käytä rosmariinia enää illalla sen virkistävän vaikutuksen vuoksi. Rosmariini on yksi Frantsilan Hiuspohjan Hoitoöljyn aktiivisista raaka-aineista, koska se vahvistaa hiuksia ja elvyttää päänahan verenkiertoa. Rosmariini sopii hoitamaan kuivaa ja kutiavaa päänahkaa. Kokeile myös lisätä tippa rosmariinia hiustenhoitoaineeseen.

BERGAMOTTICitrus Auranthium spp. Bergamia

Bergamotti sopii tuoksuksi, kun kaipaat rauhoittavaa ja vahvistavaa tuoksua. Hienostuneessa eteerisessä bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen. Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä, auttaa saavuttamaan tyynen mielentilan ja vahvistaa itsetuntoa. Öljy myös hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ja kutiavaa ihoa. Täydellinen tuoksu hyggeilyyn!

KARDEMUMMAEllettaria Cardamomum

Kardemumma sopii hyvin tuoksuksi joulun odotukseen. Kardemumman eteerinen öljy sekoitettuna ihonhoitoöljyyn auttaa edistämään nesteen virtausta ja toksiinien poistumista kehosta. Kardemumman lämmittävä olemus auttaa virkistämään väsymystiloissa. Kardemummalla tiedetään olevan myös afrodisinen vaikutus, eli se sopii nostattamaan lempeä. Kardemumma on myös miellyttävä huonetuoksuna, kokeile yhdistää mandariiniin. Ylellinen ruusu sopii kardemumman seuraksi vartaloöljyyn erittäin hyvin.

Juttumme tuoksuista jatkuu ensi viikolla, pysythän mukana.