Eteeriset öljyt kesään: Sitruunaruohot

Tänä kesänä blogimme vieraskynään tarttuu tietokirjailija ja VTL Ari Turunen. Hän kirjoittaa seuraavaa tietokirjaa aromiaineista ja tuoksuista sekä kulttuureista, joista ne ovat kotoisin. Tuoksujen taustoja käsittelevässä juttusarjassa Ari avaa perinteitä ja ainesosia eri tuoksujen kohdalla, jotka kaikki löytyvät eteerisinä öljyinä Frantsilan valikoimasta. Vuoroon pääsevät tässä sitruunaruohot, joiden eteerinen öljy on luontainen hyönteiskarkoite.

Cymbogon-sukuun kuuluvat sitruunaruohot ja -heinät ovat monipuolinen tropiikin kasviryhmä, johon kuuluu yli 50 lajia. Suomessa ei juurikaan tehdä eroja eri lajien välillä, ja niiden yleinen nimitys on sitruunaruoho. Ne sisältävät sitraalia eli lemonaalia, joka antaa niille ominaisen sitrusmaisen tuoksun. Samaa ainetta on myös sitruunamelissassa ja sitruunaverbenassa.

Cymbogon citratus eli intiansitrusheinä tai malabarinsitrusheinä on sitruunaruoholaji, jonka eteeristä öljyä käytetään monipuolisesti, mutta joka tunnetaan parhaiten keittiöiden aromaattisena raaka-aineena. Cymbogon nardus eli jäkkisitrusheinä tai sitronellaheinä on sen Sri Lankassa kasvava sukulainen, joka on pahanmakuisena syötäväksi kelpaamaton. Jäkkisitrusheinä on kuin kemikaalivarasto. Sen eteerinen öljy höyrytislataan tuoreista varsista ja lehdistä, ja öljyä käytetään raaka-aineena kosmetiikassa hyödynnetyille yhdisteille kuten sitronellaali, sitronelloli ja geranioli. Jäkkisitrusheinän eteerisen öljyn tuoksu on hurjan hyökkäävä eikä sitä kannata iholleen laittaa. Tuoksuna se soveltuu lähinnä hyönteisten karkotukseen. Sitä kannattaakin käyttää hyttyssuihkeena vaatteissa, koska tällöin sen tuoksu ei ole niin läpitunkeva, mutta silti miellyttävämpi kun synteettisissä hyttyssuihkeissa. Sitronella onkin yleisin raaka-aine luonnollisissa hyönteiskarkotteissa.

Sitronella, eteerinen öljy

Sitronellan eteeristä öljyä saadaan höyrytislaamalla sitruunaruohoa. Se toimii sekä mieltä rauhoittavasti ja antiseptisesti että hyttysiä karkoittavasti. Laita tippa vaatteisiin tai sekoita neutraaliin hierontaöljyyn ennen iholle laittoa.

Kolmas merkittävä sitruunaruoho on palmarosa eli Cymbopogon martinii, joka kasvaa villinä Pohjois-Intiassa. Myös sitä on käytetty hyönteisten karkottajana jo tuhansien vuosien ajan. Se on samannäköinen kuin sitruunaruoho ja jäkkisitrusheinä, mutta voi kasvaa jopa kolmemetriseksi. Palmarosan oliivinvärinen eteerinen öljy saadaan höyrytislauksella, ja sitä on eniten kasvin lehtien päässä. Ayurvedassa, eli Intian perinteisessä luonnonlääketieteessä, palmarosa tunnetaan nimellä rohisha. Sillä on hoidettu muun muassa nivelvaivoja ja iho-ongelmia. Intiassa sitruunaruohoista uutettuja öljyjä on perinteisesti käytetty ihonhoitoon lapsista alkaen. Palmarosa sopii hyvin myös parfyymeihin, sillä se on erinomainen luonnollinen geraniolin lähde, joka on yksi tärkeimmistä parfyymeissa käytetyistä yhdisteistä.

Palmarosan sisältämän ruusuntuoksuisen geraniolin ansiosta sen öljy tuoksuu mausteisen ruusuiselle, mistä se on saanut nimensäkin. Turkkilaiset parfyymikauppiaat nimesivät sen palmarosaksi eli ”palmuruusuksi” ja kaupittelivat sen eteeristä öljyä eurooppalaisille ruusuöljynä. Siellä missä tuote ei mennyt läpi ruusuöljynä, he käyttivät termiä ”turkkilainen pelargoni” – pelargoniassakin on paljon geraniolia.

Pelargoni, eteerinen öljy

Pelargonin eteeristä öljyä saadaan lehtiä, varsia ja kukkia höyrytislaamalla. Pelargoni tasapainoittaa mieltä sekä rauhoittaa ihoa, varsinkin auringon polttamaa ihoa. Sitä voi myös käyttää edullisempana vaihtoehtona ruusun kallisarvoiselle eteeriselle öljylle: pelargonilla on monia samanlaisia ominaisuuksia mielen ja rakkauden nostattajana, sisältäessään paljon geraniolia kuten ruusukin. Kun laitat eteeristä öljyä iholle, laimenna se aina esimerkiksi neutraaliin hierontaöljyyn.

Kirjallisuutta

Holmes, Peter (2016): Aromatica. A Clinical Guide to Essential Oil Threpeutics. Volume 1: Principle And Profiles. Singing Dragon, London and Phildelphia.

Lawless, Julia (2014): The Encyclopedia of Essential Oils. The Complete Guide to the Use of Aromatic Oils in Aromatherapy, Herbalism, Health and Well-being. Harper Thorsons, London.

Lyth, Geoff (2013): Palmarosa Essential Oil. Quinessence Aromatherapy Ltd, https://www.quinessence.com/blog/palmarosa-essential-oil