27.2.2023, jupiter

Heinäratamo

Plantago lancealata - Ratamot- plantago spp. 

Heinäratamo on monivuotinen kasvi, joka on alun perin kotoisin Euroopasta, mistä ne ovat siirtolaisten mukana levinneet muualle maailmaan. Onkin sanottu, että ”mihin valkoinen mies tallaa, siihen nousee rautalehti” (latinan planta = jalkapohja). 

Ratamosta käytetään versoa, lehtiä ja myös siemeniä. Vaikuttavia aineita ovat parkkiaineet (6,5%), eteerinen öljy (0,2%), hartsit, triterpeenit, sapogeniini, glukonafeiini-glukosidi, kalium, plantagoniini-alkaloidi (0,05%) ja kahdeksan muuta alkaloidia, orgaaniset hapot, C-vitamiini, fenolikarbonihapot (mm. salisyylihappo), oleanolihappo, klorogeenihappo, neoklorogeenihappo, ursolihappo, sitosteriini, bentsoehappo, sitruunahappo, fumariinihappo, kanelihappo, arabogaktaanityyppinen lima ja sorbitoli (1,5%). 

Ratamo sisältää myös runsaasti klorofylliä eli viherhiukkasia. Siemenet sisältävät lima-aineita ja niitä voi kerätä smoothieihin psylliumsiementen tapaan. Psyllium on myös ratamokasvi eli Plantago ovata.  

Ratamojen meheviä makeahkoja lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin ja siemeniä voi riipiä ja lisätä smootheihin, puuroihin, leivontaan ja jogurttiin. Tiedetään, että ihmiset ovat käyttäneet niitä ravintonaan niin kuin heinienkin siemeniä tuhansia vuosia