6.2.2023, jupiter

Kamomilla

Matricaria recutita – Asteraceae eli Asterikasvit

Kamomilla on vanha, luonnonvarainen peltojen ja pientareiden yksivuotinen asterikasveihin kuuluva kasvi, joka on harvinaistunut Suomessa kasvinsuojeluaineiden käytön ja pientareiden rehevöitymisen vuoksi.  Se on yksi Euroopan käytetyimmistä rohtokasveista ja sitä viljellään esimerkiksi Unkarissa tuhansilla hehtaareilla. 

Kamomillan kukissa on muun muassa   eteerisiä öljyjä (0,3 – 1,0%; sisältää mm. 1-bisabololia 25-45%, bisabolloksideja, sinistä kamatsuleenia, farneseenia, matrisiina, myrseeniä, kadineenia, geraniolia ja salisyylihappoa) ja lisäksi flavonoidit (apigeniini, kversetiini ja luteoliini), kumariinit (herniariini ja umbelliferoni), koliini, lima-aine, kamomillaesteri, karvasaineet, fytosteriini, klorogeenihappo ja nikotiinihappo. 

Tämän Suomessa luonnonvaraisen kamomillan eli saksalaisen kamomillan eteerinen öljy on sinistä kamatsuleenipitoista öljyä, joka on antioksidatiivinen vaikutukseltaan. Roomalaisen kamomillan eli jalosauramon, Anthemis nobilis, öljyä arvostetaan samalla tavalla ihoa rauhoittavana ja antibakteerisena öljynä.