17.5.2023, Kirsi Kallionimei

Kehäkukka & porkkana -kasvoöljy – näin rakastettu tuote syntyy pellolta purkkiin

Frantsilan viljelyksistä vastaava Tapani Ahola on työskennellyt Frantsilalla jo neljännesvuosisadan. Hän jos kuka osaa kertoa, miten suosikkituote Kehäkukka & porkkana -kasvoöljy tehdään – siementen kylvöstä lähtien. 

On toukokuun alku, mutta Hämeenkyrössä on ollut vielä aamuisin pakkasta. Se ei ole kuitenkaan hidastanut Tapani Aholan ja hänen työparinsa hommia: he ovat raivanneet pelloilta pois vanhoja talviversoja, ja kasvihuoneissa heillä on siementen kylvöt käynnissä tavalliseen tapaan.  

Tapani Ahola vastaa Frantsilan luomuviljelyksistä ja tietää tarkalleen, mistä mikäkin siemen on tilalle tullut ja miltä pellon lohkolta mikäkin kasvierä kesän lopulla on kerätty.  

Tulin tänne 25 vuotta sitten puutarhakoulusta ja jäinkin nalkkiin”, Tapani naurahtaa. 

Nyt hän on luvannut kertoa, miten syntyy rakastettu Kehäkukka & porkkana -kasvoöljy. Niin kuin monen muunkin Frantsilan tuotteen, sen teko on pitkälle käsityötä ja lähtee liikkeelle Frantsilan luomuviljelyksiltä Hämeenkyröstä. 

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista. 

(Pakollinen)

Tapani Ahola on viihtynyt vuosikymmeniä työssään Frantsilalla, sillä vastuun lisäksi hänellä on vapautta järjestää työnsä parhaaksi katsomallaan tavalla. ”Se on tämän työn vahvuus, joka kiinnostaa vuodesta toiseen.” 

 

23 000 taimen istutusviikko 

Frantsilan yrttien, kasvien ja kukkien kylvö alkaa kasvihuoneissa huhtikuun puolivälin tietämillä – myös kehäkukan. Silloin Tapanin tiimi painaa tuhansiin kennoihin suomalaista luomumultaa, kylvää niihin käsin siemenet ja alkaa kastella. 

Kasvit istutetaan peltoon kesäkuun alkupuolella. 

Viikkoa ennen ne viedään pihalle harson alle tottumaan karuun maailmaan.” 

Tapani kertoo, että istutusviikolla Frantsilan talkoisiin osallistuu puutarhakoulujen opiskelijoita ja vapaaehtoisia multasormia. Yhdessä porukka istuttaa viikon aikana 23 000 tainta, joista noin 3500 on kehäkukkaa: yksi rei’ittää maata, pari jakaa taimia ja toiset lyövät istutuskuokalla potit maahan. 

Kun on tarpeeksi väkeä ja hyvä porukka, istutus menee kuin huomaamatta.”  

Tämän kesän talkoisiin mahtuu vielä mukaan, katso lisätiedot artikkelin lopusta

Kehäkukkaa istutetaan pellolle neljään paperikatteiseen penkkiin, jotka ovat 60–70 metriä pitkiä. Oranssia kukkijaa on monessa Frantsilan tuotteessa, sillä antioksidanttipitoisella kukalla on monia ihoa hoitavia ominaisuuksia rauhoittamisesta ravitsemiseen. Kehäkukkavoide ja Kehäkukka-kasvovesi kuuluvat myös Frantsilan bestsellereihin. 

Pari viikkoa istutuksen jälkeen kehäkukka tarvitsee paljon kastelua. Sen jälkeen penkeistä kerätään rikkaruohoja

Muuten kehäkukka pärjää aika lailla omillaan, kunnes alamme kerätä kukintoja.” 

Öljyn kultaisen hehkun salaisuus 

Oranssina hehkuvat kehäkukat kukkivat Frantsilan kasveista runsaimmin. Ne ovat myös pölyttäjien suosiossa. 

Ne kukkivat sitä enemmän, mitä enemmän niiden kukintoja nyppii, syksyllä pakkasiin asti.” 

Tapani kertoo, että he keräävät auenneet kukat käsin keräilyessuun tai säkkiin ja vievät sitten kuivurikaappeihin vuorokaudeksi tai pariksi. Sen jälkeen kukat säkitetään, punnitaan ja niihin laitetaan eräkoodit. 

Kuivaamisen jälkeen kukat säilytetään pakastimessa, jotta niiden oranssi väri ei haalistu. Samalla tulee hoidettua tuholaistorjunta, jos kukkiin olisi jäänyt jotain.  

Kaunis oranssi väri on Kehäkukka & porkkana -kasvoöljyssä tärkeää, sillä juuri tuotteen antamaa kultaista hehkua moni käyttäjä rakastaa. Siksi Tapani myös tilaa siihen käytetyt porkkanat tietyltä luomutilalta, jonka porkkanat ovat aina syvän oransseja, täynnä karotenoideja. 

200 kilosta porkkanaa tulee 18,8 kiloa kuivaa tavaraa. Kuivaamme ja jauhamme porkkanaraasteen täällä alkutuotannossa, minkä jälkeen lähetämme sen Tippavaaran tehtaalle. Siellä porkkana uutetaan öljyyn. 

Luomutuotteen tarkka laaduntarkastus 

Frantsilan Tippavaaran tehdas sijaitsee myös Hämeenkyrössä, vain muutaman kilometrin päässä Frantsilan tilalta.  

Lähituotannolla on monia etuja, kuten lyhyissä kuljetusmatkoissa säästyvät päästöt. 

Tehtaalla Kehäkukka & porkkana -kasvoöljy valmistetaan: seokseen tulee muun muassa manteli- ja arganöljyjä. Valmiista tuotteista otetaan mikroanalyysit, jotka lähetetään vielä erikseen laboratorioon, joka tarkistaa tuotteen mikrobiologisen laadun.  

Frantsila on toiminut luomuviljelyn pioneerina jo yli 40 vuoden ajan ja nykyään pelloilla käytetään myös mahdollisimman paljon uudistavan viljelyn metodeja, jotka rikastuttavat maaperää entisestään. 

Tapani Ahola kertoo, että hänen työstään yllättävän iso osa on tietokoneella istumista ja tarkkaa kirjaamista siementen vakuustodistuksista alkaen. 

Suomessa tarkistetaan perinpohjaisesti kaikki mahdollinen, jos viljelee luomumenetelmällä.” 

Siksi käyttäjä voi olla varma tuotteen laadusta ja puhtaudesta, kun raaka-aineet ovat Suomessa luomuviljeltyjä. 

YRTTIEN ISTUTUSTALKOOT 5.-9.6. Frantsilan Luomuyrttitilalla 

Ota irtiotto arjesta ja lähde inspiroivalle aktiivilomalle Frantsilan yrttitilalle. Viikon aikana olet konkreettisesti mukana luomassa kukoistusta; istutamme yhdessä yli 40 eri kasvilajia ja yhteensä n. 23 000 uutta tainta luomupelloillemme Hämeenkyröön. Päivien aikana saat tutustua uusiin ihmisiin, nauttia kauniista maalaismiljööstä, herkullisesta kasvisruoasta ja yhdessä olosta. 

lltaisin saunamahdollisuus Koskelan museotorpan rantasaunassa ja yhtenä iltana saat myös kokea savusaunan pehmeät löylyt. Iltaohjelmaakin on toiveiden mukaan esim. Joogaa, meditaatiota, oman parfyymin valmistusta jne. Majoittuminen on Koskelan museotorpalla, noin 30km päässä Frantsilasta, jonne kuljemme kimppakyydein.  

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: tapani.ahola@frantsila.com / 044 760 9067 (ark klo 9-15)