21.1.2021, jupiter

Kultainen kuisma

Frantsilan pellot lepäävät parhaillaan lumipeitteen alla. Pohjoinen ilmasto tarjoaa maaperälle ja luomuyrttiviljelijöille elvyttävän tauon, jonka jälkeen huhtikuussa tuhansien kukkien ja yrttien siemenkylvö taas käynnistyy.

Frantsilassa viljellään noin 30 erilaista luomu kukkaa ja yrttiä, joista yksi, kauniin keltainen mäkikuisma (Hypericum perforatum) kukkii loppukesästä pelloillamme Hämeenkyrössä. Kuisman kukat kerätään käsin ja ne uutetaan tuoreena kylmäpuristettuun kasviöljyyn, jossa tehoaineet uutetaan perinteisellä menetelmällä kauniin punaiseksi ihoa hoitavaksi öljyksi. Murskattaessa keltaiset kukat muuttuvat punaisiksi väriaineen, hyperisiinin, vapautumisen vuoksi. Kuisma hoitoöljyssä on mieto yrttinen tuoksu.

Kuismauutetta on käytetty perinteisesti mitä moninaisimpien vaivojen ja oireiden hoitoon, mutta yleisimmin sillä on hoidettu haavoja, palovammoja ja lihaskipuja. Mäkikuismauutteen vaikuttavina aineina ovat mm.  hyperisiini sekä pseudohyperisiini.

Frantsilassa mäkikuismasta valmistetaan ihoa korjaavaa kuismaöljyä, jolla hoidetaan arpia sekä elvytetään hermosäikeiden uusiutumista, esimerkiksi leikkausten jälkihoidossa. Kuismaöljyllä on hoidettu menestyksekkäästi myös niskajumeja. Kipualueita hoitaessa Kuismaöljyyn voi sekoittaa tipan pari laventelin eteeristä öljyä tehostamaan rentouttavaa vaikutusta. Raskausarpien hoidossa kuismaöljyyn voi sekoittaa ihoa uudistavaa mandariinin eteeristä öljyä.

Mäkikuismaa arvostetaan myös sen tulehduksia lievittävien ja antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi. Sitä voidaan käyttää ihosairauksien hoitoon, kuten huonosti paraneviin haavoihin, ekseemoihin, atooppiseen ihottumaan tai ruhjevammoihin. Myös epäpuhdas ja auringon vahingoittama iho hyötyy kuisman ihoa korjaavista vaikutuksista.

Mäkikuisman sisältämät fytosterolit auttavat stimuloimaan solujen muodostumista ja ihon luonnollinen uudistuminen tehostuu antioksidanttisten flavonoidien avulla. Kuisma toimii muun muassa Frantsilan Virkistävän Jalkavoiteen yhtenä aktiivisesti hoitavana raaka-aineena. Jalkavoiteen uudessa ilmeessä kukoistavat kuisman kukat.

Frantsilan valikoimista löytyy myös Kuisman kukkaterapeuttinen uutos, jota kutsutaan myös toiselta nimeltään Kuisman kukkatipat.  Kuisman uskotaan tuovan valoa pelokkaalle mielelle. Kukkaterapia uutteen uskotaan myös vahvistavan ihmisten välistä avointa vuorovaikutusta. Kuisman vahvistava viesti kuuluu näin, ”Näen toivonkipinän valaisevan mieleni”.

Frantsilan väki toivottaa valoisaa ja toiveikasta kevättä!