22.12.2022, jupiter

Mielen ja kehon puhdistaminen ilman paastoa 

Vuoden alku on hyvä hetki puhdistaa kehoa ja mieltä. Paastoaminen sopii myöhemmäksi keväälle, mutta nyt kannattaa tukea kehon puhdistautumista pienemmillä ja helpommilla teoilla ja tuotteilla, jotta jaksaa virkeänä pimeimmän vuodenajan yli – samalla ihokin alkaa voida paremmin. 

”Kehon puhdistautumista kannattaa tukea aina”, Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier sanoo.  

Puhdistus- eli detox-kuurien kautta kehon itsekorjautumisprosessit aktivoituvat, ja keho pysyy terveempänä ja virkeämpänä, talviflunssat poissa. 

Virpi itse aloittaa jokaisen aamun seuraavalla tavalla: 

Hän herää ja kävelee aamuhämärissä vanhan hirsitalonsa keittiöön, panee vettä kiehumaan kattilaan ja menee sillä aikaa pesemään kasvonsa ja hampaansa. Kun vesi on kiehunut, hän ottaa sen liedeltä ja katsahtaa purkkirivistöä lieden lähellä. Karhulan vanhoissa lasipurkeissa on hänen omasta puutarhastaan ja Frantsilan luomupelloilta keräämiä yrttejä, ja jokaisen purkin kyljessä lukee kauniilla käsialalla, mitä purkki pitää sisällään: ruusun terälehtiä, yrtti-iisoa eli anisiisoppia, luomumansikan karoja, joiden kuivaamisen Virpi on oppinut äidiltään, piparminttua ja karjalanminttua, nokkosta, siankärsämöä, kehäkukkaa, mäkikuismankukkaa, mustaherukan lehtiä, kaunopunahattua, salviaa, voikukan lehtiä, rosmariinia, basilikaa, ranskalaista rakuunaa, kuminaa ja sitruunamelissaa. 18 erilaista yrttiä ja maustetta, joilla jokaisella on oma vaikutuksensa elimistöön.  

”Niistä jokainen tukee sisäelimien toimintaa eri tavoin.” 

Virpi kuulostelee jokaisena aamuna juuri sen hetkistä olotilaansa ja valitsee purkeista ne yrtit, joita hänen kehonsa tuntuu tarvitsevan. Virpi ripottelee yrtit veden joukkoon ja antaa hautua kannen alla kymmenisen minuuttia.  

Samoja yrttejä löytyy myös Frantsilan valmiista yrttiteesekoituksista, joita on monta erilaista. Erityisesti Puhdas puro -yrttitee tukee kehon puhdistautumista. 

Virpi juo valmistamaansa yrttiteetä aamun mittaan – pitkin päivää –  ja ihailee keittiössä olevia kukkia, katselee ulos ikkunasta Frantsilan puutarhaa ja lintulaudan elämää. Nauttii läsnäolosta. Tämän jälkeen hän tekee kolmen vartin joogan ja meditoi. Joka aamu.  

”Aamu on hyvä aika käyttää puhdistavia tuotteita, sillä silloin tapahtuu luonnollisestikin suurin osa kehon itsepuhdistautumisesta”, Virpi sanoo.  

 

Suomalaisia luomuyrttejä helposti 

Yrttejä löytyy kaikkien Frantsilan puhdistavien tuotteiden keskiöstä, kuten Aurinkovoima-viherjauheesta, jota Virpin puoliso James nauttii joka aamu puuron päällä – samoin kuin Optimi omegaöljyä 

Virpi käyttää myös itse kumpaakin tuotetta päivittäin, ne ovat aina keittiön pöydällä. Viherjauhetta hän ripottelee salaatteihin ja lisää lopuksi riisin sekaan, Optimi omegaöljyä hän lisää lähes kaikkeen, koska ihminen tarvitsee monipuolisia kasviöljyjä jaksaakseen.  

”Olemme kehittäneet tuotteita, joita on helppo ottaa osaksi arkea ilman, että täytyy välttämättä paastota. Tuomme suomalaisen luonnon luomuyrtit ja -kasvit helposti kaikkien ulottuville.” 

Villiviherjauhe sopii myös lapsille, ja esimerkiksi Virpin omat lapsenlapset syövät sitä mielellään niin, että sekaan on lisätty Optimi omegaöljyä, vähän balsamiviinietikkaa ja soijakastiketta. 

”He söivät kesällä tuota sekoitusta sormin tuosta vain”, Virpi kertoo ja naurahtaa lämpimästi. 

Virpi vinkkaa, että viherjauhetta voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan – vaikkapa pitsakastikkeeseen –  ja se tekee heti ruoasta ravinteikkaampaa. Noin yksi teelusikallinen viherjauhetta vastaa noin yhtä desiä tuoretta kasvimassaa.  

Kaikki jauheen yrtit ovat peräisin Frantsilan omilta pelloilta, ja Virpin ja Jamesin poika Valo on toinen yrttien peltoviljelyvastaavista. 

Osan yrteistä Virpi ja James ovat myös tuoneet Suomeen, alkaneet ensimmäisenä viljellä niitä, kuten yrtti-iison eli anisiisopin sekä kaunopunahatun, eli auringonhatun. Virpi ja James alkoivat viljellä niitä jo 1980-luvulla, kun he ottivat Virpin suvun pellot hoivaansa, jatkoivat suvun viljelyperinnettä yhdeksännessä sukupolvessa – ja perustivat Frantsilan. Nyt samat värikylläiset yrtit kasvavat monessa paikassa Frantsilan tiluksilla, esimerkiksi kaunopunahatut hohtavat kukoistavan violetinpunertavina vielä myöhään syksyllä.  

Kehon tärkeää palautua 

Virpi alkoi tutkia yrttejä ja kehon puhdistamista tosissaan 1970-luvulla. Hän oppi, että ihmisen keho on viisas ja normaalisti se osaa korjata itse itseään.  

”Ihmisen systeemi on ihmeellinen: kuinka se elpyy.” 

Mutta Virpi oppi myös, että nykyaikaisen ihmisen elintapojen takia kehon itsekorjaantumisprosessi ei pääse aina vauhtiin ja hiljainen tulehdus jyllää. Huonot yöunet, tietokoneen edessä istuminen, sisällä oleminen ja niukkaravinteinen hötöruoka häiritsevät palautumisprosesseja.  

Siksi elimistöä on hyvä tukea. Mielellään ympäri vuoden, ja nauttimalla jatkuvasti mahdollisimman pH-neutraalia eli kasvisvoittoista ravintoa, mutta ainakin kuuriluonteisesti. Vuoden alku on hyvä aika pitää kevyt puhdistuskuuri, varsinaiselle paastolle taas loppukevät on parempi ajankohta. 

”Puhdistuskuuri voi olla vähimmillään sitä, että käyttää yrttejä”, Virpi sanoo.  

”Ne toimivat monella tavalla: sekä maksa, munuaiset, suolisto ja keuhkot ovat kaikki tärkeitä, niillä on jokaisella merkitys kehon puhdistusprosessissa. Ja kun ne toimivat, myös iho voi paremmin. Ja tietenkin olo on virkeämpi.”  

Suomen luonnosta löytyy uskomattoman hienoja yrttejä. Frantsilassa on tehty vuosikymmenien ajan tuotekehitystä ja luotu omien peltojen yrteistä tuotteita, jotka tukevat ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yksi erinomainen tuote on Detox-puhdistustipat, joita kannattaa käyttää kuuriluontoisesti, kun olo on vetämätön. 

Mutta myös ulkoisella on väliä, Virpi toteaa: sillä että hengittää hyvin, on luonnossa.  

”Saunominen ja kylpeminen aktivoivat lymfaa, mikä taas on yhteydessä laskimoverenkiertoon, eli kansanomaisesti sanottuna puhdistaa verta.” 

Ja kun ihminen hengittää hyvin, keuhkot pitävät huolen, että veri on hapekasta ja että se kulkee kaikkialle kehoon, pystyy puhdistamaan solutasolla elimistöä, elvyttämään ja antamaan ravintoaineita kaikille kehon elimille ja soluille, Virpi toteaa. Rento ja rauhallinen olo rentouttaa lihakset ja veri pääsee kiertämään. 

”Kuten kiinalaisittain sanotaan: veri ja energia kulkevat.” 

Kehon ja mielen yhteys 

Ja lopulta kaikkein tärkeintä on juuri mieli.  

”Sillä on valtava merkitys hyvinvointiin, että pystyisimme olemaan onnellisella mielialalla. Että emme jäisi negatiivisiin tunteisiin jumiin, olisi pitkävihaisia ja katkeria. Että pyrkisimme näkemään maailman valoisasti”, Virpi sanoo ja lisää, että harva pystyy elämään niin, ettei elämässä olisi surua ja erilaisia negatiivisia tilanteita.  

”Mutta niiden avulla me ihmiset opimme kiittämään elämän hetkistä. Ne ovat oppitunteja, joiden avulla hoksaamme, että elämä on lahja.” 

Siksi kiitollisuus on Virpin mielestä kaiken ydin. 

Kun hänellä itsellään meinaa tulla stressaantunut olo liian paljosta tai  tekemättömästä työstä, hän istuu alas, ottaa pari suihkaisua De-Stress Tonicia ja keskittyy olemaan läsnä hetkessä.  

”Ajattelen, että olen onnellinen ja tässä ja nyt, ja että tämä tunne vahvistuu hetki hetkeltä. Että näen elämän valoisat puolet koko ajan selvemmin.” 

Se toimii.