2.10.2023, Kirsi Kallionimei

Nämä satokauden kasvit hoitavat syysihoa

Syksyllä iho kaipaa runsaasti kosteutusta. Frantsilan viljelyvastaava Heini Kylänpää ja sukutilan yksi omistaja Jupiter Cormier kertovat, mitkä suomalaisen luonnonkosmetiikan kasviraaka-aineet tekevät erityisen hyvää iholle juuri nyt. 

Frantsilan tilalla Hämeenkyrössä eletään syyskuun lopulla sadonkorjuuajan viimeisiä hetkiä.  

”Keräämme vielä porkkanan ja punajuuren naatteja sekä rohtoraunioyrtin juuria”, viljelyvastaava Heini Kylänpää kertoo.  

Ja tietenkin kehäkukkaa! Sitä kerätään koko sadonkorjuuajan. Alkukesästä kehäkukan kukintoja poimitaan kolme kertaa viikossa, nyt loppukaudesta kerran viikossa. Uusia kukkia tulee joka päivä. 

”Kehäkukka kukkii edelleen voimakkaana, aina ensimmäisiin pakkasiin saakka.” 

Kehäkukkia tuntuu kasvavan Frantsilassa kaikkialla: oranssi loisto lähes salpaa hengen, kun vierailee luomuyrttitilan pelloilla ja puutarhassa. Kehäkukkaa löytyykin vaikuttavana ainesosana miltei jokaisesta Frantsilan ihonhoitotuotteesta – se on yksi Suomen luonnon monipuolisimmista ihoa hoitavista kasveista. 

”Ihonhoidon kuningatar”, sanoo Frantsilan hallituksen puheenjohtaja Jupiter Cormier, joka on osallistunut kotitilallaan kehäkukkien keräämiseen lapsesta saakka. 

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista.

(Pakollinen)

Kehäkukka ihonhoidossa

”Kehäkukka on antimikrobinen, uudistava ja punoittavaa ihoa hoitava kasvi. Siinä on paljon karotenoideja ja muita antioksidantteja. Se sopii herkälle ja kuivalle iholle ja kosteuttaa tehokkaasti. Siksi se on erityisen hyvä näin syksyaikaan, kun ihan jokaisen iho kaipaa enemmän kosteutusta”, Jupiter sanoo. 

Syysihon luottotuote onkin Kehäkukkavoide, jossa kehäkukan vaikuttavat ainesosat ovat nimensä mukaisesti pääroolissa.  

”Se on paras mahdollinen tuote myös pelloilla kuivuneiden käsien ihon hoitamiseen”, Heini vinkkaa. 

Frantsilan kehäkukkavoiteen kehäkukat ovat kaikki itse kasvatettuja ja kerättyjä. Heinille juuri poimimisvaihe on kaikkein rakkain. 

”Silloin saa olla kosketuksissa kasvin kanssa, yhteydessä siihen. Koen, että kerääminen itsessään on hoitavaa.” 

Jupiter tunnistaa saman tunteen: 

”Kun kerää kasvien osia, tulee kiitollinen olo. Että saamme kerätä näitä ihmeellisiä asioita, jotka tekevät meille hyvää ja tuovat kauneutta. Sekin voi olla itsessään parantava kokemus”, hän sanoo.  

Lue lisää: Näin rakastettu Porkkana & kehäkukka -kasvoöljy syntyy 

Ruusu hoitaa ongelmaihoa

Heinistä on erityisen ihanaa juuri kehäkukkien ja toisen luonnonkosmetiikan ihmeaineen, ruusun kerääminen.   

”Ruusun terälehdet näyttävät pinkiltä mereltä, kehäkukkien kukinnot taas hohtavat uskomattoman oransseina.”  

Ruusua löytyy esimerkiksi toisesta syysihon pelastajasta, Ravitsevasta kasvovoiteesta, josta moni on saanut apua kuivuuden lisäksi punoittavan ja stressaantuneen ihon hoitoon.  

Ruusu on arvokas kosmetiikan ainesosa, sillä sen kasvukausi on lyhyt. Frantsilassa ruusua kerätään ruusupensaista kasvihuoneiden takaa, omenatarhan laidalta. 

”Terälehdet irtoavat hellästi vetämällä. Tuoksu on ihmeellinen, sitä on aina pakko hengitellä ennen kuin vien kukat kuivuriin”, Heini kertoo. 

Suomalaisen luonnonkosmetiikan raaka-aineet on maailman mittakaavassakin ainutlaatuisia.

Kuivatuista kukanosista tehdään öljyuutoksia, joista taas valmistetaan Frantsilassa pitkään kehitettyjen ja testattujen reseptien pohjalta luonnonkosmetiikkaa, joka hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti. 

”Frantsilan tuotteita käyttäessä tietää, mistä ne tulevat, miten ne vaikuttavat, ja tietää että ne on kasvatettu sydämellä. Se fiilis siirtyy itse tuotteisiin”, Heini sanoo. 

Puhdas suomalainen luonnonkosmetiikka

Frantsilan filosofiaan kuuluu ajatus, että kauneus ja sen hoitaminen rakkaudella käsin tekee ihmiselle hyvää – ihonhoito on iso osa sitä.  

”Iho ei ole vain pintaa vaan tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Iho toimii meidän ja muun maailman välisenä filtterinä, se suojelee ja päästää läpi, ja sillä me kosketamme ja tunnemme”, Jupiter sanoo.  

”Tuotteidemme tarkoitus on auttaa ihoa voimaan hyvin, olemaan se elinvoimainen suoja.  

Erityisen paljon elinvoimaisuutta lisääviä tehoaineita syntyy juuri Suomessa kasvaneissa kasveissa. Pitkät valoisat kesät ja kylmät talvet takaavat, että kasvien tehoaineiden pitoisuudet ovat suuria. 

”Suomi on yksi maailman puhtaimmista paikoista”, Jupiter sanoo.   

Suomalainen luonnonkosmetiikka on siis maailman mittakaavassakin ainutlaatuista. Frantsilan maaperässä kasvaneet kasvit ovat erityisen ravinteikkaita vielä Suomenkin olosuhteissa. 

”Luomu- ja uudistava viljely rikastuttaa maaperän mikrobiomia, joka taas vaikuttaa positiivisesti kasvien tehoaineisiin, Jupiter ja Heini sanovat. 

Ja niin se vaikuttaa myös siihen, että Frantsilan hoitotuotteet ovat niin tehokkaita.