28.3.2024, Kirsi Kallionimei

Frantsilan salvat ovat Kimmo Ohtosen luottotuotteita

Luontodokumenteistaan tunnettu toimittaja-kirjailija Kimmo Ohtonen pyrkii myös arjessaan tekemään arvojaan vastaavia valintoja, jotka vaalivat luonnon monimuotoisuutta. Frantsilan salvat ovat koko Ohtosen perheen käytössä.

Kimmo Ohtosen tuorein dokumentti on kuvattu Rosalan saarella Hiittisten saaristossa. Se kertoo Itämeren rannoilla elävistä ihmisistä ja paikallisista eläinlajeista, joiden elämä on vuosien saatossa muuttunut dramaattisesti. Tapaamisten kautta Kimmo Ohtonen avaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen, saasteiden ja muoviroskien vaikutuksia Itämeren biodiversiteettiin.

”Dokumenteissani on aina mukana myös ihmisiä, koska ihminen on osa luonnon kokonaisuutta ja vaikuttaa siihen toimillaan”, Kimmo sanoo.

Myös Frantsilan aktiivinen toivon ideologia viehättää Kimmoa. Frantsilan tuotteiden kotimaisia yrtti- ja kasviainesosia viljellään omilla luomupelloilla Hämeenkyrössä uudistavan viljelyn metodein. Uudistava viljely sitoo hiiltä maahan, mikä lisää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

”Olen ratkaisukeskeinen optimisti ja haluan luoda aktiivisesti toivoa. Kaikki muutos lähtee kommunikoinnista muiden kanssa, mitään ei synny ilman”, Kimmo toteaa.  

Viime vuosina Kimmo ja hänen Laura-vaimonsa ovat siirtyneet entistä enemmän luonnollisiin ja kestäviin vaihtoehtoihin niin ruoassa kuin muissakin tuotteissa. Ajatus on vain vahvistunut, kun he saivat esikoisensa vuonna 2023.

Täsmäapua salvoista

Kun Kimmo Ohtonen kuvasi ainutlaatuista Naalin paluu -luontodokumenttia, hän saattoi hiihdellä yksin pitkiä päiviä pohjoisen tuntureilla. Selässä keikkui painoa jopa 30 kiloa, kun hän raahasi mukanaan myös isoa kameraa ja jalustaa.

Kimmo tutustui hoitaviin salvoihin, kun Laura keksi käyttää Frantsilan Terva & pihkasalvaa Alma-mäyräkoiran kipeisiin anturoihin. Koiran tassut paranivat hyvin, vaikka tuote onkin suunniteltu ihmisille. Tämä oli Kimmolle hyvä muistutus siitä, miten ihmiset ovat hoitaneet itseään luonnon avulla.

Hän aikoo pakata Terva & pihkasalvaa jatkossa varsinkin vaelluksille, sillä hän on huomannut, miten riittoisa ja pieneen purkkiin pakattu salva auttaa hiertymiin, kovettumiin ja hyttysen pistoihin.

 

Sopusoinnussa luonnon kanssa

Kimmon mielestä hyvinvointi lähtee siitä, että elää arvojensa mukaisesti. Hän on kiitollinen, että omat arvot heijastuvat arjen lisäksi myös työhön, jossa hän saa puhua ja tehdä tekoja monimuotoisen luonnon puolesta. Hänestä tulevaisuuden suunnan muuttamiseen tarvitaan niin yksilöt, yhteisöt kuin yhteiskuntakin.

”Frantsila on hyvä esimerkki siitä, että yrityksetkin voivat olla osa luonnon hyvinvoinnin vaalimista ja ympäristön parantamista. Lähtökohtana on se, että eletään luonnon kanssa mahdollisimman sopusoinnussa”, Kimmo sanoo.

Yhteisen arvomaailman jakava pariskunta otti Itämeren kuvausreissuille mukaan myös monitoimisalvaksi kutsutun 11 yrtin salvan, joka sopii herkällekin iholle ja kaikille perheenjäsenille.

”Usein olen kuullut ihmisten puhuvan, että he haluavat voida sanoa vuosien päästä lapsilleen, että ovat toimineet luonnon ja ilmaston puolesta. Tuo lause on kolahtanut lapsen syntymän jälkeen kovaa. Kun tyttäreni kasvaa, haluan voida sanoa hänelle, että yritin.” 

Tunnetko jo Frantsilan salvat?

Teepuusalva: ihon epäpuhtauksien hoitoon

11 yrtin salva: monitoimivoide lukuisiin iho-ongelmiin

Laventelisalva: ihon rauhoittamiseen ja mielelle

Terva & pihkasalva: kovettumiin ja hyttysen pistoihin

Tiikerin voimasalva: lihasten ja nivelten hoitoon