19.6.2023, Kirsi Kallionimei

Mökkisauna kutsuu – parhaat tuotteet ja hemmotteluhoidot kesäsaunaan

Listasimme vinkit, joilla voit tehdä mökkisaunasta hemmottelukeitaan tai tuoda Suomen kesäisen luonnon vaikka kotisaunaasi.  

Lintujen laulu ja auringonsäteet herättivät aamuviideltä, sen jälkeen pääsi pulahtamaan mereen ja koko päivän saattoi käyttää luonnonkasveja keräten ja niitä opiskellen. Illalla lämpeni tietenkin pieni rantasauna, jossa pääsi hyödyntämään päivällä kerättyä tuoksuvaa satoa esimerkiksi jalkakylvyssä. 

Sellaisen kesän Frantsilan AD Miisa Soini vietti perheensä mökillä Turun saaristossa 2020, kun pandemia oli tehnyt luonnonvaratuotannon opinnoista etätyöskentelyä. Siitä jäi lempeät muistot ja paljon oppeja kasvien hoitovoimasta. 

”Kun itse keräilee yrttejä, on tosi tärkeää, että ne ovat puhtaasta ympäristöstä poimittuja”, Miisa sanoo. 

Hän listasi hemmottelevat tuotteet Frantsilalta ja reseptit itse tehtäviin saunahoitoihin, joilla mökkisaunaan saa luotua luonnonmukaisen Suomi-span ja pääsee rentoutumaan päästä varpaisiin. 

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista.

(Pakollinen)

Miisan saunarituaali 

1. Aloita jalkakylvystä

TEE SE ITSE: Seitsemän luonnonkasvin hoitavaan kylpyyn poimitaan poimulehteä, ruusun kukintoja, siankärsämön kukintoja ja lehtiä, aitohunajakukan kukintoja, rohtoraunioyrtin kukintoja, peltosaunion kukintoja ja valkopeipin kukintoja. 

Peitä n. 0,5–1 dl yrttejä kuumalla vedellä (0,5–2 l) ja hauduta niitä 20 minuuttia, jolloin tehoaineet liukenevat veteen. Voit halutessasi siivilöidä yrttihauteen lopulliseen jalkakylpyveteen, jonka olisi hyvä olla n. 35-asteista. Voit myös lisätä siihen eteerisiä öljyjä, esimerkiksi laventelia, appelsiinia ja bergamottia yhteensä 1–5 tippaa. Voit lisätä myös pari lusikallista meri- tai mineraalisuolaa. Etenkin jos valitset puhdistavia ja aineenvaihduntaa vilkastuttavia yrttejä, on syytä muistaa juoda runsaasti vettä kylvyn yhteydessä.  

”Rohkaisen käyttämään omaa intuitiota kasvien valinnassa. Moni luonnonkasvi toimii, kunhan se ei ole myrkyllinen. Esimerkiksi vadelmanlehdet, lemmikit, voikukan lehdet ja kukinnot, niittyhumala ja apila ovat hyviä vaihtoehtoja”, Miisa kertoo. 

TAI 

TUOTESUOSIKKI: Virkistävä jalkakylpy. Luomuyrtit ja aromaterapeuttiset eteeriset öljyt elvyttävät väsyneiden jalkojen verenkiertoa, poistavat turvotusta ja pehmentävät ihoa. 

”Luonnonmukaisen jalkakylvyn voi ostaa myös valmiina. Tätä voi halutessaan kaunistaa vaikka ruusun terälehdillä tai siankärsömön kukilla.” 

2. Puhdista keho

TEE SE ITSE: Koivuvihta on klassikko, mutta voit kokeilla vihdan tekoa myös esimerkiksi pihlajasta, josta saat pehmeän ja tuuhean vihdan. Vihtominen vilkastuttaa verenkiertoa, kuorii ihoa ja rentouttaa lihaksia. 

JA/TAI 

TUOTESUOSIKKI: Syväpuhdistava turve. Koko vartalon detox-hoito, joka stimuloi ihon aineenvaihduntaa, imee epäpuhtauksia ja toimii voimakkaana, ihoa suojaavana antioksidanttina.  

”Tätä hoitoa on kiva tehdä, kun saunassa on enemmän porukkaa ja kaikki sivelevät turvetta vartalon täyteen. Suosittelen suojaamaan lauteet hyvin tai vaihtoehtoisesti käyskentelemään ulkona luonnossa, kun turve vaikuttaa noin 20 minuuttia. Hoidon aikana on hyvä juoda samalla vettä.” 

 

3. Helli kasvoja

TUOTESUOSIKKI: Uudistava kuorintavoide. Ympäristöystävällinen kuorintavoide sisältää hellästi kuorivaa piidioksidia ja elvyttäviä luomuyrttejä. Nordic Beauty Awards -palkittu tuote. 

JA 

TUOTESUOSIKKI: Elvyttävä yrttisavinaamio. Hoitonaamio saa tehonsa syväpuhdistavasta savesta, ihoa uudistavista ja rauhoittavista yrttiuutteista sekä ravitsevista kasviöljyistä. 

”Kuorintavoide ja yrttisavinaamio ovat upeita täsmätuotteita kasvojen hemmotteluun. Ne jättävät ihon kirkkaaksi ja kuulaaksi. Savinaamiotakin on mukavaa jakaa saunaporukan kesken ja antaa sen vaikuttaa iholla samalla rupatellen.” 

Huom! Jos teet syväpuhdistavan turvehoidon (vaihe 2), tee ensin kasvojen kuorinta. Sen jälkeen voit levittää kasvoille joko Syväpuhdistavaa turvetta tai Elvyttävän yrttisavinaamion ja antaa vaikuttaa saman ajan kuin vartalohoidonkin, 20 minuuttia. 

4. Hoida hiuspohjaa

TEE SE ITSE: Päänahkaa hoitavaan nokkoshuuhteeseen tarvitset: Pienen nipun nokkosia ja litran vettä.  

Keitä nokkosia 15 minuuttia ja siivilöi lehdet pois. Kaada nokkosvettä hiuspohjaan ja hiusten läpi noin 10–15 kertaa ennen pesua. Ei suositella vaaleahiuksisille, sillä voi aiheuttaa lievää viherrystä. 

”Nokkoshuuhde sisältää runsaasti lehtivihreää, C-vitamiinia ja erilaisia kivennäisaineita. Se elvyttää pintaverenkiertoa ja puhdistaa hiuspohjaa.” 

TAI 

TUOTESUOSIKKI: Nokkonen-turve hiuspohjanhoitoöljy. Nordic Beauty Awards -palkittu tuote hoitaa kuivaa, kutiavaa ja hilseilevää hiuspohjaa. Nokkonen ja rosmariini aktivoivat päänahan verenkiertoa ja vahvistavat hiusten terveyttä. Sopii kaikille mutta varsinkin käsitellyille hiuksille ja ongelmalliselle hiuspohjalle. 

”Tämä on huipputuote elvyttämään hiuspohjaa ja tuomaan hiuksiin kiiltoa.” 

Lue, mihin Nokkonen-turve hiuspohjanhotoöljyn teho perustuu – tuotteen kehittäjä Virpi Raipala-Cormier kertoo. 

 

5. Pese hiukset luonnollisesti

TUOTESUOSIKIT: Nokkos-yrttishampoo ja Yrttihiustenhoitoaine.  

Kotimaisen luomunokkosen ja rosmariinin eteerisen öljyn tehokkaita antioksidantteja ja ravinteita sisältävä shampoo ja hoitoaine vahvistavat hiuksia ja hoitavat hiuspohjaa. Sopii kaikille hiustyypeille, erityisesti tummille hiuksille.