13.7.2023, Kirsi Kallionimei

Näin palaat lomalta lempeästi arkeen

Lomalta töihin palaamisen voi tehdä myös ilman stressiä. Frantsilan Kehäkukka-kasvisravintolan ja -myymälän yrittäjä Tiina Ahonen kertoo parhaat vinkkinsä lempeään arkeen. 

Stressi. Se on yleisin aihepiiri, joista asiakkaan kysyvät Tiina Ahoselta neuvoa Frantsilan Kehäkukan myymälässä Hämeenkyrössä. 

Aromaterapeutiksikin valmistunut Tiina on pyörittänyt puolisonsa Ollin kanssa Frantsilan Kehäkukka-kasvisravintolaa ja sen yhteydessä olevaa myymälää jo lähes 30 vuotta. Hänellä on laaja kokemus Frantsilan hyvinvointituotteista myös henkilökohtaisesti.  

Olen stressiherkkä ihminen, joten olen siksikin kokeillut monenlaisia vaihtoehtoja. Haluan myös pystyä neuvomaan asiakkaita omakohtaisesti”, Tiina sanoo. 

Erityisesti elokuussa monen mieleen hiipii jo painoa, kun loma loppuu ja töissä odottaa paljon tehtävää. Tiina on luvannut antaa parhaat vinkkinsä, miten mieltä ja kehoa voi rentouttaa ja rauhoittaa ja samalla huolehtia myös suoliston hyvinvoinnista, jotta paluu arkeen olisi lempeä.  

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista.

(Pakollinen)

TALTUTA STRESSI

Lainaa tyyneyttä 

”Jos tietää jo ennen loman loppua, että alkaa pian stressata, voi keskittyä loman viimeisellä viikolla päivittäin vahvistamaan kroppaa ja mieltä työntekoon. Kun minulla alkavat työasiat pyörimään mielessä illalla, aloitan aina Tyyneyden tipat -kuurin. Sen sisältämä luomukauranverso auttaa jännitystilojen purkamisessa ja paremman unen saavuttamisessa. Minulle se auttaa mielen vaelteluun ja antaa rauhallisemman unen.” 

Rentoudu tuoksuilla 

”Mieltä voi rauhoittaa myös eteerisillä öljyillä. Laventeli on ilta-ajan rentouttaja. Toinen suosikkini on Bergamotti, jota kutsutaan iloöljyksi. Laitan niitä diffuuseriin tuomaan tuoksua, mutta eteerisiä öljyjä voi laittaa muutaman tipan myös pumpuliin ja pitää lähellä. 

Pysähdy hengittämään 

”Stressiä helpottaa, kun kiireessä pysähtyy hengittämään syvään. Hengitä ensin kolme kertaa syvään suun kautta ja päästä myös ilma ulos suun kautta pitkillä puhalluksilla. Tee sen jälkeen sama nenän kautta. Halutessa voi laittaa diffuuseriin Frankinsensi-öljyä, joka helpottaa syventämään hengitystä. Tätä tuoksua käytetään myös kirkon suitsukkeissa.” 

 

HELLI SUOLISTOA

Rauhoita vatsa 

”Koska kesällä herkutellaan ja juodaan tavallista enemmän, myös suolisto kaipaa rauhoittamista. Kamomilla Yrttiuute on suosittu ruoansulatuskanavan hoitotuote, ja sitä voi kokeilla esimerkiksi ilmavaivoihin ja vatsan kouristuksiin. Vatsavaivoja on erilaisia, mutta viikon tai parin jälkeen näkee, onko uutteesta itselle apua.”   

Nauti vihreää 

”Ruoalla on hyvinvointiin valtava merkitys. Jokainen meistä voi lisätä kasvisten määrää ruokaansa, ja kannattaakin keskittyä siihen, että kokoaa sadonkorjuun väriloistoa lautaselle. Olen kokeillut monenlaisia ruokavalioita, jotta osaan jutella niistä asiakkaiden kanssa. Nykyään olen sekasyöjä ajatuksella kohtuus kaikessa.”  

Ihastu yrttiteehen

”Ihastuin Frantsilan perustajan Virpi Raipala-Cormierin kasvioppeihin jo 1980-luvun lopulla, ja yrttiteet ovat minulle tärkeitä vuoden ympäri. Hyvä Olo yrttitee tukee vatsan hyvinvointia ja käytän sitä usein samaan aikaan Kamomilla yrttiuutteen kanssa. Lähde yrttitee keventää oloa, Puhdas puro tukee puhdistuskuurien ja paastojen aikana.” 

HEMMOTTELE KEHOA

Tee oma ruusuöljy 

”Kehon hoitaminen ja hemmottelu rentouttaa myös mieltä. Ihana kesätuote on itse tehty ruusuöljy. Kerää ruusun terälehtiä ja sekoita niitä lasipurkissa tuoksuttomaan, kylmäpuristettuun öljyyn, kuten manteli- tai jojobaöljyyn, niin että öljy peittää terälehdet juuri ja juuri. Anna uuttua viikon tai pari ja siivilöi öljy. Tätä on ihanaa sivellä iholle, tuoksu on upea.” 

Rentouta jalat  

”Puhun usein jalkakylpyjen helppoudesta ja tärkeydestä, se on hieno hoito keholle ja mielelle, kun vain viitsii tehdä. Rentouttavaa kylpysuolaa voi tehdä itse merisuolasta, koivunlehdistä, nokkosesta ja siankärsämöstä. Virkistävässä jalkakylvyssä on kaikki ainesosat jo valmiina. 

 

Kesä jatkuu myös elokuussa 

Asiakkaat kysyvät usein Tiinalta, milloin hän pitää kesälomaa. Vastaus on, että sitä ei oikeastaan ole. Kehäkukan tärkein sesonki on kesällä, joten silloin yrittäjät ovat töissä. 

”Lomailemme sitten syksyllä ja talvella. Tärkeintä on, että saa palautua ja pidettyä lomaa, mutta sillä ei ole väliä, milloin.” 

Nyt Tiinalla tosin on entistä enemmän vapaa-aikaa, sillä hänen tyttärensä Veera ja Emma ovat ottaneet vastuuta myymälästä ja ravintolasta. Se mahdollistaa aina välillä esimerkiksi pidempään nukkumisen aamulla. 

Tiina muistuttaa, että töiden jälkeenkin ehtii nauttia kesästä: hän lämmittää pihasaunaa ja tapaa ystäviä, kun illat ovat pitkiä ja lämpimiä.