25.1.2019, jupiter

Frantsilan eteeriset öljyt – vuoden 2019 Hoitotuote

Suomen terveystuotekauppiaiden liitto on valinnut Frantsilan Luomuyrttitilan eteeriset öljyt vuoden 2019 hoitotuotteeksi. Suomen terveyskauppiaiden liitto perustelee valintaansa seuraavasti, Frantsilan eteeriset öljyt ovat vuosikymmenien ajan saaneet runsaasti positiivista kuluttajapalautetta. Ne ovat osaltaan olleet vahvistamassa eteeristen öljyjen suosion kasvua myös Suomessa. Ne ovat terveystuotealan tavoitteiden ja hengen mukaisia; soveltuvat itsehoitotuotteeksi terveydestään huolehtivalle kuluttajalle.

Frantsilan eteeriset öljyt ovat laadukkaita, luotettavia, tuoreita ja tehokkaita. Frantsilan eteeriset öljyt tulevat suoraan ulkomaisilta, valvonnassa olevilta, eteerisiä öljyjä tislaavilta tiloilta ja yrityksiltä. Frantsilan eteeristen öljyjen sarja koostuu 36 eri eteerisestä öljystä. Frantsilan eteeriset öljyt ovat aitoja, 100% aromaterapialaatuisia eteerisiä öljyjä Näistä ruusu, neroli, jasmiini ja roomalainen kamomilla ovat 10 % laimennoksia luomu-jojobaöljyyn.

Eteeriset eli haihtuvat öljyt

Aitojen eteeristen öljyjen käyttöä kutsutaan aromaterapiaksi. Ne sopivat sekä koti- että hoitolakäyttöön ennaltaehkäisevänä hyvän olon tuojana, terveyden edistäjänä sekä kauneudenhoidon tukena. Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengityksen tai ihon verenkierron kautta. Ne haihtuvat ilmaan kaasumolekyyleiksi, jotka kulkeutuvat hengitettäessä nenän takana olevien tuhansien tuoksuepiteelisolujen kautta aivojen eri hormonaalisiin keskuksiin. Eteeriset öljyt viestittävät elimistölle miten reagoida – esim. virkistyäkö vai rentoutua. Niiden ominaisuudet ja käyttöalueet riippuvat niiden kemiallisesta koostumuksesta. Ne voivat mm. lievittää kipua, poistaa nesteitä, elvyttää hormonaalista toimintaa ja verenkiertoa, parantaa ihovaivoja sekä solujen aineenvaihduntaa. Useasti ne ovat myös antiseptisia ja tuhoavat bakteereja sekä viruksia. Niillä saadaan myös myönteistä vaikutusta mielialaan. Eteeristen öljyjen tutkimus maailmalla on hyvin aktiivista ja öljyistä löytyy paljon tieteellistä tutkimusta.

Tiedetään esimerkiksi, että Laventeli ja Appelsiini vaikuttavat serotoniinin vapautumiseen, joka rentouttaa oloa. Rosmariini ja havupuut vapauttavat no-adrenaliinia, joka lisää puhtia ja energiaa. Ylang-ylang ja patsuli puolestaan aktivoivat endorfiinien eli hyvän olon hormonien ja greippi sekä jasmiini engefaliinien eli mielialan kohentajien vapautumista. Eukalyptus desinfioi ja avaa hengitysteitä, piparminttu lievittää sileiden lihasten kouristuksia ja helpottaa vatsavaivoja, ruusu ja pelargoni helpottavat naisten hormonaalisia vaivoja ja pitävät ihokudosta nuorekkaana.

Eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan niin hoitavina kuin tuoksuvina aineina. Kotona tuoksulyhty ja diffuuseri on yksi helpoimmista ja ihastuttavimmista käyttötavoista. Eteeriset öljyt ovat aromaattisten kasvien kasvirauhasten tuottamia haihtuvia, voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä. Ne eivät liukene veteen, mutta ne voidaan helposti sekoittaa kasviöljyihin sekä alkoholiin. Eri eteerisiä öljyjä voidaan sekoittaa keskenään tietyn tehon tai tuoksuyhdistelmän aikaansaamiseksi. Ne laimennetaan aina ulkoisessa käytössä ja sellaisenaan eteerisiä öljyjä ei suositella sisäiseen käyttöön niiden voimakkuuden takia. Eteerinen öljy on aito, kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aineosia.

Synteettisesti valmistetuilla tuoksuvilla öljyillä eli hajusteilla ei ole hoitavia vaikutuksia vaan päinvastoin. Yleisin valmistustapa on eteeristen öljyjen tislaus, siinä kasvimassan läpi johdetaan kuumaa höyryä. Vesihöyry vetää kasvien haihtuvat öljyt mukaansa. Lauhduttimen kautta höyry tiivistyy vedeksi ja pikkuhiljaa eteerinen öljy nousee veden pinnalle, josta se otetaan talteen. Vesi, joka jää jäljelle on ns. hydrolaattia, jota myös voidaan käyttää esim. voiteissa veden ohella tai hurmaavina ihon kosteuttajina sellaisenaan. Eri kasvit sisältävät eri määriä haihtuvia öljyjä esim. laventelissa sitä voi olla jopa 2%. Eteerisen öljyn hinta muodostuu kasvin viljely- ja keräilykustannuksista sekä sen sisältämästä haihtuvan öljyn määrästä ja tislauksen vaikeudesta. Sitrusten ulkokuorista valmistettavat eteeriset öljyt puristetaan ja puhdistetaan mekaanisesti sakkautuksen jälkeen.

Ohjeita eteeristen öljyjen turvalliseen käyttöön

 • Hieronnassa ja ihonhoidossa tehdään aina laimennus. Lisää pieneen ruokalusikalliseen (n. 5 ml) kasviöljyä 1–2 tippaa eteeristä öljyä. Pohjaöljynä käytetään kylmäpuristettuja kasviöljyjä tai voidetta.
 • Höyryhengitystä tai kasvojen höyrytystä varten käytä 2 tippaa pariin litraan kuumaa vettä. Aseta pyyhe pään yli ja aseta kasvot sopivalle etäisyydelle vedestä.
 • Kylpyveteen voit tiputtaa eteeristä öljyä 5–10 tippaa esim. ensin shampooseen (n. 1 rkl) tai merisuolaan sekoitettuna.
  Tuoksulyhdyssä annostus on 1–4 tippaa veden pinnalle ja lyhdyn alle tuikkukynttilä. Käytä kuumaa vettä niin saat tuoksua nopeasti.
 • Huonetuoksua saat, tuoksulyhdyn lisäksi, pirskottelemalla eteeristä öljyä esim. matoille tai lisäämällä sitä ilmankostuttimeen, diffuuseriin tai suihkepulloon alkoholin kera.
 • Löylytippoina eteerisiä öljyjä voit käyttää, saunan koosta riippuen, 1–5 tippaa löylykauhalliseen vettä tai ”saunan henkeen” tiputettuna. huom. ei koskaan suoraan kiuaskiville!
 • Parfyymin voit tehdä myös tuoksumieltymyksesi mukaan sekoittamalla eteerisiä öljyjä jojoba- öljyyn tai alkoholiin esim. 10 ml:aa kohti 10–15 tippaa.
 • Pyykkietikkaa varten lisää 50 ml kohti väkiviinaetikkaa 5–10 tippaa eteeristä esim. laventeliöljyä. Lisää se huuhteluainesäiliöön.

Varoitukset

 • Eteerinen öljy on laimennettava aina ennen käyttöä iholle. Poikkeuksena teepuuöljy, jota voit laittaa tipan päivittäin kynnen päälle, kynsisieniongelmaan ja laventelia tipan palaneelle iholle.
 • Eteerisen öljyn joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa se huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä.
 • Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti omin neuvoin. Niitä tosin käytetään suklaan ja hunajan maustamisessa pieniä määriä. Vahingon sattuessa tulee heti ottaa muutamia ruokalusikallisia kasviöljyä, jolloin limakalvoja ärsyttävä ominaisuus laimenee. Älä oksennuta!
 • Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi raskaana oleville, imettäville äideille tai vauvoille kuin tilapäiseen, hyvin vähäiseen käyttöön.
 • Jotkut eteeriset öljyt, kuten sitruuna, saattavat olla allergisoivia yliherkille ihmisille. Huomioi myös, että jotkut eteeriset öljyt aiheuttavat iholle ruskehtavia pigmenttilaikkuja joutuessaan auringonvalon kanssa tekemisiin. Tällaisia ovat lähinnä sitrukset. Näistä valoherkistävimmät ovat bergamotti ja sitruuna.

Säilytys: Eteeriset öljyt säilyvät parhaiten viileässä ja suojassa auringonvalolta.

Toivotamme kaikille onnellista ja hyväntuoksuista kevättä!

— Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton blogiin