19.2.2024, nina.itkonen

Itsetehty joulukranssi ja muut sesongin tuoksuvat koristeet

Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier kertoo, miten saat tuotua kotiisi joulutunnelmaa eteerisillä öljyillä. Hän antaa ohjeet niin itse tehtyihin mieleenpainuviin lahjapaketteihin kuin tuoksuvan joulukranssin tekoon.

”Eteeriset öljyt ovat luonnon oma tapa tuoda hyvinvointia kotiin”, sanoo Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier.

Eteeriset öljyt ovat useimmiten höyrytislattuja haihtuvia öljyä, jotka sisältävät kukkien, yrttien ja puiden parantavia ominaisuuksia. Frantsilan eteeriset öljyt ovat puhtaita 100 % aromaterapialaatuisia öljyjä: niissä on pieneen tilaan pakattuna valtava määrä kasvien hoitovoimaa.

”Jotkin eteeriset öljyt herättelevät aistit joulun tunnelmaan ja toiset taas rauhoittavat jouluvalmisteluiden keskellä kiireistä mieltä”, Virpi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Tilaa Palsta. Frantsilan Palsta-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon viisaudesta ja luonnonmukaisesta hyvinvoinnista.

(Pakollinen)
Virpi ja joulukranssin tuoksut
Virpi ja joulukranssin tuoksut

Tuoksu voi lievittää stressiä

Virpi on tutkinut kasvien aromaterapeuttisia ominaisuuksia yli 40 vuotta – siitä lähtien, kun hän alkoi kulkea Hämeenkyrössä sukutilansa pelloilla, puutarhassa ja metsissä. Virpi on opiskellut kasvilääkintää niin Ruotsissa, Yhdysvalloissa kuin Kanadassa ja hyödyntänyt kaikkea oppimaansa Frantsilan rakastetuissa hoitotuotteissa.

Virpi asuu vanhassa keltaisessa hirsitalossa Frantsilan tilan sydämessä. Jouluisin hän hyödyntää kasvitietouttaan käyttämällä eteerisiä öljyjä kodissaan esimerkiksi tuoksulyhdyssä, diffuuserissa, matoilla ja keraamisissa pipareissa sekä aromaterapeuttisissa joulukransseissa.

Diffuuseri levittää tuoksua lempeästi kaikkialle huoneeseen. Hengittäessä vaikkapa kardemumman mausteisen pehmeää tuoksua viestii se elimistölle ”rentoudu”.

Kardemumma on kuin ystävällinen halaus kylmän talvi-illan keskellä, se tarjoaa sekä ihanaa tuoksua että stressiä lievittäviä ominaisuuksia”, Virpi sanoo.

Myös appelsiiniöljy toimii loistavasti joulunaikaan.

”Makea appelsiiniöljy tuo valoa ja iloa pimeään talveen. Se raikastaa huoneilmaa ja parantaa mielialaa.”

Virpi vinkkaa, että myös mustakuusen eteerinen öljy on tunnelmallinen valinta sydäntalven pimeyteen. Se tuo huoneeseen metsän tuoksua, virkistää mielialaa ja lisää keskittymiskykyä.

Virpin jouluisen mielituoksun resepti on: Frantsilan Mandariini 7 tippaa, Mustakuusta 4 tippaa, Frankinsensiä 1 tippa ja Kardemummaa 1 tippa.

Tuoksut ovat joulun keskeinen rakennusaine ja diffuuserin ja tuoksulyhdyn lisäksi on monia muitakin tapoja tuoda niitä osaksi kotia. Joulutekstiileille saat ihanan tuoksun, kun sekoitat veteen muutaman tipan eteeristä öljyä. Ravista sitä voimakkaasti ja suihkuta seosta suihkepullolla vaikkapa joululiinoille ja -verhoille. Tuoksu säilyy muutamasta tunnista päivään.

Jos taas haluat antaa jollekin rakkaallesi lahjan, joka jää todella mieleen, lisää muutama tippa eteeristä öljyä vanulappuun ja aseta se sisälle lahjapakettiin. ”Se antaa lahjalle oman, henkilökohtaisen tuoksukokemuksen”, Virpi sanoo.

Joulukranssin teko
Joulukranssin teko

Näin syntyy tuoksuva joulukranssi

Virpi tekee joka joulu lahjoiksi aromaterapeuttisia joulukransseja. Ne luovat ympärilleen joulutunnelmaa – ja samalla tukevat aromaterapeuttisesti hyvinvointia.

Joulukranssi on helppo tehdä itse. Virpi neuvoo, että joulukranssiin sopivat erilaiset havut, kävyt, risut ja kuivakukat. Havuja voit ostaa joulun alla markkinoilta ja toreilta, ja kranssi syntyy myös ilman kuivakukkia, jos sellaisia et löydä. Olkisen kranssipohjan voit ostaa puutarhaliikkeistä tai valmistaa sen itse esimerkiksi pajuista, risuista ja rautalangasta, jolla voit kiinnittää havut, kävyt, kukat ja muut koristeet siihen.

Tuoksuvaksi joulukranssi muuttuu, kun lisäät yhtä tai useampaa eteeristä öljyä varovasti tiputellen esimerkiksi käpyjen ja kukkien päälle.

”Mustakuusi ja appelsiini toimivat tässäkin hyvin”, Virpi sanoo.

”Myös frankinsensi sekä kardemumma luovat joulutunnelmaa.”

Koristele joulukranssi lopuksi jouluisella nauhalla ja ripusta se oveen tai seinälle.

Tuoksuva joulukoti on samalla hyvinvointia ja joulumieltä henkivä koti.

Joulukranssin teko-ohje
Joulukranssin teko-ohje

Joulukranssiohje

Tarvitset:

 • Havuja
 • Käpyjä
 • Kuivattuja kukkia
 • Kranssipohja (olkea, risua, köynnöstä tai esim. pajua)
 • Eteeristä öljyä (kardemumma, mustakuusi, appelsiini, frankinsensi)
 • Jouluaiheisia koristeita kuten keramiikkapipareita tai sydämiä
 • Ohutta rautalankaa tai muuta kiinnitysmateriaalia, koristenauhaa

Vaiheet:

 1. Aloita tekemällä tai valitsemalla esim. kukkakaupasta luonnollinen kranssipohja.
 2. Asettele havut pohjaan ja kiinnitä ne kieputtamalla ohuella rautalangalla.
 3. Tuo lisäväriä ja kerroksellisuutta kävyillä ja kuivatuilla kukilla. Kiinnitä kukat rautalangalla havujen sekaan.
 4. Kiinnitä muita jouluaiheisia koristeita kranssiin mielesi mukaan.
 5. Kieputa kaunis nauha kranssiin ja sido rautalangasta siihen ripustuslenkki.
 6. Valitse yksi tai useampi eteerinen öljy ja tiputtele öljyä varovasti risujen, käpyjen ja kukkien päälle. Muun muassa huokoiset keramiikkapiparit pitävät eteerisen öljyn sisällään pitkään.
 7. Jos annat joulukranssin lahjaksi, lisää eteeriset öljyt vasta juuri ennen sen antamista.

Huomioi, että sisätiloissa havuista tehdyt kranssit kuivuvat nopeasti ja tiputtavat neulasia. Siksi ne kannattaakin ripustaa esimerkiksi ulko-oveen tai viileään eteiseen. Muut kranssit voidaan laittaa sisätiloihin, jolloin niihin voidaan lisätä eteerisiä öljyjä vaikka päivittäin.

Nautinnollista joulutunnelmaa!