15.11.2018, jupiter

Yrttienergiaa kaamokseen / Luonnollinen hyvinvointi

Yrttejä kannattaa ehdottomasti hyödyntää energisyyden ja virkeyden lisäämiseksi kaamoksen keskellä. Pohjolan yrtit ovat ainutlaatuisia niin tehoaineiltaan kuin puhtaudeltaan.

Yrteillä saadaan tehoja elvyttämään koko kehon hyvää kuntoa, lisäämään sen aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista, ennaltaehkäisemään sairauksia ja hoitamaan erilaisia terveysongelmia. Helppo tapa käyttää huippu tehokkaita luomuyrttejä on niin murskeet kuin uutteet. Jos omat yrttisi jäivät tänä vuonna keräämättä, Frantsila on huolehtinut siitä puolestasi. Frantsilan luomupelloilla viljellään laaja kirjo suomalaisia tehokasveja aina siankärsämöstä nokkoseen. Frantsilalta löytyy valikoimasta Aurinkovoima, villiviherjauhe, jonka luomuviljellyt raaka-aineet: nokkonen, sinimailailanen, porkkanan lehti, mäkimeirami, persilja, siankärsämönsen lehti, liperi, voikukan lehti ja pihatähtimö toimivat suojaravinteina ja antioksidantteina. Aurinkovoimaa voi lisätä kätevästi salaatin, ruuan tai smoothien sekaan. Aurinkovoima on ykköstuote kaamoksen selätykseen.

Siankärsämö on tuhattaituri

Siankärsämö, Achillea millefolium on ”tuhattaiturina” arvostettu rohtokasvi, jota jokaisen ikääntyvän kehotettiin käyttämään yksi kupillinen yrttiteetä aamupäivän aikana. Se on ollut Suomen tärkein kansanlääkinnällinen rohto. Se kohottaa vastustuskykyä ja estää näin vilustumisia, yskää ja flunssaa myös silloin kun vastustuskyky laskee esim. psyykkisten paineiden, stressin sekä mielialan laskemisen takia.

Siankärsämö elvyttää yleisesti kaikkia kehon toimintoja ja näin ollen puhdistaa ja virkistää oloa. Se auttaa myös ruoansulatusta, suoliston toimintaa, laskimoverenkiertoa, kylmiä jalkoja, kuukautiskipuja ja vaihdevuosia. Siankärsämö on myös perinteinen apu virtsatievaivoihin, jolloin istutaan lämpimässä siankärsämö kylvyssä.

Siankärsämöä on pidetty vahvuuden symbolina. Kreikkalainen vanha tarina kertoo, että soturi Akilles oli haavoittumaton – ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli ”Akilleen kantapääksi” sen jälkeen kun hän sai ”siankärsämökylvyn”. Siankärsämöuute on kodin luonnonapteekin ykkösrohto, jota kannattaa vuoden pimeimpinä aikoina pitää käden ulottuvilla.

Terve sielu terveessä ruumiissa

Luonnollisesti hyvästä yleiskunnosta huolehtiminen auttaa pysymään virkeänä. Aktiivinen liikunta, rauhallinen uni, riittävä suojaravintoaineiden saanti (hivenaineet, vitamiinit), kevyehkö, paljon kasviksia ja sitä kautta runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio kohottavat yleiskuntoa. Varsinkin täysipainoisesta luomuravinnosta saa runsaasti elinvoimaa. Hippokrates suositteli jo 400-luvulla eKr. runsasta kasvisten, juuresten ja marjojen käyttöä. Runsas kasvisten käyttö auttaa myös suoliston hyvässä toiminnassa osaksi niiden sisältämän runsaan kuidun kautta.

Yrttiteetä hvyinvointiin

Suositeltavaa olisi juoda 1,5 – 2,5 litraa nestettä päivittäin. Jos nestettä ei saa tarpeeksi suolisto ei toimi kunnolla eikä myöskään kuona-aineiden poistuminen ole tarpeeksi tehokasta. Juomattomuus tekee ihmisen ”kuivaksi”. Kaikkein parasta on juoda vain vähän ruoka-aikoina, mutta enemmän ruoka-aikojen väleillä, jolloin ruuansulatusnesteet eivät laimene. Vältä kuitenkin kylmiä juomia, etenkin talvi aikaan. Liiallinen kahvin ja mustan teen juonti hermostuttaa ja on epäedullista vatsalle ja sydämelle. Kokeile kahvin sijaan luomu yrttiteetä. Yrttiteet ovat erittäin suositeltavia ja kokonaisvaltaisesti terveyttä tukevia. Niitä voi valmistaa hauduttamalla kuivattua kasvimursketta 1tl yhtä kuppia lähes kiehuvaa vettä kohden 5-15 minuuttia. Koko päivän yrttitee-annoksen voi myös siilata valmiiksi termoskannuun ja juoda sitä pitkin päivää esim. hunajan kera. Hunaja sisältää runsaasti entsyymeitä, hivenaineita ja vitamiineja, auttaa mm. suoliston toimintaa ja irrottaa keuhkoista limaa. Huomioi, että hunajan entsyymit tuhoutuvat kuumassa vedessä, jolloin hunaja lisätään haaleaan alle +40 asteiseen juomaan. Yrttitee on myös hyvänmakuista ilman makeutusta. Tutustu Frantsilan teevalikoimaan, josta löydät ihanat yrttiteemme tukemaan hyvinvointia erilaisiin tarpeisiin, kuten Tuutu yrttitee hyvää unta tukemaan, Hyvä Olo yrttitee vatsan hyvinvointiin ja Puhdas Puro yrttitee kehon puhdistukseen.