Tuo luonto äidin luo

Meillä kaikilla on yhteinen Äiti Luonto, jonka puoleen voimme kääntyä milloin vaan. Luonto tarjoaa kattauksen rohtoja, ravinteita ja aistikokemuksia, jotka juuri äitienpäivän aikaan alkavat näkymään toden teolla. Nyt äitienpäivä on oven takana, ja haluamme jakaa pitkää kokemustamme luontaishoitojen ja lääkeyrttien käytöstä juuri äitien ja naisten hyvinvoinnin hoidossa.

Äitejä on monenlaisia. Äiti voi esimerkiksi tukea, lohduttaa, ravita, ymmärtää tai inspiroida. Kaikki äidit ansaitsevat itsekin hemmottelua, vuoden jokaisena päivänä. Kauneutta voi avittaa tuotteilla ja tuoksuilla, mutta kauneus kumpuaa sisältä; täten sisäinen hyvinvointi on kaiken perusta. Äidin hyvinvointi on samalla hyvinvointia kaikille hänen lähipiirissään.

Oiva tapa muistaa äitiä tulevana sunnuntaina on Frantsilan laadukas luonnonkosmetiikka, joka on niin hyvinvoinnin lisääjä kuin väline pysähtyä arjessa aistien äärelle. Kasviuutteiden kukkeat ja maadoittavat tuoksut. Sormenpäiden hierova kosketus.

Valitse juuri sinun elämäsi äideille sopivat yrtit alla olevien tietojen pohjalta. Saatteeksi lahjalle voi hyödyntää tarinoita ja sanontoja, jotka löytyvät monen yrtin kohdalta. Tuotteita saa paitsi verkkokaupasta myös eri luontaistuotekaupoista ja -osastoilta ympäri Suomen. Raskaana olevien äitien sekä heidän läheisensä kannattaa lukea tekstin lopusta löytyvät ohjeet odottaville.

Kamomillan rauhoittava syleily

Yrteistä äidillisin saattaa hyvinkin olla kamomilla, jolla on myös lempinimi ’äidin syli’. Sen tieteellinen nimi Matricaria chamomilla on johdettu latinankielen äidistä (mater) sekä kohdusta (matrix). Kamomilla hellii ja rauhoittaa varsinkin vatsaa. Se laukaisee sileiden lihasten jännityksiä, tehden siitä oivan kuukautiskipujen hoitoon. Ulkoisesti kamomillaa on käytetty rauhoittamaan ihoa sekä lievittämään kutinaa.

Kamomillaa voi nauttia sisäisesti teenä; Puhdas puro puhdistaa ja Tuutu auttaa saamaan unenpäästä kiinni. Kamomilla-yrttiuutos rauhoittaa ja tukee vatsan hyvinvointia. Ulkoisesti käytetään kamomillan eteeristä öljyä, laimennettuna esimerkiksi hierontaöljyyn ja varsinkin vatsan hellävaraiseen hierontaan, esimerkiksi kuukautiskipujen koittaessa. Eteerisellä öljyllä voi tehdä kamomillakylvyn joka sopii kaikille, myös lapsille. Kylpy tehdään sekoittamalla 5 tippaa kamomillan eteeristä öljyä 1 rkl shampooseen ja kaatamalla seos kylpyveteen. Tämä määrä on yleisimmän kokoisen kylpyammeen (150-200 l) annostus. Jos kylpy on lapselle, laitetaan hieman vähemmän eteeristä öljyä.

 

Rakkautta ilmentävä ruusu

Ruusuja annetaan äitienpäivänä paljon, ja hyvästä syystä: ruusua kun pidetään kukkien kuningattarena, sillä se ilmentää pyyteettömän rakkauden tunnetta ja avaa varsinkin naisellista energiaa. Ruusu on myös ihonhoidossa erittäin arvostettu ainesosa: se rauhoittaa ihoa ja ehkäisee ikääntymisen merkkejä. Ruusun eteeristä öljyä ei suositella raskaina oleville, koska sillä on hormoneja säätelevä sekä lievästi supistava vaikutus.

Frantsilan ruusuiset klassikot ovat saaneet uudet, tyylikkäät pakkaukset joita on ilo antaa. Ruusu-kasvovesi kosteuttaa, sekä lahjaksi annettuna ilmentää antajansa rakkautta saajaa kohtaan päivästä toiseen. Ravitseva kasvovoide on erityisen tyylikäs tuoksuprofiililtaan, kuin mieto mutta mieleen jäävä parfyymi. Ruusuinen suihkugeeli sopii jokaisen ihon päivittäiseen puhdistukseen, jättäen silkinsileän jäljen.

 

Voikukan puhdistava puhti

Voikukka on erityisen puhdistava kasvi, ja se tukee varsinkin maksaa ja ruuansulatusta. Voikukan voimakkaan puhdistavuuden vuoksi sitä ei käytetä raskauden aikana. Voikukasta on olemassa kansanuskomus: sen mukaan tytöstä joka peseytyy voikukan mehulla tulee vastustamaton ja saa mitä ikinä haluaa.

Voikukan kukkaterapiauutos avaa mielen lukkoja, laukaisee jännityksiä ja toimii ajatuslauseen ”Näen auringon ja voin hyvin” mukaisesti. Voikukkaa hyödynnämme tietenkin myös Detox-puhdistustipoissamme, jotka ovat oivat naiselle jota kiinnostaa kehon kevätsiivous.

Mäkikuisman korjaava voima

Mäkikuisma on keltakukkainen rohtokasvi, jonka sisältämä punainen hyperisiini vapautuu uutosta tehdessä antaen kuismatuotteille arvokkaan, punertavan värin. Kuisma tunnetaan tehokkaana ihon ja kudosten korjaajana. Sen sisältämät fytosterolit auttavat stimuloimaan ihosolujen uudistumista, ja sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Kuismalla on hoidettu raskausarpia sekä vahvistettu ulkosynnyttimiä ja välilihaa muutamaa viikkoa ennen synnytystä.

Kuisma on myös mielialaa kohottava yrtti, ja Kuisman kukkaterapiatipat tulevatkin saatteella ”Näen toivonkipinän valaisevan mieleni”. Kuismaa löytyy valikoimastamme myös Virkistävässä jalkavoiteessa, sekä Kuisma-hoitoöljynä, jolla hieromalla voi lieventää mm. niskajumeja.

 

Nokkonen naisen vahvistamiseen

Nokkonen tunnetaan pontevana ja vahvistavana kasvina. Kansanlääkinnässä sitä kutsutaan verta puhdistavaksi ja verta luovaksi, joka liittyy nokkosen sisältämään runsaaseen rautaan. Sen muutkin runsaat antioksidantit ja hivenaineet toimivat vahvistavasti ja auttaa väsymyksen voittamisessa. Raudansaantiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota kuukautisten aikaan, joten nokkonen on tärkeä kasvi kaikille joilla on kuukautiskierto.

Nokkosta on saatavilla sisäisesti nautittavaksi Aurinkovoima-villiviherjauheen muodossa, sekä Nokkostipat-yrttiuutoksena. Ulkoisesti nokkosen stimuloivaa voimaa löytyy Nokkos-yrtti-shampoosta, Yrtti-hiustenhoitoaineesta sekä Nokkos-turve hiuspohjan hoitoöljystä.

Naisen luottoyrtti siankärsämö

Siankärsämö on varsinkin naisten yrttinä tunnettu kasvi ja se on ollut sitä pitkään. Siankärsämöllä on Suomessa tiedettävästi 160 lempinimeä, joihin kuuluu ”pellon vanhin” sekä ”akan tupakka”. Siankärsämöä pidetään vahvuuden symbolina, ja sen tieteellisestä nimestä Achillea millefolium löytyykin yhteys kreikkalaisen mytologian soturi Akillekseen; hänen kerrotaan saaneen äidiltään siankärsämökylvyn, niin että kantapäästä kiinni pitäen koko lapsi kastettiin veteen. Kantapää jäi Akilleen ainoaksi heikoksi kohdaksi.

Siankärsämöllä on hoidettu niin vaihdevuosivaivoja kuin kuukautiskipuja ja virtsateitä. Se myös kohottaa vastustuskykyä, jota esimerkiksi stressi koettelee. Siankärsämö-uute on naisten vahvistavaa kasvia puhtaimmillaan, ja sitä voi nauttia veden kanssa voimaa antavana juomana. Luonnon käsidesi antaa puolestaan iholle luonnollista vastustuskykyä ja kosteutta, samalla kun iho desinfioituu.

 

Vahvistava vadelmanlehti

Vadelmanlehteä on käytetty kansanlääkinnässä tukemaan lantionpohjan lihasten ja kohdun vahvistumista. Sillä voi myös lieventää kuukautiskipuja. Vadelmanlehti kuuluu ruusuheimon lievästi supistaviin kasveihin, joten se ei sovi raskaana olevalle kolmen ensimmäisen kuukauden ajan. Synnytyksen jälkeen vadelmanlehteä on sen sijaan käytetty edistämään toipumista.

Vadelmanlehti on teesekoituksiemme luottoyrtti. Imettävälle äidille sopii Vauvanilo-tee, kaikille muille sopii Ystävyyden yrttitee.

HUOMIOITAVAA: Odottavalle äidille

Vahvistavia ja hoitavia yrttejä voi käyttää monipuolisesti naisen ja koko perheen hyvinvoinnin tukena. Odotusaika vaatii varovaisuutta, ja yleinen ohjeistus on että kolme ensimmäistä kuukautta on hyvä antaa kehon olla kaikessa rauhassa, mutta 12 viikosta eteenpäin voi alkaa hyödyntää mietoja ravinnerikkaita yrttejä, kuten nokkosta. Yrttejä käytetään vain pieniä määriä tilapäisesti, ja niitä on hyvä vaihdella. Suosi luomua tai kerää kasvit puhtaasta ympäristöstä. Vahvasti puhdistavia kasveja kuten voikukkaa tulee olla käyttämättä, samoin eteerisiä öljyjä jotka ovat liian vahvoja raskaana oleville.

Kasveja on hyvä välttää jos on itse yliherkkä, esimerkiksi asteriheimon kasveille kuten pujolle, joka allergisoi monia. Muuten odotusaikana voi vahvistaa omaa vastustuskykyä esim. metsäretkillä, maata koskettamalla sekä olla desinfioimatta kotia liikaa. Näiden tiedetään ehkäisevän lapsen allergisuutta.